Nézzünk szembe a tényekkel: az orvosnál általában kevesebb időt töltünk, mint amennyit szeretnénk. Mármint, ha egyszer végre rászánjuk magunkat, és elmegyünk. Mi lenne, ha az orvosnak több ideje lenne a betegekre? Vajon az aktuális probléma megoldásán túl milyen jó tanácsokat adna? Összegyűjtöttük a leggyakoribb intelmeket.

Top 8 egészségügyi tipp nőknek

1. Kerülje a stresszt!

Az orvosok többsége a legnagyobb problémának azt látja, hogy a női páciensek túl sok területen próbálnak meg helytállni, zsonglőrködnek az idővel, a pénzzel, az érzelmekkel. A stressz komoly egészségügyi kockázattal jár. A tartós feszültség depresszió, szívbetegség kialakulásához vezet, de nem ritka, hogy a meddőség hátterében is a szorongás áll.

JÓ TANÁCS: Keresse meg azt a stresszcsökkentő módszert, amely működik önnél, és használja rendszeresen lelki és fizikai egészsége érdekében!

2. Ne fogyókúrázzon állandóan!

Az egészséges táplálkozás nem jelenti azt, hogy lemond a kedvenc vörösboráról és soha többé nem iszik egy kortyot sem, vagy hogy a csokoládétorta végérvényesen ki van tiltva az étrendjéből. A kulcs a mértékletességen van. Ha változatosan étkezik, azaz az étrendje tartalmaz sovány fehérjéket, egészséges zsírokat, összetett szénhidrátokat, nem lesz probléma.

3. Óvatosan a kalciumbevitellel!

A felesleges kalcium kiürítése a bél mellett a vesén keresztül történik, a vese egészséges működése az egyik feltétele annak, hogy a vérben megfelelő legyen a kalciumszint. Kalciumtúladagolásnál izomfájdalom, hastáji fájdalom, hosszú távon pedig vesekő jelentkezhet.

JÓ TANÁCS: A kalciumban gazdag élelmiszerek, például a tej, a sajtok, a lazac és a mandula fogyasztása többnyire elegendő a szervezet számára. 4. Mozogjon rendszeresen! A nőknek (is) szükségük van kardio- és erősítő edzésekre egyaránt. A legjobb, ha mindenki az igényeinek megfelelő edzéstervet követi. A rendszeres mozgás – legalább heti 4 alkalommal 30–60 perc – erősíti az immunrendszert, a szívet és a tüdőt, serkenti az anyagcserét, segít megelőzni a csontritkulást, a daganatos betegségeket és a 2-es típusú diabéteszt.

5. Legyen nyitott!

Akadnak, akik a hormonális fogamzásgátlók alkalmazását ellenzik. Bár kétségtelen, hogy vannak esetek, amikor az alkalmazásuk nem javasolt, bizonyos esetekben igenis van létjogosultságuk. Ráadásul egyes tanulmányok szerint csökkentik a méh- és petefészekrák kialakulását, és segítik a ciklus szabályozását.

6. Gondoljon a jövőjére!

A nők egyre később szülnek, és bár a legtöbbjüknél nem gond, hogy a harmincas éveik végén, negyvenes éveik elején vállalnak babát, nem szabad elfeledkezni arról, hogy a teherbeesés esélye az életkor előrehaladtával jelentősen csökken. A nők 20-24 éves korukban a legtermékenyebbek, 35 évesen már csak feleannyira, mint 25 évesen, 40 évesen pedig feleannyira, mint 35 évesen.

JÓ TANÁCS: Beszéljen orvosával, és ha szükséges, éljen a petesejtfagyasztás lehetőségével.

7. Járjon rendszeresen nőgyógyászhoz!

Ha elmúlt 18 éves, vagy ha fiatalabb ugyan, de rendszeresen él nemi életet, évente egyszer érdemes felkeresni a nőgyógyászt. A méhnyakrák szűrését 3 évente ajánlják, alacsony kockázat esetén. De ha szexuálisan aktív, megnő a kockázat, ezért javasolt az évenkénti szűrés. Orvosa, ha indokoltnak látja, a nemi betegségekre is kérhet szűrést.

JÓ TANÁCS: Azonnal keresse fel nőgyógyászát, ha a vérzése rendellenessé válik, állandó hasi fájdalommal küzd vagy kimarad a menstruációja.

8. Szexeljen!

A szex segít enyhíteni a szorongást, remek stresszoldó. Csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát – de csak akkor, ha igazán élvezi az együttlétet. Ha bármi megakadályozza, hogy gondtalanul együtt legyen a kedvesével – például hüvelyszárazság, fájdalom –, beszéljen az orvosával, hogy megoldást találjanak a problémára.

Ezeket már olvasta?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink