Mindenkinek változatosan kell étkeznie, és az étrendjében az arányokat kell az adott típus szerint módosítani!

Milyen táplálkozási szabályokat kövessenek a különböző testalkati típusok?

 

testalkati típusok

Fotó: Shutterstock

Anyagcseretípusok táplálkozási elvei

Létezik a szénhidrát-, a fehérje/ zsír és a kevert típus: ezek az elnevezések nem arra utalnak, hogy az adott típusba tartozó személynek mi legyen a fő tápanyagforrása – tehát a szénhidráttípus ne csak szénhidrátot, a fehérjetípus ne csak fehérjét egyen. Mindenkinek változatosan kell étkeznie, és az étrendjében az arányokat kell az adott típus szerint módosítani. Fontos, hogy minden étkezés tartalmazzon komplex szénhidrátot, fehérjét és zsírt is. A szénhidráttípus ehet több szénhidrátot, néha bűnözhet is, és 3-4 óránként nyugodtan ehet. A fehérjetípus maximum háromszor egyen egy nap, és a legjobb, ha csak 4-6 óránként eszik, és nem nassol. Ezek persze a végletek.

Testalkati típusok

A testalkat öröklötten meghatározott. Az izomzatunk mérete, aránya, a csontozatunk felépítése, a hízási hajlamaink (ki hova hízik jobban) öröklötten meghatározottak. Ennek alapján egy bizonyos alkati besorolást lehet felállítani, amely kapcsolatban áll az úgynevezett domináns hormonszerveinkkel. Ez azért fontos, mert különböző mirigyeinket különböző tápanyagok serkentik, illetve hosszú távon ki is meríthetik. Amíg nincs egyensúlyzavar, minden rendben van – kivéve, ha nem sikerül megbékélnie az alakjával. Márpedig egy mellékvesetípus sohasem lesz olyan, mint egy agyalapi vagy pajzsmirigytípus… vagyis nem lesz manökenalkat.

Az agyalapimirigy-típus általában magas, sportos alkatú, hosszú ujjakkal. Ha hízik, akkor egyenletesen hízik mindenhova. Az energiaszintje viszonylag stabil, de nem éjszakai bagoly. Az agyalapi mirigyet a tejtermékek serkentik. Egyensúlyzavar esetén ezt kell tőle megvonni.

A pajzsmirigytípus szintén vékony, kecses ujjai, csuklója és bokája van. Ha hízik, a teste közepére hízik, de a keze, lába akkor is sokáig vékony marad. Ő az alma alkat. Energiaszintje főleg délelőtt magas, amolyan reggeli madár. Délutánra már elfárad, és nassolni kezd. A pajzsmirigyet az édességek és a magas cukortartalmú gyümölcsök merítik ki. Egyensúlyzavar esetén ezeket kell visszafognia.

A mellékvesetípus eleve zömökebb alkat. Normál állapotában sem nagyon magas, viszont erős. Ha a pajzsmirigy az alma alkat, akkor a mellékvese a kocka alkat. Arányosabb, erőteljesebb a háta, a válla és a hasa is. Ujjai kicsit zömökebbek, nem hosszúak. Energiája szinte kimeríthetetlen, nagyon stabil, talán reggel nehezebben indul be. A mellékvesét a zsíros ételek, a vörös húsok serkentik. Nem édesszájú, inkább a sós, fűszeres ételeket kívánja.

Végül nők esetén beszélünk még petefészektípusról. Mivel női típus, kitalálhatjuk, hogy a csípője lesz széles. Lehet karcsú, de szélesebb csípővel, kerekebb popsival. Vékonyan igen nőies. Ha hízik, a körte típusú hízás jellemző rá. Fent viszonylag sokáig vékony marad, de a combjára, fenekére hamar felszaladnak a pluszkilók. A petefészektípus szeret reggel lustálkodni, este viszont szeret élni. Tipikus éjszakai bagoly. Őt szintén a zsíros, tejszínes ételek serkentik, illetve az intenzív fűszerek. Kitalálható, hogyha valaki észreveszi magán az említett jegyeket, főként, ha túlsúlya van, akkor az előzőleg említett étrendi ajánlások mellé be kell építenie az alkati vagy hormonális típusra jellemző ételek megszorítását. A helyzet az, hogyha felismeri magán a fenti jellemzők egyikét, nagy az esély arra, hogy pont azokat az ételeket szereti, amelyeket megneveztem.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink