Most használd ki a lehetõséget, és a friss virágból készítsd el ezeket az egyszerû finomságokat.

3 diétás recept bodzából

Mindenhol nyílik a bodza, de csodás ízét csak rövid ideig élvezhetjük, mert hamar vége a szezonnak. Most használd ki a lehetőséget, és a friss virágból készítsd el ezeket az egyszerû finomságokat. Kevesen tudják, de ebből az egyszerű, tavaszi virágból nem csak ízletes szörpöt lehet készíteni. A bodza ugyanis számtalan gyógyhatással rendelkezik: csökkenti a reumatikus fájdalmakat, a fülgyulladást, csillapítja a lázat és a köhögést, enyhíti a meghűléses betegségek tüneteit is. Szárítva és frissen is frissen is érdemes kipróbálni.

Megfázás ellen is kiváló

Keverjünk össze egy-egy adag friss bodza-, és hársfavirágot egy kevés borsmenta levéllel. Két evőkanál teakeveréket forrázzunk le 3 dl vízzel és hagyjuk állni, letakarva 10 percig. A bodza édes zamatának köszönhetően a gyógyteánk nem is kíván további édesítést, azonban gyógyító hatását fokozhatjuk egy kevés méz hozzáadásával.

Mire használhatjuk még?

– A bodzavirágból készült teát gyakran alkalmazzák herpesz ellen is. Belsőleg fogyasztva segít a szervezetnek a herpesz legyőzésében, és külsőleg alkalmazva is hatásos lehet.

– A tavaszi fáradtság leküzdésében is segítségünkre lehet a bodza, hiszen a bene rejlő C-vitamin erősíti az immunrendszerünket, de B-vitamint, magnéziumot és vasat is tartalmaz.

Miért egészséges?

A szervezet hurutjait oldja, a gyomorban és belekben ugyanúgy, mint a tüdőben is. Felső légúti hurutok és a hozzájuk társuló tünetek, mint köhögés, rekedtség, orrdugulás esetén a bodzavirág teája forrón, mézesen, citromosan segíti az izzadást, megkönnyíti a hurutok felszakadását, kiürülését, és csillapítja a kísérő lázat. Az arcüregben, homloküregben, középfülben is segíti a letapadt, besűrűsödött váladék oldását. Kellemes ízű tea, amely a szomjúságérzetet is csökkenti, és hozzájárul a megnövekedett folyadékigény kielégítéséhez. Jelentős vértisztító, amely által az egész szervezetet, minden szerv működését jótékonyan támogatja. Az érfalakra rakódott szennyeződéseket leoldja, növeli az érfalak rugalmasságát, karban tartja ezáltal a vérnyomást is. Vízhajtó hatása révén a vesét, a húgyhólyagot és a húgyutakat átmossa. Vesehomok képződés, vesekő kialakulásának megelőzésre is javallott. Jótékony kiegészítője a fogyókúráknak. Nőknél a méh miómája, gyógyküret, vagy termékenységi problémák esetében a bodzavirág teája segíti a női szövetek tisztulását is, a méhnyálkahártya regenerálódását gyorsítja, frissíti, fiatalítja a belső nemi szerveket.

3 szuper recept

1. Bundás bodza

A bodzavirágot mártsuk sűrű palacsintatésztába (ehhez itt találsz receptet), és süsd ki kevés vajon, eperlekvárral isteni! Hagyjunk egy kis szárat a bodzán, így könnyebb belemártani a tésztába a bodzafejeket.

Fotó:: shutterstock

2. Vaníliás bodzakrém

Készítsünk főzés nélküli vaníliapudingot úgy, hogy az előírt mennyiségű cukrot tömény bodzaszörppel helyettesítsük. A krémhez annyival kevesebb tejet adjunk, amennyi a szörpöt öntöttünk bele. Fokozhatjuk az íz hatást, ha gyümölccsel párosítjuk a bodzás pohárkrémet. Igazán stílusos megoldás az idény gyümölcseiből szemezgetni. Epervelő, eperlekvár, rebarbara tökéletes választás!

3. Bodzavirágos eperjoghurt

Friss epret turmixolj össze natúr joghurttal, cukor helyett pár csepp bodzaszörpöt adj hozzá. Frissen szedett bodzavirággal díszítheted. Ez a kombináció fagyinak is tökéletes! Töltsd a bodzás-epres keveréket jégkrémformákba, fagyaszd le, kivételesen finom jeges desszertet kapsz!

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!

Ajánlataink