Egy ideje már diétázik, de a mérleg nyelve csak nem akar megmozdulni? Lehet, hogy apró hibák miatt dől össze a jól felépített fogyókúrás terv: összeszedtünk ezek közül párat, illetve azt is elmondjuk, hogyan küszöbölheti ki a diétabakikat.

Ahol kisiklik a bombabiztos terv...

Megrögzötten számolja a kalóriákat

Ne tegye!

Valóban hasznos dolog a kalóriák számlálása (hiszen hajlamosak vagyunk jóval alábecsülni a bevitt kalória mennyiségét egy-egy étkezés során), de ne csak ezen múljon a fogyása! A kalóriaszámok ugyanis olykor csalókák – gondolja csak el, ha mondjuk egész nap koplal, este pedig kirámolja a hűtőt. Lehet, hogy a napi 1500-as kalóriakeretbe belefér, de az úszógumi nem így fog eltűnni.

Tegye!

Figyeljen inkább az elfogyasztott ételek szénhidrát-, zsír- és fehérjetartalmára. És ahogyan már tudja: minél kevesebb szénhidrát, ám annál több fehérje kerüljön a tányérjára! Meglepő, milyen sok kalóriát tartalmaz akár egy adag sült lazac is – ám érdemes megnézni a szénhidráttartalmát. Alig találni benne, fehérjéből azonban már sokkal több van ebben a halban, amely ómega-3 zsírsavban gazdag. Sőt, ha csak a kalóriatáblázat alapján számol, könnyen átcsúszhatnak a rostán a magas glikémiás indexű, magas cukortartalmú ételek is. Ha mindenképp számolni szeretne, válasszon olyan programot, a telefonjára letölthető applikációt, ahol az ételek szénhidrát-, zsír- és fehérjetartalmát is nyomon követheti.

Folyamatosan csökkenti az adagokat

Ne tegye!

Nagyon jól teszi, ha igyekszik visszavenni picit a púposra tömött tányérokra mért adagokból. Azonban ha túlzásba viszi – még ha sűrűn eszik is, de mindig nagyon-nagyon keveset –, folyton éhes lesz. Egy szelet puffasztott rizs nem elég vacsorára… Nem csoda, ha késő éjjel kirabolja a hűtőt.

Tegye!

Egyen rostban és fehérjében gazdag ételeket! Ezekből az élelmiszerekből már kevés is elég, hiszen hamar eltelítenek, a lassan felszívódó szénhidrátoknak köszönhetően pedig tovább tart a jóllakottság érzése. És inkább reggel pakolja tele a tányérját minőségi ételekkel, ne estére tartogassa a „szabad kalóriákat”.

Folyton ugyanazokat az ételeket eszi

Ne tegye!

Ha folyton ugyanazt a fogyókúrás menüt készíti ebédre (és persze reggelire és vacsorára), nagyon sok értékes tápanyagtól fosztja meg a szervezetét. Ráadásul hamar ráun az állandóan ismétlődő fogások ízére, így könnyebben elcsábul, ha a keze ügyébe kerül véletlenül egy tábla csoki vagy egy hamburger.

Tegye!

Igyekezzen változatosan étkezni – a menüt pedig akár egy hétre előre is megtervezheti. Nem csak az egészségtelen ételek finomak, salátából is kihozhat sokkal többet az unalmas ízeknél. Próbáljon ki újdonságokat, régi kedvenceit pedig készítse el másképpen. Ne féljen kísérletezni! Ha pedig csupa izgalmas ízzel találkozik, az édes és sós rágcsák sem olyan csábítóak.

Naponta méri magát

Ne tegye!

Ha fogyózni kezd, és a kezdeti időszakban szinte olvadnak le a kilók, könnyen elcsábul, hogy naponta lássa az eredményt – a mérlegen is. Egy idő után (vagy akár már a diéta elején is) azonban jön a csalódás: nem mozdul a mérleg nyelve, ön pedig, ha naponta látja stagnálást, könnyen feladhatja, mondván, ha úgyse megy, minek erőlködni.

Tegye!

Mérjen magát csak hetente egyszer, rendszerint ugyanazon a napon (például minden hétfőn) reggel, éhgyomorra (így „kedvesebb” lesz a látott szám, mintha vacsora után állna mérlegre). Az eredményt nagyon sok minden befolyásolja, például a vízháztartás, de többet mutat a mérleg a menstruációs ciklusunk előtt és közben is. Ne hagyja, hogy egy kis stagnálás elkeserítse, ez minden diéta és életmódváltás közben előfordul.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink