A fehérje az egyik létfontosságú tápanyag a mindennapjainkban. A jó minőségű fehérjéknek sokféle szerepük van. Erősítik az immunrendszert, építik az izmokat, szépítik a bőrt és még sorolhatnánk. Ha azonban a test nem jut elegendő mennyiségű proteinhez, annak komoly testi, fizikai tünetei lehetnek. Olyanok, amelyekre talán nem is gondolsz. Az alábbi 5 tünet közül már tapasztaltad valamelyiket?

5 fontos jel, hogy több fehérjét kell enned

Édességre éhezel

A fehérjehiány egyik legfontosabb jele az állandó édesség vagy szénhidrát iránti sóvárgás. Ha úgy érzed, egyfolytában csokoládét és péksüteményt ennél, ennek ellenére mégis állandóan éhes vagy és szinte soha nem tudsz jóllakni, akkor felül kell vizsgálni mindennapos étkezési szokásaidat. A fehérje egyik fontos szerepe, hogy előidézze a jóllakottság érzését. A teltségérzet kialakulásáért az összes főétkezésnek tartalmaznia kell megfelelő mennyiségű, minőségi fehérjét. A protein teltségérzetet idéz elő és stabilizálja a vércukorszintet. Ha a vércukorszint nem ingadozik, stabil marad, akkor nem győz le a farkaséhség és a cukorsóvárgás. Kezdd a reggelt tojással, tejjel, joghurttal, sovány sonkaféleséggel, ebédre fogyassz valamilyen sovány húst, vacsorára pedig sovány tejterméket. Ha mégis éhesnek érzed magad, édesség helyett natúr magvakkal csillapítsd az éhséget.

Állandóan fáradt vagy

A protein nem csak az éhségérzetet csillapítja, de segít elkerülni a krónikus fáradtságot is. Ha egyfolytában fáradtnak, kimerültnek, esetleg feszültnek érzed magad, ne fogd egyből a tavaszi, nyári vagy a téli fáradtságra. Meglehet, az aktuális évszaknak semmi köze a közérzetedhez. Ha az étrend nem tartalmaz megfelelő mennyiségű fehérjét, akkor az idegrendszere nem jut elegendő mennyiségű tápanyaghoz és energiához, ettől pedig könnyen érezheted úgy mgad, mint akiben lemerült az elem. Igyekezz minél több, ómega 3 zsírsavban gazdag fehérjét fogyasztani, olyat, mint a tengeri halak, az avokádó, az extraszűz olívaolaj vagy az olajos magvak. Az ómega zsírsavak különösen jótékonyan hatnak az idegrendszerre, szerotonint szabadítanak fel, amelytől nyugodtabbnak érezheted magad.

protein, fehérje

Fotó: Shutterstock

Hajhullás bizony, a hajhullásnak mindig valamilyen komoly testi vagy lelki oka van. Amennyiben kizárható a fejbőr betegsége – mint a gombásodás, korpásodás, fertőzés – és megmagyarázható lelki okokkal sem tudunk számolni – mint a depresszió –, akkor keresd a hibát az étrendedben. Amennyiben a haj eddig egészséges volt és a hajhullás viszonylag hirtelen és gyorsan következett be, akkor építs be az étrendbe minél több ómega 3 zsírsavban gazdag fehérjét, ezek ugyanis minden egyes sejtet, még a hajhagymákat is regenerálják, segítenek megelőzni a fertőzéses megbetegedéseket, és antibiotikus, gyulladáscsökkentő hatásuk van. Különösen jók az olajos halak, de szedhet halolajat vagy halolajkapszulát is étrend-kiegészítőként.

Gyengének érzed magad

Fizikailag és szó szerint. Vizsgáld meg az izmaidat. Ha egyáltalán nem tónusosak, renyhék és puhák, ez már eleve intő jel. Ám ha a mindennapokban problémát okoz kicsit nehezebb tárgyak, csomagok megemelése, ha nem bírsz hosszasabban cipekedni, a végtagjaid hamar elfáradnak, ez azt jelenti, hogy az izmaid gyengék, nem tudnak épülni, építkezni, ennek pedig fehérjehiány az oka. Az izmok alapvetően fehérjéből építkeznek, táplálkoznak. Ha nem viszel be a szervezetbe elegendő proteint, az izmoknak nincs miből energiát és tápanyagot nyerni. Fogyassz reggelente egészséges, sovány tejből, joghurtból és banánból készült, erősítő turmixot!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!

Ajánlataink