Időről időre divatossá válnak bizonyos élelmiszerek, amelyekről eleinte vagy senki nem hallott, vagy már olyan régen száműzték őket a kedvencek közül, hogy feledésbe merültek. Napjainknak is megvannak a maga kedvencei, így túl az acerola- és a guaranaőrületen, most eljött a jicama és a chia ideje is!

Fekete fokhagyma, és további divatos ételek

Jicamagyökér

A jicama mexikói növény, igen egészséges rágcsálnivaló. Alapvetően egy kúszónövényről van szó, ám csakis a gyökere alkalmas fogyasztásra. Íze leginkább az almáéhoz hasonlít, tápláló, frissítő, ropogós, lédús. Előnye, hogy nagyon könnyen emészthető. Kalóriatartalma is igen alacsony, 100 grammban mindössze 40 kalória van. Gazdag foszforban, C-vitaminban, sőt kalciumban is.

Fogyaszthatja nyersen, kockákra darabolva, sóval, citromlével ízesítve, de pikánsabbá teheti egy kis csilivel vagy borssal is. Remek nass az esti tévézésekhez, chips helyett. De lehet a jicamát grillezni is egy alapos pácolás után, sőt darabolható salátába vagy belefőzhető finom zöldséglevesbe is.

Kefir

A savanyított tejtermékek, így a kefir is, nagymértékben hozzájárulnak a szervezet egészségéhez. Erősítik az immunrendszert, a csontokat, jó hatással vannak a bélflórára és a bélműködésre. A savanyított tejtermékek előnye, hogy sokkal könnyebben emészthetők, mint maga a tej. A kefirben a tejsav, a tejcukor, az olyan fontos D-vitamin hatékonyabbá teszi a kalcium felszívódását, így sokkal nagyobb arányban épül be a szervezetbe, mintha más ételből nyernénk. Mindezek megkoronázásaként a kefir – különösen a kaukázusi – frissít, üdít és nagyon finom!

Joghurt helyett készítsen kefirből salátaöntetet, vagy a majonézes-tejfölös mártás helyett öntsön kaukázusi kefirt a francia saláta hozzávalóira. De készíthet belőle smoothie-t is, vagy egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel lehet könnyű uzsonna is egy kis pohár kefirből.

Chia mag

Más néven azték zsálya. Az amerikai őslakosok csodaszernek tartották, és nem véletlenül. Magas a fehérjetartalma, nagy arányban tartalmaz kalciumot, káliumot és vasat. Kiváló antioxidáns hatása van, amely erősíti a szervezetet. Gazdag ómega 3 és 6 esszenciális zsírsavban, amelyek hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez. Teljes értékű fehérjeforrás, így vegetáriánusok számára fontos tápanyag lehet. Magas rosttartalma serkenti az emésztést.

A chia táplálkozási szempontból kicsit olyan, mint a lenmag. Adhatjuk szószokhoz, mártásokhoz, salátákhoz, krémlevesekhez. A magot le is lehet darálni, dúsítható vele bármilyen sütemény vagy kenyérféleség, így még több tápanyaggal támogathatjuk a szervezetünket.

Kelbimbó

Bizony, ismét divatos az ételeink közül méltatlanul száműzött kelbimbó, amelyet legtöbbször csak gyerekek ijesztgetésére használtak a szülők. Pedig semmi okuk nem volt rá, hiszen ezek a formás kis golyóbisok vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. A kelbimbónak magas a C- és a B-vitamin-tartalma, és a legtöbb káposztaféléhez hasonlóan nagy mennyiségben tartalmaz káliumot is, emellett vízhajtó hatású. Rosttartalma miatt remek emésztésserkentő hatása van, segíti a káros salak- és méreganyagok távozását a szervezetből. Fogyókúrázóknak rendszeres fogyasztása javasolt!

Legközelebb tegye zöldséglevesbe, kínálja párolva húsok mellé köret helyett, de teheti akár pizza tetejére is feltétként.

Fekete fokhagyma

A fokhagymának évezredek óta vezető szerepe van a gyógynövények listáján. Mostanra azonban kiderült, hogy a fekete fokhagyma akár ki is ütheti ebből a pozícióból. A fekete testvérben ugyanis a fokhagyma minden pozitív tulajdonsága sokszorosan megtalálható. Jóval magasabb az antioxidáns-tartalma, a benne lévő kalcium mennyisége is jóval több, mint a hétköznapi fokhagymában. Jó hatással van a szívre és az érrendszerre, ezenkívül vértisztító hatású.

Mivel ízvilága sokkal összetettebb, mint a fehér fokhagymáé, többféleképpen lehet felhasználni is. Ízesíthetünk vele szószokat, mártásokat vagy akár szendvicskrémeket is, de jól illik intenzívebb ízű, akár füstölt húsok, májféleségek mellé is.

Habzsi-dőzsi: 7 mód, hogy ne hízzon a nyaralás alatt

Mi az a poliol (cukoralkohol), és mit kell tudni róla?

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.
Hizlaló zöldségek, ezektől óvakodj, ha diétázol
Jobb, ha körültekintő vagy, mert ha ezeket választod a diétádhoz, súlyod nemhogy csökkenni nem fog, de több kilót fel is szedhetsz magadra. Érdemes mindig utánajárni, mitől kell óvakodni!
Esküvő előtti diéta
Minden menyasszony arra vágyik, hogy amikor oltár elé áll, tökéletesen mutasson rajta a ruha, és ragyogjon. Ez a diéta minden álmot valóra vált!
Színek és anyagok, melyek vékonyítanak
A megfelelő ruházati anyagok és minták megválasztása elősegítheti az áramvonalasabb sziluette kialakítását.

Ajánlataink