Az egészséges táplálkozás többet jelent annál, hogy figyelsz arra, mit eszel. Az, hogy hogyan gondolsz az ételekre, miként reagálsz az éhségre és a különböző ételek utáni vágyakozásra, nagyban befolyásolja az étrended, sőt, akár a fogyókúrádat is.

Éhség vagy sóvárgás – Hogyan különböztesd meg?

Csecsemőkorban nincs gond a táplálkozással: a baba eszik, amikor éhes, és ha jóllakott, abbahagyja. Az idő múlásával azonban a környezet egyre jobban befolyásolja az étkezési szokásokat. A szocializálódás során különböző szabályokhoz alkalmazkodik az ember, ami oda vezethet, hogy könnyen összekeveri az étel utáni sóvárgást az éhséggel. Ennek pedig fölöslegesen bevitt pluszkalóriák és túlsúly lehet a következménye. Ezért fontos, hogy meg tudd különböztetni egymástól az éhség érzését és az étel iránti vágyakozást (ezen alapul az intuitív táplálkozás módszere is).

 

éhség sóvárgás étvágy

Fotó: Shutterstock

 

Szintek, érzetek, tünetek

  • 1: Nagyon éhes és gyenge vagy, szédülsz
  • 2: Éhes vagy, alacsony az energiaszinted, korog a gyomrod
  • 3: Éhes vagy, kicsit korog a gyomrod
  • 4: Épphogy kezded éhesnek érezni magad
  • 5: Pont jól vagy, nem vagy éhes, de nem is etted tele magad
  • 6: Kellemesen elteltél
  • 7: Kicsit már kényelmetlenül érzed magad, sokat ettél
  • 8: Majd’ „kipukkadsz”
  • 9: Feszül és fáj a gyomrod a túl sok ételtől
  • 10: Mozdulni sem bírsz, annyira tele vagy

 

Éhség: a táplálék utáni vágyakozás

Az éhség az az érzés, amely táplálékfelvételre ösztönöz: az étel hiánya miatt érzett fájdalom vagy gyenge állapot.

Másként fogalmazva: az éhség a test jelzése, hogy szüksége van olyan anyagokra, amelyekből energiát nyer.

Amikor valóban éhes vagy, a gyomrod és/vagy az agyad jelzéseket ad. A gyomorból jövő jelek elég egyértelműek: ürességérzés, korgás. Az agy fejfájással, koncentrálási nehézséggel, ingerlékenységgel jelezheti az éhséget. Néhányan fizikai fáradtságot tapasztalnak, ha éhesek. Az éhezés az idő múlásával nem szűnik meg, sőt tovább romlik a helyzet. Ilyenkor minden étel kielégíti az éhezőt, és evés után elmúlnak az éhség jelei.

Ha figyelmen kívül hagyod az éhség jeleit, azaz akkor eszel, amikor az óra szerint ebédidő van – azonban még nem vagy éhes –, érdemes visszahangolni a tested a csecsemőkori állapotra. Ebben segít az étkezési napló, amelyben az éhség és a telítettség szintjét jelölheted.

Mikor egyél?

A legjobb akkor enni, amikor az éhség szintje 3-as vagy 4-es. Ha megvárod a 2-es vagy 1-es szintet, akkor nagyobb eséllyel fogsz többet enni, mint amennyire szükséged van, és kevésbé egészséges ételeket fogsz választani. A 3-as, 4-es szintnél még képes vagy arra, hogy tudatosan dönts a megfelelő mennyiségű és minőségű étel fogyasztásáról.

Mikor fejezd be az étkezést?

Az is fontos, hogy tisztában legyél azzal, mennyit eszel. Az étkezés a legjobb abbahagyni a 6. szinten. Érdemes erre figyelni, mert az agy lassan veszi a jeleket, és így könnyen becsúszhatsz a 7–10-es szintekbe.

 

Sóvárgás: vágyakozás meghatározott ételek után

Általában az olyan étel, amely után sóvárogsz, nem nélkülözhetetlen az életben maradáshoz. Az éhségtől eltérően a sóvárgás idővel – akár már néhány perc után – megszűnik.

A sóvárgást leggyakrabban különböző érzelmek (stressz, unalom, szomorúság) válthatják ki.

Előfordulhat, hogy valaki a kedvenc étele, a megszokott ízek, illatok után sóvárog. Az éhségtől eltérően, amikor minden étel elfogyasztása megszünteti az érzést, a sóvárgás esetében csak az adott étel képes csillapítani a vágyat.

Vizsgáld meg az okát!

Ha nem vagy éhes, mégis sóvárogsz egy étel után, vizsgáld meg, mi váltja ki az érzést. Unalom? Stressz? Esetleg láttál egy ínycsiklandó péksüteményt a közértben, és csak arra tudsz gondolni, hogy milyen finom lehet? Gondold át, hogy miért vágysz bizonyos ételekre, és próbáld elterelni a figyelmedet. A folyamatos „engedés”, elcsábulás vagy az éhséggel való összetévesztés túlevéshez és kiegyensúlyozatlan étrendhez vezethet. Különösen azért, mert a legtöbb vágyott étel magas zsírtartalmú, sok benne a cukor, só.

A sóvárgás normális, természetes jelenség. A lényeg, hogy megtanuld ellenőrzött módon kielégíteni a vágyaidat, így az egyensúly megmaradhat.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Vásárolj Kiváló Minőségű Élelmiszert!
Szeretnél minőségi, biztonságos élelmiszert vásárolni? A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer garanciát ad arra, hogy magas minőségű termékekhez juss hozzá.
Együnk jót, és tegyünk jót!
Akár home office-ban dolgozunk, akár bejárunk a munkahelyünkre, rengeteg időt spórolhatunk meg azzal, ha házhoz rendeljük a kedvenc ételeinket – ezzel ráadásul a kedvenc éttermeinket is támogatjuk!
Betegséget jelezhet, ha a fűtött szobában, jól beöltözve is fázol
Teljesen normális, ha télen a rosszul fűtött irodában didergünk. Ám ha folyton fázunk, még akkor is, ha a meleg szobában ülünk, akkor talán valami bajt jelez a szervezetünk.
Edzd az akaraterőd! – Az ünnepek környékén jól jön
Az ünnepek közeledtével valószínűleg nagyobb szükséged lesz az akaraterődre, mint az év többi részében. Itt az ideje, hogy rágyúrj egy kicsit ezzel az edzéstervvel.
7 elterjedt mítosz a pilatesről
A pilates egyre népszerűbb a nők körében, mégis sok a hibás információ a testmozgás ezen formájáról. Íme, a leggyakoribb tévhitek – és a cáfolatok!
Hónapokig tarthat, míg a COVID-19 után a tüdő egészsége helyreáll
A koronavírus-fertőzésen átesett betegek közül többen elhúzódó panaszokról számolnak be. A szaglás elvesztése, a fejfájás és fáradtságérzet mellett sokaknál tartósan fennáll a nehézlégzés, légszomj és köhögés is.
Vágjunk bele az orvosi diétába szakember segítségével!
Praktikus tippekkel, trükkökkel pl. szaktanácsadással elérhetjük a kívánt alakot, és ismét jól érezhetjük magunkat a bőrünkben.
Hogyan kerülhető el a jojóeffektus a ketogén diéta után?
Hogyan lehet a ketogén diétáról visszatérni a „normális”, kiegyensúlyozott étrendhez anélkül, hogy visszahíznánk a leadott kilókat? Fülöp Lili dietetikus válaszol.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.