Ha korog a gyomra, logikus, hogy eszik pár falatot. De mi van akkor, ha olyan ételeket fogyaszt, amelyek nem csillapítják az éhségét? Az, hogy jóllakottnak érzi már magát, bonyolult folyamat eredménye. És ez a folyamat könnyen sérül, egyebek között akkor is, ha olyan élelmiszert vagy innivalót fogyaszt, amelynek a tápanyagtartalma nem megfelelő.

8 étel és ital, amit ha elfogyaszt csak még éhesebb lesz!

Fehér kenyér

A fehér kenyér elfogyasztása után gyorsabban alakul ki éhségérzet, mintha teljes kiőrlésű kenyeret enne. ennek az az oka, hogy a fehér lisztben – az eltávolított külső héj miatt – sokkal kisebb a rostok aránya, ezáltal a keményítőt gyorsabban emészti meg a szervezet, és a keletkező energia cukor formájában azonnal a véráramba kerül. Amikor a szervezet ezt az energiát felhasználja, visszatér az éhségérzet.

Gyümölcslevek

A gyümölcslevek fogyasztása divat lett az elmúlt években, de nem szabad elfelejteni, hogy nem minden gyümölcslé egészséges. A legtöbb gyümölcslé a gyümölcs természetes cukortartalmán túl hozzáadott cukrot is tartalmaz, rosttartalma viszont nagyon alacsony. A gyümölcslé hirtelen megemeli a vércukorszintet, ami aztán rövid idő alatt újra jelentősen lecsökken.

Sós rágcsálnivalók

A chips, a ropi és a többi sós rágcsálnivaló gyorsan felszívódó, egyszerű szénhidrát, amely hirtelen emeli a vércukorszintet. Az ilyen rágcsák elfogyasztása után gyakran még egy kis édességre is vágyik az ember, hiszen az agy és az ízlelőbimbók üzenetének „hála”, úgy érezheti, csak a „sós gyomor” lakott jól. Alkohol már napi három egységnyi alkohol 30 százalékkal csökkenti a jóllakottságérzetért felelős hormon, a leptin szintjét. Az alkohol ráadásul kimeríti a szervezet szénhidrátraktárait, arra ösztönözve az embert, hogy evéssel pótolja az elvesztett energiát.

Pizza

A félkész vagy fagyasztott pizzákban minden megtalálható, ami egészségtelen, és ami hirtelen emeli a vércukorszintet és összezavarja a jóllakottság és az éhségérzetért felelős hormonok termelődését: fehér liszt, hidrogénezett olajok, zsíros ömlesztett sajtok és tartósítószerek.

Fehér tészta

A tésztával ugyanaz a helyzet, mint a fehér kenyérrel: akár egy nagy tányér spagetti elfogyasztása után is gyorsan jelentkezhet farkaséhség. A másik probléma a tésztával az, hogy könnyű belőle túl sokat enni. szakemberek szerint egy felnőtt embernek csupán egy félbögrényi kifőtt tésztára van szüksége, de az éttermekben ennek többszörösét teszik a tányérra – nem beszélve a tészta tetejére öntött vajas, tejszínes szószokról.

Sushi

A sushi egészséges táplálék, hiszen tengeri finomságokat tartalmaz és kis adagokban kínálják, így a méretéből adódóan sem hizlalhat – gondolják sokan. Ez azonban nem feltétlenül igaz. A kaliforniai tekercs nevű sushiban például mintegy 30 gramm szénhidrát van, ami nagyjából annyira hizlal, mint 3 szelet fehér kenyér. A sushiban ugyanis sok-sok egészséges összetevő – alga, hal, avokádó – van, de a legnagyobb részben fehér rizst tartalmaz. A sushitekercsek gyorsan emészthetőek, így gyorsan ki is ürülnek a gyomorból.

Cukrozott kukoricapelyhek, müzlik

A különböző reggelizőpelyhek igazán egészséges és tápláló ételek, gondolhatják azok, akik lelkifurdalás nélkül veszik le a polcokról a vonzó csomagolású kukoricapelyheket, müzliket. érdemes azonban alaposan átvizsgálni az összetevők listáját, ugyanis sok ilyen termék hozzáadott cukrot tartalmaz. Ez azért jelent problémát, mert ébredés után a legalacsonyabb a szervezet inzulinérzékenysége, vagyis az ilyenkor elfogyasztott finomított szénhidrátok jelentősen megemelik a vércukorszintet. A gyors emelkedés után a vércukorszint ugyanilyen hirtelen vissza is zuhan, amire a szervezet farkaséhséggel reagál.

Mesterséges édesítőszerekkel készült ételek

A light, illetve cukormentes elnevezés csalóka. A cukor helyett édesítőszerrel – aszpartámmal, szukralózzal, szacharinnal – készült ételek, italok fokozzák az étvágyat. Édes ízükkel mintegy stimulálják az agysejteket, amelyek úgy érzékelik, mintha egy bizonyos mennyiségű energiát vitt volna a szervezetbe. Ilyenkor aztán még jobban kívánja az édességet, hiszen az agy hiányérzetet jelez. Idővel ez a folyamat ténylegesen befolyásolja az agy éhségérzetért felelős területeit.

Egészséges kertiparti-falatok – 6 kipróbált recept

Krumplidiéta – 1 hét – 4 kiló!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.