Olaj, zsír, liszt... Hiába készül zöldségből a főzelék, ha a felsorolt élelmiszereket is belepakoljuk. De vannak trükkök, amelyek segítségével lefaraghatunk a főzelékek szénhidrát- és kalóriaértékéből, így már beilleszthetők a fogyókúrába!

Trükkök, hogy kevésbé hizlaljon a főzelék

Ahogyan arról már korábban mi is írtunk, nem lehet egy diétában folyamatosan rizst, csirkét és salátát enni. Fontos a változatos, fehérjében gazdag étrend, amelynek része a szénhidrát is! A főzelékek beilleszthetőek a diétába, csak nem feltétlenül úgy, ahogyan a nagymama vagy a dédi készíti. Íme, néhány tipp a fogyókúrás főzelék elkészítéséhez!

 

Ezzel sűríts!

A fogyókúrás főzelék sűrítéséhez lehetőség szerint ne használjunk lisztet, keményítőt. Természetesen vannak alternatív liszteket, amik jobbak a fehér/finom változatnál, de a főzelékeket legjobb zöldségekkel sűríteni. Amikor elkészült az étel, 3-4 kanállal vegyünk ki a zöldségből, majd egy bitmixerrel pürésítsük. Ezt kevergessük vissza főzelékbe, ami ettől jól besűrűsödik. Milyen főzelékeknél használhatjuk? Borsó, bab, kukorica, finom, zöldbab, karalábé…

 

Merjünk újítani!

Sóska, zöldborsó, krumpli… Az ezekből készült főzelékeket szinte mindenki ismeri. Azonban ideje, hogy más szemmel nézzünk a zöldségekre, és olyanból is megpróbáljunk főzeléket varázsolni, amire eddig nem gondoltunk. Ilyen nyerő hozzávaló lehet a cukkini, ami tökéletes élelmiszer a diétához. Fűszerek tekintetében jól áll neki a kapor és az újhagyma is. De próbálkozhatunk édesburgonyával, kelbimbóval, mángolddal, padlizsánnal, karfiollal, céklával, sőt, csalánnal is, használjuk bátran a fantáziánkat!

 

karfiol lencse főzelék

Karfiolos vöröslencse-főzelék
Fotó: Shutterstock

Hogyan készül a paradicsomos-karfiolos lencsefőzelék? Ide kattintva megtudhatod!

 

Cseréljük le a tejfölt, a tejszínt!

A krémes főzeléknek nehéz ellenállni. Azonban a zsíros tejföl vagy tejszín alaposan megdobja az étel zsír- és energiatartalmát. Használjuk ezek helyett natúr joghurtot, kefirt, kaukázusi kefirt. Persze a változást meg kell szokni, de fűszerekkel még így is sokat finomíthatunk az étel ízén.

 

Keressük az alternatívát!

Itt persze nemcsak a korábban említett alternatív lisztekről beszélünk. Sokak kedvence a lencse, amit nemcsak szilveszterkor érdemes fogyasztani. A változatosság jegyében a hagyományos lencse mellett használjuk például a vörös lencsét is, ami ráadásul hamarabb megfő!

Míg a zöldbab főzelékhez sokan adnak krumplit is, itt is érdemes variálni! A zöldbabhoz adhatunk sárgarépát, paradicsomot, brokkolit, de akár kelkáposztát is!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mit szabad és mit tilos enni, ha keto diétázol?
Manapság az egyik legnépszerűbb, legtöbbek által követett fogyókúrás irányzat, de vajon te tudod pontosan mit szabad és mit tilos ilyenkor megenned?
Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.

Ajánlataink