Az elért eredmény megtartása a fogyókúra után gyakran nehezebb, mint maga a fogyás, ezért tapasztalják meg oly sokan a jojóeffektust. Segítünk elkerülni a visszahízás csapdáját!

9 jótanács, hogy ne hízd vissza a leadott kilókat

1. Maradj aktív!

A fogyáshoz és a visszahízás elkerüléséhez egyaránt nagyon fontos a rendszeres mozgás, amelynek a testsúlycsökkenésen és -megtartáson kívül számtalan más előnye is van. Segíti a koleszterin- és a vércukorszint optimalizálását, csökkentheti a vérnyomást, erősítheti a tüdőt és a szívet, hangulatjavító, stresszoldó. Ügyelj arra, hogy kitűzött eredmény elérése után is aktív maradj. Sportolj legalább hetente háromszor, a hét többi napján sétálj, táncolj otthon, pattanj kerékpárra, kirándulj a családdal.

 

visszahízás, jojóeffektus, fogyás

Fotó: Shutterstock

 

2. Táplálkozási napló

Több tanulmány is mutatja, hogy azok az emberek, akik naplózzák az elfogyasztott ételeiket, több súlyt veszítenek, és a fogyásuk tartósabb, mint azoké, akik nem rögzítik az ételek mennyiségét és az étkezések időpontját. Diéta és Fitnesz-tipp: Ma már nem kell füzetbe írnod, rengeteg applikáció, ingyenes alkalmazás közül választhatsz, ha táplálkozási naplót szeretnél vezetni.

 

Ez is érdekelhet: Mire jó az edzésnapló?

 

3. Fogyassz elegendő folyadékot!

Minden sikeres fogyókúrázó figyel a vízmennyiségre, és legalább napi 2-2,5 liter folyadékot fogyaszt. A víz támogatja az anyagcserét, elősegíti a fogyást, csökkenti az étvágyat és az ételek utáni vágyakozást. A fogyókúra eredményének megtartásához, a visszahízás elkerüléséhez továbbra is ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre!

 

4. Támogató közeg

Legyen szó barátokról, családról, a támogató közeg nagyon fontos. Ha úgy érzed, egyedül vagy, csatlakozz online fogyókúrás, életmódváltó csoportokhoz, mert így könnyebben megőrizheted a testsúlyát. Egy tanulmány szerint azok, akik sikeresen leadtak viszonylag nagyobb súlyt, és fogyókúrás csoportokhoz csatlakoztak, még egy év múlva is tartották a testsúlyukat, míg azok, akik ilyesmiben nem vettek részt, visszaszedték az elveszített súlyuk majdnem felét.

 

5. Tűzz ki új célokat!

Elérted az álomsúlyt, ezzel mindent kipipáltál örökre? Ugye, nem? Soha ne hagyd abba a fejlődést, mindig tűzz ki újabb és újabb célokat az életmódoddal kapcsolatban, amelyek összpontosítást igényelnek és kihívást jelentenek. Használj kicsit nagyobb súlyokat az erőnléti edzéshez, sétálj kicsit gyorsabban, fusson nagyobb távot, kísérletezz ki alakbarát, egészséges ételrecepteket. Ne feledkezz meg a nem ételben „mért” jutalmazásról sem: az apró örömök igen komoly motivációt jelenthetnek.

 

Hogyan táplálkozz a fogyókúra után? Kattins ide, szakértőnktől megtudhatod!

 

6. Maradj nyitott és kíváncsi!

Minden hónapban próbálj ki valami újat: új edzésmódszert, sportágat, receptet stb. A rendszeres változtatásokkal szórakoztatóvá és vonzóvá teszi a könnyen rutinná, unalmassá váló feladatokat, dolgokat. Még a legelszántabbak sem eszik mindennap ugyanazt, és az edzéseiket is igyekeznek változatosabbá tenni.

 

7. Az emlékek felidézése

Hatékony módszer lehet visszahízás ellen. Idézd fel magadban, hogy milyen voltál az életmódváltás előtt. Nem kell, hogy mindennap megnézd a fényképét, ami akkor készült, amikor 15 kilóval több voltál, de hetente egyszer jó rápillantani és megállapítani, hogy milyen messzire jutottál. A legtöbben a hűtőszekrényre teszik az ilyen fotókat, de a pénztárcában tartani is hasznos lehet, ha éppen valamilyen roppant egészségtelen és hizlaló ételre vágysz a közértben vagy a menzán.

 

8. Ellenőrizd a testsúlyod!

Nem kell állandóan a mérlegre állnod vagy centiméterrel méregetned a haskörtérfogatod, de a rendszeres ellenőrzés nagyon fontos. Akár egy farmer felpróbálása is alkalmas erre: amíg kényelmes, minden rendben, ám ha gondok adódnak a felhúzásával, ideje átgondolni, hogy melyik régi hizlaló szokásod áll a visszahízás hátterében. Diéta és Fitnesz-tipp: Kéthetente ellenőrizd a súlyod a saját magad által választott módszerrel. Ennél gyakrabban nem kell!

 

9. Mindig pozitívan

Néhány hét egészséges étkezés és rendszeres sport után nemcsak jobban kell kinézned, de jobban is kell érezned magad. Az életmódváltás ugyanis az életminőség javításáról szól, nem pedig a drasztikus korlátozásokról. Összpontosíts mindig a pozitív dolgokra, élvezd a változásokat. Végül is te döntöttél úgy, hogy életmódot váltasz az egészségesebb test – és lélek – reményében.

 

Szénhidrát, zsír, fehérje: milyen arányban fogyaszd a makrotápanyagokat?

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink