Időről időre divatossá válnak bizonyos élelmiszerek, amelyekről eleinte vagy senki nem hallott, vagy már olyan régen száműzték őket a kedvencek közül, hogy feledésbe merültek. Napjainknak is megvannak a maga kedvencei, így túl az acerola- és a guaranaőrületen, most eljött a jicama és a chia ideje is!

Fekete fokhagyma, és további divatos ételek

Jicamagyökér

A jicama mexikói növény, igen egészséges rágcsálnivaló. Alapvetően egy kúszónövényről van szó, ám csakis a gyökere alkalmas fogyasztásra. Íze leginkább az almáéhoz hasonlít, tápláló, frissítő, ropogós, lédús. Előnye, hogy nagyon könnyen emészthető. Kalóriatartalma is igen alacsony, 100 grammban mindössze 40 kalória van. Gazdag foszforban, C-vitaminban, sőt kalciumban is.

Fogyaszthatja nyersen, kockákra darabolva, sóval, citromlével ízesítve, de pikánsabbá teheti egy kis csilivel vagy borssal is. Remek nass az esti tévézésekhez, chips helyett. De lehet a jicamát grillezni is egy alapos pácolás után, sőt darabolható salátába vagy belefőzhető finom zöldséglevesbe is.

Kefir

A savanyított tejtermékek, így a kefir is, nagymértékben hozzájárulnak a szervezet egészségéhez. Erősítik az immunrendszert, a csontokat, jó hatással vannak a bélflórára és a bélműködésre. A savanyított tejtermékek előnye, hogy sokkal könnyebben emészthetők, mint maga a tej. A kefirben a tejsav, a tejcukor, az olyan fontos D-vitamin hatékonyabbá teszi a kalcium felszívódását, így sokkal nagyobb arányban épül be a szervezetbe, mintha más ételből nyernénk. Mindezek megkoronázásaként a kefir – különösen a kaukázusi – frissít, üdít és nagyon finom!

Joghurt helyett készítsen kefirből salátaöntetet, vagy a majonézes-tejfölös mártás helyett öntsön kaukázusi kefirt a francia saláta hozzávalóira. De készíthet belőle smoothie-t is, vagy egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel lehet könnyű uzsonna is egy kis pohár kefirből.

Chia mag

Más néven azték zsálya. Az amerikai őslakosok csodaszernek tartották, és nem véletlenül. Magas a fehérjetartalma, nagy arányban tartalmaz kalciumot, káliumot és vasat. Kiváló antioxidáns hatása van, amely erősíti a szervezetet. Gazdag ómega 3 és 6 esszenciális zsírsavban, amelyek hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez. Teljes értékű fehérjeforrás, így vegetáriánusok számára fontos tápanyag lehet. Magas rosttartalma serkenti az emésztést.

A chia táplálkozási szempontból kicsit olyan, mint a lenmag. Adhatjuk szószokhoz, mártásokhoz, salátákhoz, krémlevesekhez. A magot le is lehet darálni, dúsítható vele bármilyen sütemény vagy kenyérféleség, így még több tápanyaggal támogathatjuk a szervezetünket.

Kelbimbó

Bizony, ismét divatos az ételeink közül méltatlanul száműzött kelbimbó, amelyet legtöbbször csak gyerekek ijesztgetésére használtak a szülők. Pedig semmi okuk nem volt rá, hiszen ezek a formás kis golyóbisok vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. A kelbimbónak magas a C- és a B-vitamin-tartalma, és a legtöbb káposztaféléhez hasonlóan nagy mennyiségben tartalmaz káliumot is, emellett vízhajtó hatású. Rosttartalma miatt remek emésztésserkentő hatása van, segíti a káros salak- és méreganyagok távozását a szervezetből. Fogyókúrázóknak rendszeres fogyasztása javasolt!

Legközelebb tegye zöldséglevesbe, kínálja párolva húsok mellé köret helyett, de teheti akár pizza tetejére is feltétként.

Fekete fokhagyma

A fokhagymának évezredek óta vezető szerepe van a gyógynövények listáján. Mostanra azonban kiderült, hogy a fekete fokhagyma akár ki is ütheti ebből a pozícióból. A fekete testvérben ugyanis a fokhagyma minden pozitív tulajdonsága sokszorosan megtalálható. Jóval magasabb az antioxidáns-tartalma, a benne lévő kalcium mennyisége is jóval több, mint a hétköznapi fokhagymában. Jó hatással van a szívre és az érrendszerre, ezenkívül vértisztító hatású.

Mivel ízvilága sokkal összetettebb, mint a fehér fokhagymáé, többféleképpen lehet felhasználni is. Ízesíthetünk vele szószokat, mártásokat vagy akár szendvicskrémeket is, de jól illik intenzívebb ízű, akár füstölt húsok, májféleségek mellé is.

Habzsi-dőzsi: 7 mód, hogy ne hízzon a nyaralás alatt

Mi az a poliol (cukoralkohol), és mit kell tudni róla?

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink