Te is azok közé tartozik, akik nem képesek meditálni? Mert unod, mert nem tudod lecsendesíteni az elméd, és különben is, mi a csodára jó ez az egész?! Pedig a kutatások is alátámasztják a meditáció előnyös hatásait. Mi lenne, ha mégis megpróbálnád?

Hogyan tanulhatunk meg meditálni?

Elcsendesedni a mai világban? Szinte lehetetlen, mondják a kétkedők. Dolgozunk a számítógépen, figyeljük a leveleinket, esetleg háttéranyagokat is olvasunk a neten, és persze időnként felugrunk a közösségi oldalra is. Rengeteg inger és információ éri az agyunkat, és mindenhez egy szempillantás alatt hozzáférünk, így nem csoda, ha nehéz információk nélkül létezni, még ha csak néhány percről van is szó. Pedig ma már a hivatalos tudomány is elismeri, hogy hasznos „kikapcsolni” az agyunkat rövidebb-hosszabb időre, például meditáció segítségével.

 

meditáció

Fotó: Shutterstock

 

Érdemes a napjaink részévé tenni!

Arra jutottak az egyik kaliforniai egyetem kutatói, hogy a meditációnak rövid távon elsősorban pszichés előnyei vannak, viszont hosszabb távon már a fizikai hatások is jelentkeznek. Például a meditáló személy stressz-szintje csökken, így szintén csökken a vérben a stresszhormonok szintje, valamint enyhülnek az érelmeszesedéssel együtt járó gyulladásos folyamatok. Szóval, ha ennyi előnye van az orvostudomány szerint is, akkor nézzük, hogyan tanulhatjuk meg, hogyan építhetjük be a mindennapjainkba ezt a fajta elcsendesülést.

 

Szálljunk ki pár percre

Álljunk fel az asztaltól vagy hagyjuk abba a munkát, és keressünk egy csendes sarkot, ahol leülhetünk pár percre. A telefont ne vigyük magunkkal, egyszerűen csak zökkentsük ki magunkat azzal, hogy nem olvasunk, nem nézünk semmit. Vagy menjünk az ablakhoz, az erkélyre nézelődni pár percig. Nem kell az elcsendesedést erőltetni egyelőre, a cél csak annyi, hogy kikapcsolódjunk néhány percre. Otthon ezt jóval kényelmesebb körülmények között is megtehetjük: huppanjunk le egy fotelba, vagy kényelmesen heveredjünk el a kanapén, és engedjük meg magunknak, hogy csak bámuljuk a mennyezetet.

 

Próbáljuk meg ülve

Ha már egész jól megy az előbbi kikapcsolódás, akkor megpróbálhatjuk, milyen érzés ülve, a hagyományos meditációra emlékeztető pózban végezni mindezt. Üljünk le egy székre, a talpunk legyen a talajon, a gerincünket egyenesítsük ki, és két percig csak a légzésünkre figyeljünk: arra, ahogy a levegő be- és kiáramlik az orrunkon. Lassan növeljük az időt 5-6 percre.

 

Segít a zene a meditáció során

Keressünk egy szimpatikus meditációs zenét vagy a természet hangjait, mondjuk a tenger morajlását vagy egy patak csobogását, és szoktassuk hozzá a fülünket és a lelkünket. Lélegezzünk lassan és mélyeket. Sokaknak ilyen módon könnyebben megy a meditáció, azt képzelik, hogy ott ülnek a tengernél, így nem azt erőltetik, hogy ne legyenek gondolataik, hanem egy kellemes élménnyel kapcsolódnak ki. Ha jól megy, növeljük az időt 10 percre, negyedórára.

 

Vezetett meditáció

A vezetett meditáció során a narrátor egy történeten, mesén keresztül vezet végig egy folyamaton, ahol adott esetben ellazíthatjuk az egész testünket, a lábujjainktól a fejünk búbjáig. Az interneten számos ilyen meditációt találhatunk, sőt, online meditációs eseményeken is résztvehetünk.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink