Atkins doktornak igaza volt abban, hogy ha valaki fogyni szeretne és a leadott súlyt meg akarja tartani, akkor bizony fehérjedús ételeket kell fogyasztania. Azért, mert laktatnak, telítenek, segítik az emésztést, és nem utolsósorban azért, mert segítik az izmok épülését, ezáltal pedig serkentik a zsírégetést. Válasszon bátran a leggazdagabb fehérjeforrások közül – mindennap!

10 karcsúsító,  fehérjedús  élelmiszer

1. Lazac

Egy adag: 15-20 dkg
Fehérje: 29 gramm/adag

Ha fehérjebombára vágyik, a lazac tökéletes választás. Fehérjében, valamint ómega 3 zsírsavban gazdag, amely jótékonyan hat a szívre és az érrendszerre, valamint a vérkeringésre. Egy 20 dekagrammos adagban több B6- és B12-vitamin van, mint a napi szükséges mennyiség. Sportolók esetében különösen fontos, hogy lazac is szerepeljen az étrendjükben, ugyanis segíti az izomregenerációt.

2. Pulyka

Egy adag: 15-20 dkg
Fehérje: 19 gramm/adag

A pulyka nagyon jó forrása egy leucin nevű aminosavnak, amelynek fontos szerepe van a vércukor megfelelő szinten tartásában. Pulykahús fogyasztásával elkerülhető a hirtelen vércukorszintcsökkenés. Válassza a bőr nélküli mellfilét, ugyanis ez tartalmazza a legkevesebb zsírt.

3. Cottage cheese

Egy adag: 10 dkg
Fehérje: 13 gramm/adag

Szerencsére ma már a legtöbb szupermarketben lehet kapni cottege cheese-t, amely finom, zsírszegény sajtféle. 100 grammban mindössze 85 kalória van. Amellett, hogy fehérjében gazdag, bőségesen megtalálható benne a kalcium is, hiszen 100 grammban 69 milligramm kalcium van, ami elengedhetetlen a csontok épüléséhez.

4. Tonhalkonzerv

Egy adag: 15 dkg (lecsepegtetve)
Fehérje: 13 gramm

Egy adag konzervtonhal mindössze 60 kalória. Válassza bátran az olajban eltett verziót a sós vízben áztatott helyett. A só megköti a vizet, puffadást okoz, míg az olaj plusz energiaforrás. Ráadásul használható salátaöntetként. A tonhal D-vitaminban gazdag, ami segíti a kalcium felszívódását.

5. Görög joghurt

Egy adag: 150 milliliter
Fehérje: 18 gramm

Nem az édes változatra gondolunk, hanem a zsírszegény, natúr, görög típusú joghurtra. Fehérje mellett kalciumban gazdag, segíti az emésztést, fokozza az anyagcserét. Akár mindennap fogyasztható, de kerülje a cukros, édesített verziókat, azok ugyanis már édességnek minősülnek.

6. Tej

Egy adag: 2 deciliter
Fehérje: 9 gramm

A zsírszegény tej éppen ugyanannyi fehérjét, kalciumot és D-vitamint tartalmaz, mint a zsíros változat, így semmi okunk zsíros tejet vásárolni. Kerülje az ízesített tejeket vagy reggeli italokat, azok ugyanis hozzáadott cukrot tartalmaznak és sok esetben a fehérjetartalmuk is alacsonyabb.

lazac, fehérje, hal

A lazac is remek fehérjeforrás
Fotó: Shutterstock

7. Tojás

Egy adag: 1 darab
Fehérje: 6 gramm

Nem kell félnie a tojástól, mértékkel fogyasztva semmi problémát nem okoz a koleszterinszintben. Gazdag D- és b-vitaminban, valamint tartalmaz kolint, amely segít megőrizni a mentális egészséget.

8. Lencse

Egy adag: 10 dekagramm
Fehérje: 4 gramm

Már ennyi készre főzött lencsében is legalább 4-5 gramm rost van, amely hosszabb időre biztosít teltségérzetet, és stabilizálja a vércukorszintet. A lencse ezenkívül folátban gazdag, ami segít megelőzni a depressziós megbetegedéseket és elkerülni az álmatlanságot

9. Tofu

Egy adag: 10 dekagramm
Fehérje: 10 gramm

A szójában nemcsak létfontosságú fehérjék, hanem olyan fontos vitaminok is találhatók, mint a B- és E-vitamin, valamint olyan ásványi anyagok, mint a kalcium és a magnézium. Vegetáriánusok számára kifejezetten javasolt, hiszen tökéletes húspótló, magas fehérjetartalommal.

10. Quinoa

Egy adag: 5 dekagramm
Fehérje: 4 gramm

A quinoa azon kevés gabonafélék egyike, amelyek teljes értékű fehérjének minősülnek. Ez azt jelenti, hogy tartalmazza az összes – azaz 9 – esszenciális aminosavat, amelytől fehérjének minősül a fehérje. Ezenkívül a quinoa gazdag forrása a rostoknak, magnéziumnak, folsavnak, réznek, valamint a B6-vitaminnak.

A fehérje fontossága az izomépítésben

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink