Időről időre divatossá válnak bizonyos élelmiszerek, amelyekről eleinte vagy senki nem hallott, vagy már olyan régen száműzték őket a kedvencek közül, hogy feledésbe merültek. Napjainknak is megvannak a maga kedvencei, így túl az acerola- és a guaranaőrületen, most eljött a jicama és a chia ideje is!

Fekete fokhagyma, és további divatos ételek

Jicamagyökér

A jicama mexikói növény, igen egészséges rágcsálnivaló. Alapvetően egy kúszónövényről van szó, ám csakis a gyökere alkalmas fogyasztásra. Íze leginkább az almáéhoz hasonlít, tápláló, frissítő, ropogós, lédús. Előnye, hogy nagyon könnyen emészthető. Kalóriatartalma is igen alacsony, 100 grammban mindössze 40 kalória van. Gazdag foszforban, C-vitaminban, sőt kalciumban is.

Fogyaszthatja nyersen, kockákra darabolva, sóval, citromlével ízesítve, de pikánsabbá teheti egy kis csilivel vagy borssal is. Remek nass az esti tévézésekhez, chips helyett. De lehet a jicamát grillezni is egy alapos pácolás után, sőt darabolható salátába vagy belefőzhető finom zöldséglevesbe is.

Kefir

A savanyított tejtermékek, így a kefir is, nagymértékben hozzájárulnak a szervezet egészségéhez. Erősítik az immunrendszert, a csontokat, jó hatással vannak a bélflórára és a bélműködésre. A savanyított tejtermékek előnye, hogy sokkal könnyebben emészthetők, mint maga a tej. A kefirben a tejsav, a tejcukor, az olyan fontos D-vitamin hatékonyabbá teszi a kalcium felszívódását, így sokkal nagyobb arányban épül be a szervezetbe, mintha más ételből nyernénk. Mindezek megkoronázásaként a kefir – különösen a kaukázusi – frissít, üdít és nagyon finom!

Joghurt helyett készítsen kefirből salátaöntetet, vagy a majonézes-tejfölös mártás helyett öntsön kaukázusi kefirt a francia saláta hozzávalóira. De készíthet belőle smoothie-t is, vagy egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel lehet könnyű uzsonna is egy kis pohár kefirből.

Chia mag

Más néven azték zsálya. Az amerikai őslakosok csodaszernek tartották, és nem véletlenül. Magas a fehérjetartalma, nagy arányban tartalmaz kalciumot, káliumot és vasat. Kiváló antioxidáns hatása van, amely erősíti a szervezetet. Gazdag ómega 3 és 6 esszenciális zsírsavban, amelyek hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez. Teljes értékű fehérjeforrás, így vegetáriánusok számára fontos tápanyag lehet. Magas rosttartalma serkenti az emésztést.

A chia táplálkozási szempontból kicsit olyan, mint a lenmag. Adhatjuk szószokhoz, mártásokhoz, salátákhoz, krémlevesekhez. A magot le is lehet darálni, dúsítható vele bármilyen sütemény vagy kenyérféleség, így még több tápanyaggal támogathatjuk a szervezetünket.

Kelbimbó

Bizony, ismét divatos az ételeink közül méltatlanul száműzött kelbimbó, amelyet legtöbbször csak gyerekek ijesztgetésére használtak a szülők. Pedig semmi okuk nem volt rá, hiszen ezek a formás kis golyóbisok vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. A kelbimbónak magas a C- és a B-vitamin-tartalma, és a legtöbb káposztaféléhez hasonlóan nagy mennyiségben tartalmaz káliumot is, emellett vízhajtó hatású. Rosttartalma miatt remek emésztésserkentő hatása van, segíti a káros salak- és méreganyagok távozását a szervezetből. Fogyókúrázóknak rendszeres fogyasztása javasolt!

Legközelebb tegye zöldséglevesbe, kínálja párolva húsok mellé köret helyett, de teheti akár pizza tetejére is feltétként.

Fekete fokhagyma

A fokhagymának évezredek óta vezető szerepe van a gyógynövények listáján. Mostanra azonban kiderült, hogy a fekete fokhagyma akár ki is ütheti ebből a pozícióból. A fekete testvérben ugyanis a fokhagyma minden pozitív tulajdonsága sokszorosan megtalálható. Jóval magasabb az antioxidáns-tartalma, a benne lévő kalcium mennyisége is jóval több, mint a hétköznapi fokhagymában. Jó hatással van a szívre és az érrendszerre, ezenkívül vértisztító hatású.

Mivel ízvilága sokkal összetettebb, mint a fehér fokhagymáé, többféleképpen lehet felhasználni is. Ízesíthetünk vele szószokat, mártásokat vagy akár szendvicskrémeket is, de jól illik intenzívebb ízű, akár füstölt húsok, májféleségek mellé is.

Habzsi-dőzsi: 7 mód, hogy ne hízzon a nyaralás alatt

Mi az a poliol (cukoralkohol), és mit kell tudni róla?

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink