Úgy születünk, hogy ismerjük testünk reakcióit: akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk, és addig, amíg jól nem lakunk. Ahogy öregszünk, ez az ösztönösség egyre jobban eltűnik. E felismerésen alapszik az intuitív táplálkozás.

Intuitív táplálkozás: figyeld a tested jelzéseit, és fogyj sikerrel!

Az intuitív táplálkozás kidolgozása két amerikai dietetikushoz, Evelyn Tribole-hoz és Elyse Reschhez köthető, még 1995-ből, de néhány éve a módszer újra felkapottá vált. Lényege, hogy az intuitív étkezés követői hallgassanak a testük jelzéseire, az ösztöneikre: akkor egyenek, amikor éhesek, és azt, amit megkívánnak.

intuitív táplálkozás, fogyókúra

Add meg a módját az evésnek, élvezd az ízeket!
Fotó: Shutterstock

Hiszen a szervezet pontosan tudja, mire van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon. Az intuitív étrendben nincsenek tiltólistás ételek, de ez nem azt jelenti, hogy mérték nélkül ehetünk csokit vagy csipszet – hiszen ezekre biztosan nincs szüksége a szervezetünknek! Ez bizony önismeretet és gyakorlást igényel, lehet, hogy néhány hétnek, hónapnak el kell telnie. Légy türelmes, adj időt a testednek, figyeld a jelzéseit! De addig is: fogadd meg a módszer kidolgozóinak alábbi tanácsait.

 

1. Engedd el a drasztikus diétákat!

Azok, akik az egyik népszerű – és olykor igencsak drasztikus – diéta után már próbálják is ki a másikat, gyakran küzdenek jojóeffektussal. Ha folyton csodát ígérő fogyókúrákat követsz, az eredmény kiábrándító lehet: ha le is adsz pár kilót, azonnal visszaszedsz többet, amint engedsz kicsit a gyeplőn. Ezek a diéták szigorú étrendet kínálnak, ami tökéletesen ellentétes az intuitív evéssel. Követőik nem akkor esznek, amikor éhesek, és nem azt, amit megkívánnak. Így számukra az evés semmi másról nem szól, csak a remélt fogyásról. Gondold át, mikor diétáztál utoljára úgy, hogy az tartós eredménnyel járt? Mennyibe került mindez, mennyi lemondásba, szenvedésbe? És megérte? Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: nem diétázni kell, hanem életmódot váltani, ha hosszú távon szeretnénk eredményesek lenni.

 

2. Tiszteld az éhséget!

Ha tartósan éhezteted a szervezeted, az előbb vagy utóbb túlevéshez vezet. Egyél, ha tényleg éhes vagy! Az intuitív táplálkozás alapja, hogy felismerd, mikor mit kíván a szervezeted. Mikor van az a pont, amikor valóban enned kell, és mikor van szó csak unalomról, figyelemelterelésről, jutalmazásról, stressztől? Ha valóban itt az ideje a „raktárak” feltöltésének, egyél, add meg a szervezetednek, amire szüksége van.

 

3. Köss békét az étellel!

Hacsak nem valamilyen ételérzékenység miatt kerülsz egy adott ételcsoportot, akkor az intuitív táplálkozás során elfelejtheted a tiltólistát. Ha valamilyen ételt vagy alapanyagot szigorúan kizársz az étrendedből, sokkal nehezebb lesz ellenállni neki, és egy idő után csak a kedvenceidre fogsz tudni gondolni. Inkább fogyassz néha belőle egy kicsit, csak egy a fontos: tarts mértéket! Ehetsz egy kis süteményt vagy egy-egy kocka csokit, de ne többet. Így megszünteted a vágyakozást, de nem eszed túl magad. A másik lényeges dolog, hogy figyelj a tested jelzéseire, arra, hogy mit kíván a szervezeted. Az édesség iránti vágy például magnéziumhiányt jelezhet.

 

4. Ne vidd túlzásba!

Az étkezési rendellenességek között a bulimia és az anorexia mellett ott találjuk az ortorexiát is. Ha állandóan azon jár az eszed, hogy miből mennyit ehetsz, ha megállás nélkül a kalóriákat számolod, ha semmi pénzért nem hagynál ki egy edzést, még akkor sem, ha beteg, sérült, esetleg a végletekig kimerült vagy, az is „kóros” lehet. Ne törölj ki az étrendedből egyes alapanyagokat amiatt, mert az éppen divatos diéták rossznak titulálják azt. Ha nincs allergiád, ételérzékenységed, ne kerüld a laktózt vagy a glutént. Hosszú távon az egyoldalú étkezés egészségtelen.

 

5. Az ételek élvezete

Sűrű napokon a legtöbben csak sietősen bekapnak valamit. Reggeli a kocsiban, ebéd az íróasztal mellett, vacsora a tévé előtt. Ismerős? Pedig nem érdemes az étkezésen időt spórolni. Add meg a módját az evésnek, ez az intuitív táplálkozás egyik szabálya! Élvezd az illatokat és az ízeket! Teremts nyugodt környezetet, teríts meg, használd a kedvenc étkészleted. Csak az étkezésre figyelj!

 

Ismerd fel, ha jóllaktál!

Ahogy az éhséget, úgy a jóllakottságot is tiszteletben kell tartani. Ehhez is fontos, hogy jól ismerd a tested jelzéseit. Ne egyél kapkodva, gyorsan. Időnként tarts szünetet az étkezésben, tedd le az evőeszközt, kortyolj némi vizet, teát. Ha nem figyelsz vagy kapkodsz, könnyen túleheted magad.

 

6. Az étel nem oldja meg a lelki problémákat

Az étkezést természetesen az érzelmek is meghatározzák. Eszel, ha bánatos vagy, és étkezéssel jutalmazod magad egy rossz nap vagy egy nagyobb feladat megoldása után? Ne felejtsd el: az étel nem oldja meg a problémákat, és nem leszel még boldogabb egy-egy kiadós lakoma után. Persze nagyon fontos, hogy örömmel egyél, de ne azért, hogy lecsillapítsd hullámzó kedélyállapotodat. Sőt, ha teletömöd a hasát valamilyen egészségtelen étellel, utána még rosszabbul érezheted magad.

 

7. Tiszteld a tested!

Nemcsak az intuitív táplálkozás, de minden testsúlycsökkentésre törekvő életmódváltás alappillére, hogy reális célokat tűzz ki magad elé, mert ha nem, annak csak csalódás lesz a vége. Ne akarj egy hét alatt 4-5 kilót fogyni, és ne azért szeresd a tested, mert képes a fogyásra. Ha még nem is érted el a kitűzött célt, örülj a kisebb részsikereknek is. Szeresd a tested, amiért képes a változásra, amiért hűségesen „szolgál” téged. A sport élvezetéért mozogj, ne azért, mert muszáj. Ne azért egyél friss idénygyümölcsöket és -zöldségeket, mert kötelező, hanem mert táplálod velük a tested.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.