Előfordult már, hogy egy barátnője tanácsára valami őrült diétára fogta magát, amit aztán megbánt, mert a hirtelen leszaladt néhány kiló duplán jött vissza, és nem csak a keserves fogyókúra, de a siralmas végeredmény is szenvedést okozott? Összegyűjtöttük a leghaszontalanabb diétás tanácsokat, ezeket biztosan nem érdemes betartani, már ha egészséges akar maradni.

A 8 legrosszabb tanács diétázóknak

1. A ZSÍRTÓL LESZÜNK KÖVÉREK

Nos, ez attól függ, hogy milyen zsírokról van szó. A chipsek, vastag krémes sütik, az olajban sült ételek valóban növelhetik a koleszterinszintet. De vannak jó zsírok is. Az olajos magvakban, a dióban, avokádóban, a halakban található zsírok védik a szívet, segítenek és támogatják egészségünk megtartását, és ha mértékkel fogyasztjuk őket, nem hízunk tőlük.

2. A NASSOLÁSTÓL LESZÜNK KÖVÉREK

Ha többször eszünk keveset, sokkal jobban kordában tudjuk tartani az étvágyunkat. A jól megválasztott nassok, mint például a joghurt, a diófélék, a zöldségek, a gyümölcsök egész napra biztosítják a szervezet energiaellátását.

3. MINDIG SZÁMOLNI KELL A KALÓRIÁKAT, KÜLÖNBEN KÖVÉREK LESZÜNK

Nem minden kalória egyforma, ez egyértelmű. A bevitt kalóriák minősége, a szervezetre gyakorolt hatása a döntő. A dióféléknek nagyon magas a kalóriatartalmuk, mégis összehasonlíthatatlanul hasznosabbak, mint a csokitorta kalóriái. Az édességek, a sült krumpli nem tartalmaznak igazán hasznos tápanyagokat, ezért nevezzük ezeket üres kalóriának. Nem kell persze örökre lemondani róluk, ritkán, mértékkel élvezhetjük ezeket az ízeket is.

4. A SZÉNHIDRÁTOKTÓL KÖVÉREK LESZÜNK

A zöldségben is van szénhidrát, oké? A közvélemény a szénhidrátokat gyakran a cukrokkal, a kenyérfélékkel és a tésztával azonosítja. Ezeknek a túlzott mértékű fogyasztása valóban vezethet súlygyarapodáshoz, és fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. De nincsen olyan kutatás, amely arra utal, hogy az egészséges szénhidrátok, mint például a teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök, zöldségek, illetve a hüvelyesek negatívan befolyásolják az egészségünket vagy a súlyunkat. Épp ellenkezőleg, számos tanulmány szerint a hasznos szénhidrátokban gazdag étrend, a növényi alapú élelmiszerek fogyasztásával jobb általános egészségi állapotot érhetünk el.

5. A HÉTVÉGI BULIZÁSTÓL KÖVÉREK LESZÜNK

Bizony, ez részben igaz. Sokan hét közben erősen kontrollálják, hogy mit esznek, azért, hogy hétvégén végre a lovak közé dobhassák a gyeplőt. A szakértők szerint óvatosan kell bánni a hétvégi lakomázással. Mert ha a mozgást is ellustálkodjuk, és alkoholból is több gurul le, akkor a hét közben leadott fél-egy kiló azonnal visszajön. A hétvégi étkezésre mindig legyen tervünk. Ha szombat este baráti vacsora van, akkor vasárnap mozogjunk többet, és kompenzáljuk könnyű ételekkel az előző esti elhajlást.

6. CSAK FEHÉRJÉT EGYÜNK, KÜLÖNBEN KÖVÉREK LESZÜNK

A szervezetünknek fehérjékre is, zsírokra is és szénhidrátokra is szüksége van az egészséges fogyás érdekében, ez ma a tudományos álláspont. Ha szinte kizárólag csak fehérjét fogyasztunk, mint az Atkins- vagy a Dukan-diétában, akkor megfosztjuk szervezetünket az értékes rostoktól és antioxidánsoktól. Ez székrekedést, vitaminhiányt, korai öregedést is okozhat.

7. A TILTÓLISTA NÉLKÜL KÖVÉREK LESZÜNK

Egyáltalán nem biztos, hogy csak a mindent vagy semmit üzemmódban érdemes gondolkodni. A középút mindig nagyobb élvezet és hosszabb kitartással kecsegtet. El kell ismernünk, hogy nem lehet pizza, sült krumpli és csokoládétorta egyszerre, mindennap. De a gondos tervezés lehetővé teszi, hogy alkalomadtán élvezzük ezeket az ételeket is. Ha időnként, tudatos döntéssel megengedünk magunknak egy-két szelet pizzát ebédre vagy egy desszertet, az még nem rombol le mindent.

8. HA JÓL BEREGGELIZÜNK, KÖVÉREK LESZÜNK

Minden kutatás azt mutatja, hogy könnyebben és sikeresebben fogytak azok, akik rendszeresen és egészségesen reggeliztek. Különösen jól támogatja a diétát egy magas fehérjetartalmú reggeli, például egy rántotta. Ha kimarad a reggeli étkezés, az túlevésre hajlamosít mind az ebéd, mind a vacsora során.

Zöld diéta – a vegán étrend, és a lúgosítás

Vigyázzon velük! 10 úszógumi-növelő étel és ital

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink