Ahogyan arról már korábban mi is írtunk, nem lehet egy diétában folyamatosan rizst, csirkét és salátát enni. Fontos a változatos, fehérjében gazdag étrend, amelynek része a szénhidrát is! A főzelékek beilleszthetőek a diétába, csak nem feltétlenül úgy, ahogyan a nagymama vagy a dédi készíti. Íme, néhány tipp a fogyókúrás főzelék elkészítéséhez!
Ezzel sűríts!
A fogyókúrás főzelék sűrítéséhez lehetőség szerint ne használjunk lisztet, keményítőt. Természetesen vannak alternatív liszteket, amik jobbak a fehér/finom változatnál, de a főzelékeket legjobb zöldségekkel sűríteni. Amikor elkészült az étel, 3-4 kanállal vegyünk ki a zöldségből, majd egy bitmixerrel pürésítsük. Ezt kevergessük vissza főzelékbe, ami ettől jól besűrűsödik. Milyen főzelékeknél használhatjuk? Borsó, bab, kukorica, finom, zöldbab, karalábé…
Merjünk újítani!
Sóska, zöldborsó, krumpli… Az ezekből készült főzelékeket szinte mindenki ismeri. Azonban ideje, hogy más szemmel nézzünk a zöldségekre, és olyanból is megpróbáljunk főzeléket varázsolni, amire eddig nem gondoltunk. Ilyen nyerő hozzávaló lehet a cukkini, ami tökéletes élelmiszer a diétához. Fűszerek tekintetében jól áll neki a kapor és az újhagyma is. De próbálkozhatunk édesburgonyával, kelbimbóval, mángolddal, padlizsánnal, karfiollal, céklával, sőt, csalánnal is, használjuk bátran a fantáziánkat!
Hogyan készül a paradicsomos-karfiolos lencsefőzelék? Ide kattintva megtudhatod!
Cseréljük le a tejfölt, a tejszínt!
A krémes főzeléknek nehéz ellenállni. Azonban a zsíros tejföl vagy tejszín alaposan megdobja az étel zsír- és energiatartalmát. Használjuk ezek helyett natúr joghurtot, kefirt, kaukázusi kefirt. Persze a változást meg kell szokni, de fűszerekkel még így is sokat finomíthatunk az étel ízén.
Keressük az alternatívát!
Itt persze nemcsak a korábban említett alternatív lisztekről beszélünk. Sokak kedvence a lencse, amit nemcsak szilveszterkor érdemes fogyasztani. A változatosság jegyében a hagyományos lencse mellett használjuk például a vörös lencsét is, ami ráadásul hamarabb megfő!
Míg a zöldbab főzelékhez sokan adnak krumplit is, itt is érdemes variálni! A zöldbabhoz adhatunk sárgarépát, paradicsomot, brokkolit, de akár kelkáposztát is!
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Fűszeres almás-sütőtökös krémleves
- Borítsuk zöldbe a tányért vitamindús fogásokkal!
- A sült sárgarépa igazi csemege a fogyókúrázóknak