Ilyenkor, nyáron már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyásra vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, 7 tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ha ezt a 7 tanácsot megfogadod, hatékonyabb lehet a fogyókúrád is!

1.EGYÉL RENDSZERESEN!

Fontos szabály a fogyókúra során: ne hagyj ki főétkezést, ez ugyanis negatív hatással van az anyagcsere-folyamatokra. Fogyassz minden alkalommal tápanyagokban gazdag ételeket, és lehetőleg éjszaka, amikor az anyagcsere a leglassúbb, ne egyél.

2. CSÖKKENTSD AZ ADAGOKAT!

Az elmúlt évben egyre népszerűbbek a szuperméretű ételek, ezek azonban csak a pénztárcának tesznek jót, az egészségnek nem. Tudatosan mondj nemet az extra adagokra! Otthon megkönnyítheted a helyzeted, ha kisméretű tányérokat használsz.

3. NE LEGYEN KÚRASZERŰ!

Tekints úgy a fogyási célodra, mint teljes életmódváltásra. A fogyókúra rövid időre szól, és gyakran hirtelen és drasztikus változásokkal jár az étkezésében. Ez azonban ahhoz vezet, hogy a szervezet vészhelyzetet érzékel, és lassítja az anyagcserét, hogy az energiát hatékonyan tárolni tudja. Tartsd szem előtt, hogy az életmódodban eszközölt változások jelentős része, mind a táplálkozással, mind a sporttal kapcsolatban valóban egy egész életre szól, és nem kampányszerű programról van szó.

 

4. EGYÉL LASSAN!

Evés közben a zsírszövetekből felszabadul egy leptin nevű hormon. Hatása lassú, akár 20-30 perc is eltelik, mire az agy jelez, hogy „elég volt”. Aki lassan eszik, az a jóllakottságérzést időben észreveszi, míg aki habzsol, az nem érzékeli a stop jelzést, és többet eszik, mint amennyire valójában szüksége van.

5. TEGYÉL RENDET A KONYHÁBAN!

Vess egy pillantást a hűtőbe és a kamrába! Könyörtelenül szelektálj ki vagy ajándékozz el mindent, ami a rossz irányba „csábíthat”, és veszélyezteti az életmódváltás, a fogyókúra sikerét.

6. FIGYELJ A KALÓRIABEVITELRE!

Annak érdekében, hogy az életmódváltással elérd a kívánt célt, ügyelj az elfogyasztott élelmiszerek kalóriatartalmát. A kalóriatáblázatokban szereplő adatok általában 100 grammra vonatkoznak. Néhány hét méricskélés után már könnyű lesz felmérned, hogy mennyi az adott élelmiszer súlya, kalóriatartalma.

7. ISMERD MEG ÖNMAGAD!

Fontos, hogy megértsd, miért eszel nagyobb mennyiséget. A stressz az oka vagy a kényelem, esetleg a megszokás? Előfordulhat, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben. Érdemes ennek utánajárni, és akár lelki, akár egészségügyi okról van szó, orvosolni a problémát, ha kell, szakértő segítségét kérve.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.