Két hete stagnál a súlya, egyre nyomasztóbb mérlegre állni, már növelte a testmozgás mennyiségét is, kenyeret nem látott hónapok óta, a motivációja pedig egyre csökken... Vesse be tippjeinket!

9 tipp, hogy könnyen átlendüljön a fogyókúrás holtponton

 

fogyókúrás holtpont életmódváltás edzés

Fogyókúrás holtpont esetén az is segíthet, ha kicsit változtat az edzéstervén
Fotó: Shutterstock

1. Legyen saját szurkolótábora!

Sokaknak az segít fogyókúrás holtpont esetén, ha már az életmódváltás elején elmondják a barátaiknak és a családnak, hogy mi a tervük. Legyen egy személyes pompomlánya, aki szurkol önnek, örvendezik minden egyes leadott kiló után, és támogatja, amikor meginog.

2. Reális célokat tűzzön ki!

A céljait a napi rutinjának, az életstílusának megfelelően határozza meg. Senki nem fogja megszidni azért, ha egy év alatt ad le 12 kilót, és nem 2 hónap alatt, sőt: ha 2 hónap alatt fogy le 12 kilót, az feltehetően nem lesz tartós. Ha 6-12 hónap alatt, az már azt jelenti, hogy végérvényesen az egészséges életmód híve lett. Sokan pont az irreális céljaik miatt veszítik el a lelkesedésüket és adják fel a diétát. Ön ne essen ebbe a csapdába!

 

3. A változatosság legyen az alapelv!

Az egészséges, nem hizlaló ételek palettája elég színes, ne érje be háromféle étellel, csak azért, mert az kényelmes. Hamar meg fogja unni a a salátát csirkével. Keresgéljen bátran alakkímélő recepteket, nézze meg, hogy mit ajánlanak az szakemberek. A mozgásra is ugyanez vonatkozik. Nem kell rongyosra játszani ugyanazt a régi DVD-t… Tartsa be a 30 perc vagy 5 km szabályt. Ha nincs kedve minimum fél óra intenzív otthoni edzéshez, akkor tegyen egy legalább 30 perces sétát az otthona környékén, tempósan.

4. Ünnepelje a sikereit!

Minden apróbb és nagyobb mérföldkövet ünnepeljen meg, és élvezze ki a saját sikerét, ez segíthet a fogyókúrás holtpont elkerülésében. Annál nagyobb dolog úgy sincs, mint átlépni a korlátainkat, legyőzni kishitűségünket, gyengeségeinket. Persze lehetőség szerint ne tortával ünnepeljen, hanem mondjuk egy kis kényeztetéssel. Otthoni spa élmény, egy új könyv vagy egy új, vidám színű körömlakk fel fogja dobni a napját.

5. Fókuszban: a cél

Ha elbizonytalanodik, mindig gondoljon a céljára: arra, hogy milyen csodás érzés lesz megszabadulni a felesleges kilóktól, újra kisebb méretű ruhákban járni, akár meg is fiatalodni. A hosszú távú siker és az új életminőség sokkal több örömet fog nyújtani. Nagyobb örömet, mint az a csoki, süti, tészta, amit most a fogyókúrás holtponton legszívesebben mind-mind eltüntetne. Meg kell érteni, hogy a későbbi öröm most valóban erőfeszítést, néha szenvedést igényel, de ez meg fog térülni!

6. A mozgásban is legyenek céljai!

Ne csak kilókban fogalmazza meg a célját, a fittségével kapcsolatosan is érdemes emelni a lécet. Ha napi 30 perc mozgással kezdte, akkor fokozatosan növelje heti 3×1 órára, majd 4×1 órára. Ha sétával kezdte, szép fokozatosan, ahogy fejlődik, térjen át a kocogásra. A szervezet megszokja a terhelést, így, ha hatékonyan akar fogyni, érdemes lépésről lépésre növelni a terhelést.

7. Olvasson inspiráló történeteket!

Ha úgy érzi, átveszi az uralmat a kétségbeesés és a rosszkedv a lassú fogyás miatt, keressen a neten sikertörténeteket, vagy válasszon olyan motiváló könyveket, melyek támogatják az önismeretben és lendületet adnak lélekben.

8. Keresse az örömöket és a humort!

Folyamatosan keresni kell az örömöket az életünkben, különösen fontos ez akkor, ha egy nagy kihívásban vagyunk. A léleknek és az agynak át kell állni arra, hogy nem az édesség meg a túlevés az egyetlen örömforrás. Sokkal több van az életben, ha kicsit körülnézünk: a család, a zene, a sokat adó filmek és más művészeti alkotások, a tanulás, a természet, a kertészkedés, a barkácsolás, a lakberendezés és még hosszan sorolhatnánk. Keresse meg, ami önt mindig boldoggá teszi!

9. Keressen „ikertesót”!

Mármint a fogyókúrában. A netes fogyicsoportban vagy az ismerősei körében találhat olyan társat, akinek épp ugyanaz a célja, mint önnek. Legyenek egymásnak támogatói, ellenőrei, hatalmazza fel ikertesóját, hogy rendszeresen kérdezzen rá, hogy hol tart, mit evett ma, mennyit mozgott. Osszák meg egymással a leghatékonyabb mozgásprogramokat, receptötleteket, és segítség, biztassák egymást fogyókúrás holtpont esetén.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink