Időről időre divatossá válnak bizonyos élelmiszerek, amelyekről eleinte vagy senki nem hallott, vagy már olyan régen száműzték őket a kedvencek közül, hogy feledésbe merültek. Napjainknak is megvannak a maga kedvencei, így túl az acerola- és a guaranaőrületen, most eljött a jicama és a chia ideje is!

Fekete fokhagyma, és további divatos ételek

Jicamagyökér

A jicama mexikói növény, igen egészséges rágcsálnivaló. Alapvetően egy kúszónövényről van szó, ám csakis a gyökere alkalmas fogyasztásra. Íze leginkább az almáéhoz hasonlít, tápláló, frissítő, ropogós, lédús. Előnye, hogy nagyon könnyen emészthető. Kalóriatartalma is igen alacsony, 100 grammban mindössze 40 kalória van. Gazdag foszforban, C-vitaminban, sőt kalciumban is.

Fogyaszthatja nyersen, kockákra darabolva, sóval, citromlével ízesítve, de pikánsabbá teheti egy kis csilivel vagy borssal is. Remek nass az esti tévézésekhez, chips helyett. De lehet a jicamát grillezni is egy alapos pácolás után, sőt darabolható salátába vagy belefőzhető finom zöldséglevesbe is.

Kefir

A savanyított tejtermékek, így a kefir is, nagymértékben hozzájárulnak a szervezet egészségéhez. Erősítik az immunrendszert, a csontokat, jó hatással vannak a bélflórára és a bélműködésre. A savanyított tejtermékek előnye, hogy sokkal könnyebben emészthetők, mint maga a tej. A kefirben a tejsav, a tejcukor, az olyan fontos D-vitamin hatékonyabbá teszi a kalcium felszívódását, így sokkal nagyobb arányban épül be a szervezetbe, mintha más ételből nyernénk. Mindezek megkoronázásaként a kefir – különösen a kaukázusi – frissít, üdít és nagyon finom!

Joghurt helyett készítsen kefirből salátaöntetet, vagy a majonézes-tejfölös mártás helyett öntsön kaukázusi kefirt a francia saláta hozzávalóira. De készíthet belőle smoothie-t is, vagy egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel lehet könnyű uzsonna is egy kis pohár kefirből.

Chia mag

Más néven azték zsálya. Az amerikai őslakosok csodaszernek tartották, és nem véletlenül. Magas a fehérjetartalma, nagy arányban tartalmaz kalciumot, káliumot és vasat. Kiváló antioxidáns hatása van, amely erősíti a szervezetet. Gazdag ómega 3 és 6 esszenciális zsírsavban, amelyek hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez. Teljes értékű fehérjeforrás, így vegetáriánusok számára fontos tápanyag lehet. Magas rosttartalma serkenti az emésztést.

A chia táplálkozási szempontból kicsit olyan, mint a lenmag. Adhatjuk szószokhoz, mártásokhoz, salátákhoz, krémlevesekhez. A magot le is lehet darálni, dúsítható vele bármilyen sütemény vagy kenyérféleség, így még több tápanyaggal támogathatjuk a szervezetünket.

Kelbimbó

Bizony, ismét divatos az ételeink közül méltatlanul száműzött kelbimbó, amelyet legtöbbször csak gyerekek ijesztgetésére használtak a szülők. Pedig semmi okuk nem volt rá, hiszen ezek a formás kis golyóbisok vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. A kelbimbónak magas a C- és a B-vitamin-tartalma, és a legtöbb káposztaféléhez hasonlóan nagy mennyiségben tartalmaz káliumot is, emellett vízhajtó hatású. Rosttartalma miatt remek emésztésserkentő hatása van, segíti a káros salak- és méreganyagok távozását a szervezetből. Fogyókúrázóknak rendszeres fogyasztása javasolt!

Legközelebb tegye zöldséglevesbe, kínálja párolva húsok mellé köret helyett, de teheti akár pizza tetejére is feltétként.

Fekete fokhagyma

A fokhagymának évezredek óta vezető szerepe van a gyógynövények listáján. Mostanra azonban kiderült, hogy a fekete fokhagyma akár ki is ütheti ebből a pozícióból. A fekete testvérben ugyanis a fokhagyma minden pozitív tulajdonsága sokszorosan megtalálható. Jóval magasabb az antioxidáns-tartalma, a benne lévő kalcium mennyisége is jóval több, mint a hétköznapi fokhagymában. Jó hatással van a szívre és az érrendszerre, ezenkívül vértisztító hatású.

Mivel ízvilága sokkal összetettebb, mint a fehér fokhagymáé, többféleképpen lehet felhasználni is. Ízesíthetünk vele szószokat, mártásokat vagy akár szendvicskrémeket is, de jól illik intenzívebb ízű, akár füstölt húsok, májféleségek mellé is.

Habzsi-dőzsi: 7 mód, hogy ne hízzon a nyaralás alatt

Mi az a poliol (cukoralkohol), és mit kell tudni róla?

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Stressz, ödéma, fakó bőr? – Célzott kezelések arcmasszázzsal
Az állandó rohanás, a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a magas stresszszint mind látványos nyomot hagy a bőrön.
A reggeli citromos víz mítosza – tényleg fogyaszt?
A reggeli citromos víztől tényleg leolvadnak a kilók? Most kiderül, mi igaz a népszerű diétás trükkből, és mi csak jól hangzó mítosz.
Munka és életmód: így őrizheted meg az egyensúlyt Nyíregyházán
Szeretnél munkát váltani Nyíregyházán anélkül, hogy feladnád az egészséges életmódot? A Jooble segít olyan állást találni, amely figyel az egyensúlyodra is.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…

Ajánlataink