Az emberek többsége ragaszkodik reggeli szokásaihoz. Vannak dolgok, amiken nem szabad és nem is kell változtatni, ám ha a rituálék negatív hatásai egész nap érezhetőek, ideje átgondolni, hogy mit tegyen másként.

Induljon jól a napja!

Régi szokás: Ébredés után kávét inni

Egyes kutatások szerint azért felesleges ébredés után azonnal meginni egy adag kávét, mert az energiaszint ébredéskor természetesen magas. Ugyanis a kortizol nevű hormon szintje, amely szabályozza a szervezet belső óráját és elősegíti az éberséget, ébredés után közvetlenül, majd ébredés után még 2-2,5 óráig csúcson van. Ha olyankor visz be a szervezetébe koffeint, amikor a kortizol szintje egyébként is magas, akkor koffeintolerancia lép fel, aminek következményeképp a reggel elfogyasztott kávé kevésbé lesz hatékony, és arra készteti, hogy a nap folyamán újabb kávékat igyon.

Új szokás: Ébredés után citromos vizet inni

Kávé helyett ébredés után igyon langyos citromos vizet. A citromsav az emésztőrendszerben kölcsönhatásba lép a savakkal és enzimekkel, és ez felpörgeti az anyagcserét. Pektintartalma révén telítettségérzetet ad, így csökken az éhségérzet. Lúgosít, természetes vízhajtó, segíti a szervezet méregtelenítését. Jótékonyan hat az agyműködésre, erősíti az immunrendszert.

Régi szokás: Reggeli nélkül útnak indulni

Reggel a nagy rohanásban egyszerűen nincs ideje enni? Vagy a fogyókúra miatt dönt úgy rendszeresen, hogy kihagyja a nap legfontosabb étkezését? Az első problémára megoldás, ha fél órával korábban kel – higgye el, megéri! A reggelit pedig nem kell kihagyni a sikeres fogyókúra érdekében, sőt. Vizsgálatok szerint ugyanis azok között, akik rendszeresen reggeliznek, sokkal kevesebb a túlsúlyos. A reggeli étkezés tölti fel a szervezetet energiával egész napra. Ha ez elmarad, a szervezet kénytelen elraktározni a működéséhez szükséges tápanyagokat, lassítva az anyagcserét.

Új szokás: Tápláló reggeli mindennap

A megfelelő reggeli egészséges és tápláló, tökéletes energiaforrás. Kerülje a cukrot és a fehér lisztet, mert az ezekből készült ételek glikémiás indexe magas, tehát csak rövid időre telítenek el. A legjobb energiaforrást a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek jelentik, sovány tejtermékekkel és friss gyümölcsökkel kombinálva. Ne feledkezzen meg a folyadékfogyasztásról sem: igyon cukormentes zöld teát, szénsavmentes ásványvizet, vízzel hígított, frissen préselt gyümölcs-, esetleg zöldségleveket. A tökéletes reggelitől fittnek érzi magát testileg és szellemileg is, elkerüli a délelőtti „édesség utáni vágy”, és a stressztűrő képessége is megnő.

Régi szokás: Idegeskedni a dugóban

A legtöbben a reggeli csúcs idején indulnak munkába, és attól függően, hogy milyen messze élnek a munkahelyüktől, akár 1-1,5 órát is eltöltenek az autóban, a tömegközlekedési eszközökön. A tapasztalat szerint az emberek többsége ilyenkor feszült és zaklatott, függetlenül attól, hogy egyedül vagy a családjával teszi meg az utat. Így érkezni a munkahelyre, garantálja az egész napi rossz hangulatot, ráadásul ez a teljesítményét is negatívan befolyásolja.

Új szokás: Töltse hasznosan az autóban töltött időt!

Ha reggel a családtagjaival indul útnak, használják ki ezt az időt, beszélgessenek, játsszanak. Hallgassanak zenét, hangoskönyvet vagy tanuljanak közösen! Ha egyedül utazik, gondolja végig a napját, hallgasson nyugtató zenét, tanuljon nyelvet. Az autóban kihangosítót használva letudhat olyan hosszabb beszélgetéseket is barátokkal, családtagokkal, amelyekre máskor nincs ideje. Parkolás után ne rohanjon be a munkahelyére, sétáljon egyet a szabadban. Mindössze 5-10 perc alatt kitisztulnak a gondolatai, ráhangolódhat a munkára.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink