Amikor már a vízcsapból is az folyik, hogy a meditáció milyen fontos, ez igazán nyomasztó lehet azoknak, akik úgy érzik, képtelenek lótuszülésben merengeni órákat. Nyugalom, nem is kell! Ha megszabadulunk attól a rengeteg tévhittől, amit a meditációhoz kapcsolunk, akkor hamar megtapasztalhatjuk, hogy a pihenés és regenerálódás nagyszerű formája.

Nem tudok meditálni!

Én erre képtelen vagyok!

Aggodalomra nincs ok, ez egyáltalán nem ritka. Aki ezerrel pörög mindig, párhuzamosan végez több dolgot, mosogatás közben tervez, vezetés közben átgondolja a beszámolóját, tévézés közben okostelefonozik, annak bizony meg kell tanulnia, hogyan tudja lecsendesíteni az elméjét. Ebben az információban és zajban gazdag világban teljesen elszoktunk attól, hogy az elmének egyik normális állapota a csend is. Azt hisszük, állandóan gondolkodni kell, állandóan dolgoztatni kell az agyunkat. Az sokkal előbb eszünkbe jut, hogy a gyomrunkat is meg kell pihentetni, meg az izmainkat. Kényszerből nem érdemes meditálni, az olyan lenne, mintha azt mondanánk, ne gondolj a kék elefántra. Onnantól kezdve ez ugye lehetetlen. Ha úgy érezzük, nekünk ez nem megy, ne essünk kétségbe! A megoldás valószínűleg sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Csak le kell számolnunk néhány tévhittel.

A meditáció a tökéletes csend

A kezdők gyakran gondolják, hogy a gyakorlás során a teljes gondolatnélküliséget kell elérni. Egy óra lebegés az ürességben. Na persze, ha az ember szerzetes Tibetben. Ne legyenek irreális elvárásaink, az könnyen csalódáshoz vezethet. Vannak, akik sok hét gyakorlás után sem tudják elérni ezt a csendet, és aztán jól el is megy a kedvük az egésztől. Pedig ez teljesen normális. ez még nem jelenti azt, hogy képtelen valaki meditálni.

Akkor mi a meditáció?

A meditáció egy folyton változó utazás, hol színesebb, hol kalandosabb, hol csendesebb. egy folyamat a lecsendesedés felé. az utazás minden alkalommal kicsit más lesz. Néha csak egy kellemes érzést élünk meg, máskor mély nyugalmat és pihenést, néha semmit sem. Ebben a folyamatban nincsen kudarc vagy siker, hiszen mindenki másképp éli meg. Nem kell kiborulni, ha az elme elkalandozik, még a legrutinosabb gyakorlóknál is bőven előfordul. Ha valóban küzd a meditációval, akkor a legjobb tanács az, hogy ne erőltesse és ne legyen túl szigorú önmagához. Engedje meg magának, hogy a meditáció ne sikerüljön tökéletesen. Ha csak egy percre tud elcsendesedni, az is jó. Idővel azt veszi észre, hogy egyre hosszabb a csend és egyre rövidebb a gondolatok hömpölygése.

A rendszeresség sokat segít

Ha azt szeretnénk, hogy az életünk része legyen a meditáció, akkor fontos, hogy rendszeresen gyakoroljunk. Ha csak egy héten egyszer vagy kétszer ülünk le, akkor előfordulhat, hogy nem igazán tudunk gyűjteni annyi lendületet, hogy megtapasztaljuk azt a fajta mély, belső csendet, amelyre mindannyian vágyunk. Célszerű mindennap, akár reggel, ébredés után vagy este, lefekvés előtt végezni, vagy akkor, amikor van erre lehetőségünk. Ne kössük magunkat felesleges szabályokhoz.

Ezeket már olvasta?

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.