Olaj, zsír, liszt... Hiába készül zöldségből a főzelék, ha a felsorolt élelmiszereket is belepakoljuk. De vannak trükkök, amelyek segítségével lefaraghatunk a főzelékek szénhidrát- és kalóriaértékéből, így már beilleszthetők a fogyókúrába!

Trükkök, hogy kevésbé hizlaljon a főzelék

Ahogyan arról már korábban mi is írtunk, nem lehet egy diétában folyamatosan rizst, csirkét és salátát enni. Fontos a változatos, fehérjében gazdag étrend, amelynek része a szénhidrát is! A főzelékek beilleszthetőek a diétába, csak nem feltétlenül úgy, ahogyan a nagymama vagy a dédi készíti. Íme, néhány tipp a fogyókúrás főzelék elkészítéséhez!

 

Ezzel sűríts!

A fogyókúrás főzelék sűrítéséhez lehetőség szerint ne használjunk lisztet, keményítőt. Természetesen vannak alternatív liszteket, amik jobbak a fehér/finom változatnál, de a főzelékeket legjobb zöldségekkel sűríteni. Amikor elkészült az étel, 3-4 kanállal vegyünk ki a zöldségből, majd egy bitmixerrel pürésítsük. Ezt kevergessük vissza főzelékbe, ami ettől jól besűrűsödik. Milyen főzelékeknél használhatjuk? Borsó, bab, kukorica, finom, zöldbab, karalábé…

 

Merjünk újítani!

Sóska, zöldborsó, krumpli… Az ezekből készült főzelékeket szinte mindenki ismeri. Azonban ideje, hogy más szemmel nézzünk a zöldségekre, és olyanból is megpróbáljunk főzeléket varázsolni, amire eddig nem gondoltunk. Ilyen nyerő hozzávaló lehet a cukkini, ami tökéletes élelmiszer a diétához. Fűszerek tekintetében jól áll neki a kapor és az újhagyma is. De próbálkozhatunk édesburgonyával, kelbimbóval, mángolddal, padlizsánnal, karfiollal, céklával, sőt, csalánnal is, használjuk bátran a fantáziánkat!

 

karfiol lencse főzelék

Karfiolos vöröslencse-főzelék
Fotó: Shutterstock

Hogyan készül a paradicsomos-karfiolos lencsefőzelék? Ide kattintva megtudhatod!

 

Cseréljük le a tejfölt, a tejszínt!

A krémes főzeléknek nehéz ellenállni. Azonban a zsíros tejföl vagy tejszín alaposan megdobja az étel zsír- és energiatartalmát. Használjuk ezek helyett natúr joghurtot, kefirt, kaukázusi kefirt. Persze a változást meg kell szokni, de fűszerekkel még így is sokat finomíthatunk az étel ízén.

 

Keressük az alternatívát!

Itt persze nemcsak a korábban említett alternatív lisztekről beszélünk. Sokak kedvence a lencse, amit nemcsak szilveszterkor érdemes fogyasztani. A változatosság jegyében a hagyományos lencse mellett használjuk például a vörös lencsét is, ami ráadásul hamarabb megfő!

Míg a zöldbab főzelékhez sokan adnak krumplit is, itt is érdemes variálni! A zöldbabhoz adhatunk sárgarépát, paradicsomot, brokkolit, de akár kelkáposztát is!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink