Parti péntek este, vacsi szombaton, családi ebéd vasárnap. Hétfőn reggel majdnem két kiló plusszal ébred a kétnapos hétvége után. Ismerős? Ráadásul, ezen a területen, ami könnyen jött, nem túl könnyen megy, így a könnyelműen felszedett két kilót két hétbe is telhet leadni. Megéri? Ha nem, akkor vágjon neki tudatosan a hétvégének! Segítünk elkerülni a hétvégi ámokfutást.

Élje túl a hétvégét –súlygyarapodás nélkül

Péntek este 6 óra

Ami fenyeget: Lazítás a barátokkal, kollégákkal

Happy Hour

Külföldön már elterjedt kifejezés az a bizonyos Happy Hour, amelynek keretében a kollégák megünneplik a hétvége kezdetét. Mi mással tennék, mint egy-két (három-négy) itallal, hiszen lazítani tudni kell. Az alkohol pedig kétségtelenül felszabadít, ellazít, megnyugtatja az idegeket, csak az a gond vele, hogy rengeteg kalóriát tartalmaz. Már két-három koktéllal egyetlen este akár 1000 kalóriát is magunkba dönthetünk teljesen feleslegesen. Ez olyan, mintha egész este rántott csirkeszárnyat majszolnánk tortillachipsszel.

A veszély elhárítása: Már előre döntse el, milyen italt fog fogyasztani és határozza meg magának előre a mennyiséget is. Ha pszichésen porciókontrollt gyakorol, akkor kisebb az esélye annak, hogy túl sokat fog inni. Mindig emlékeztesse magát az önmaga által kikalkulált mennyiségre. A legjobb, ha száraz fehérbort, rosét vagy light sört iszik. Kalória tekintetében ezek a legkedvezőbbek. Mérsékelje a mennyiséget, és minden egy pohár alkohol mellé igyon meg egy pohár vizet is. A víz segít távozni az esetlegesen lerakódni vágyó méreganyagoknak.

Néhány ital kalóriatartalma 1 deciliteres mennyiségre

Száraz vörösbor: 65 kcal

Félédes fehérbor: 70 kcal

Sör: 40 kcal

Száraz pezsgő: 60 kcal

Vermut, száraz: 120 kcal

Martini, száraz: 115 kcal

Vodka: 225 kcal

Szombat délelőtt 10 óra

Ami fenyeget: Alvás

Akár az előző esti mulatságnak, akár csak a hétvége örömének köszönhetően nincs stressz. És nincs ébresztőórás kelés, nincs kontroll. Akár délelőtt tízig, tizenegyig is lehet durmolni. Igen ám, de hiába az alvás, ha a szervezet közben éhezik. A szervezet ugyanis várja a megszokott reggelit, s mivel nem kapja meg, éhező üzemmódba kapcsol. Így felébredvén, képesek vagyunk, hogy a kihagyott reggeli sokszorosát együk ebédre. Ráadásul a kimaradt étkezés felborítja a bioritmust. Az agy – dacára a nagy adag ebédnek – tudatában van a kimaradt étkezésnek, és addig nem nyugszik, míg nem pótoljuk azt. Ilyenkor jön a délutáni süti, fagyi. Meg a pluszkilók.

A veszély elhárítása: Jelöljön ki magának egy optimális időpontot, amikor igenis fel kell kelni és el kell fogyasztani a reggelit. Ne forduljon a másik oldalára, ha megkordul a gyomra. Irány a konyha! A nap első étkezése nagyon fontos, hiszen ez indítja be az anyagcsere-folyamatokat, a kalóriaégetést, ez alapozza meg az egész nap bioritmusát. Egy finom reggeli felébreszt, beindít. Ráadásul csökkenti az éhségért felelős grelin hormonok mennyiségét.

Tuti reggeli:

Egy szelet teljes kiőrlésű pirítós, egy darab főtt tojás, egy szem paradicsom, két szelet paprika, fél grapefruit vagy egy narancs, egy csésze zöld tea

Szombat 12 és este 7 óra között

Ami fenyeget: Nyaraláselv

A hétvégén hajlamosak vagyunk úgy gondolkodni, hogy mivel nincsenek határidők, nincs munka, szabad az élet – szabad azt enni, amit csak megkívánunk. A munka rutinjával együtt borul a hét közben megszokott diéta is. Csipegetünk ebből-abból, este kinyitunk egy üveg bort, elmajszolunk hozzá egy kis sajtot, diót, talán még egy zacskó chipset is kibontunk, hiszen hétvége van. Azonban nyaralás egy évben maximum egyszer-kétszer van, hétvége viszont 52-szer. Már két nap egybefüggő csipegetés is súlyos károkat okozhat.

A veszély elhárítása: Tudatosítsa magában, hogy hévégén sem szabad a vásár. A szabályok továbbra is érvényben vannak. Ennek ellenére engedélyezzen magának minden hétvégére egyetlen bűnözést. És alaposan tervezze meg, mi lesz az. Ha például hét közben megkívánna egy fagyit meg egy palacsintát, döntse el, hogy ezen a hétvégén palacsintázik, a következő héten pedig jöhet a fagyi. Ha pontosan tudja, milyen extrakalóriákat fog engedélyezni, az meggátolja abban, hogy összevissza egyen. Mégis ad egy kis szabadságérzetet.

Szombat este 9 körül

Ami fenyeget: Mozizás

Szívesen belefeledkezik Ryan Gosling izmaiba vagy Matthew McConaughey csodás szemébe? Tegye, de jobb, ha tudja, hogy amíg a képernyőre fókuszál, addig nem figyel arra, mit és mennyit eszik. Könnyen megtörténhet, hogy kipattogtat egy-két zacskó kukoricát, amelynek a csipegetését már csak akkor hagyja abba, amikor a só kimarta a száját. Nincs ez másként a moziban sem. Ha képtelen belépni a vetítőterembe popcorn nélkül, tudnia kell, hogy egy nagy adag kukoricában több mint 1200 kalória rejtőzik.

A veszély elhárítása: Ha moziba mennek, válassza a lehető legkisebb adag kukoricát, amit kínálni tudnak. Minél nagyobb adagot vásárol, annál többet fog enni. Nem csak a mennyiség miatt. Ha már megvette, kár lenne kidobni, képes még akkor is csipegetni, amikor már nem is kívánja. Ha otthoni mozizás a terv, jó előre készítsen az asztalra optimális mennyiségű, egészséges nassot. Sárgarépacsíkokat, sovány sajtot, kígyóuborkát, valamint citromos ásványvizet. Lehet, hogy a répa nem olyan sós, mint a chips, de majdnem olyan hangosan ropog.

Vasárnap este 6 óra körül

Ami fenyeget: A „nincs kedvem főzni” szindróma

Egy-egy hétvégi estén sok háziasszony érezheti úgy, hogy már végiggürcölte az egész napot, főzött, mosott, takarított, egy kis pihenés neki is jár a háztartási teendők között. Vagyis, előfordulhat, hogy a meleg ebédet nem követi kézzel készített, meleg vacsora. Aminek sokszor egyenes következménye az összevissza evés, a családtagok felváltva járulnak a hűtőhöz, és kedvükre fosztogatják. Jobb esetben, a tálalóasztalra kerül minden, ami ehető, és szabad a vásár. Sajnos mindegyik lehetőségből a legfontosabb hiányzik, mégpedig a mennyiségi kontroll. Életbe lép az „eszünk, amit látunk” elv. És naná, hogy jóval több csúszik le ilyenkor. Ami még történhet: pizzarendelés. Lássuk be, sok jóval ez sem kecsegtet.

A veszély elhárítása: Tulajdonképpen a legjobb házhoz rendelni az ételt, így ugyanis lehetősége van a legegészségesebb opciót választani. Rendeljen salátát vagy grillezett húst salátával, esetleg kóstolják meg a szusit. Így elkerüli az összevissza evést. Nehezebb a helyzet, ha az otthoni hűtőre kell hagyatkoznia. Ha főzni nincs is kedve, annyit megtehet, hogy salátát készít a kezébe akadó zöldségekből vagy összeállít egy könnyű szendvicset, amelyet büntetlenül elfogyaszthat. A lényeg, hogy ne mérték és korlát nélkül egyen. Főznie nem kell, de a mennyiségre ügyelni igen.

Hizlaló álmatlanság

Átmenetileg vagy akár krónikusan, de az álmatlanság rengeteg embert gyötör. Márpedig, minél kevesebbet alszunk, annál nagyobb az esély a súlygyarapodásra. Alváshiány esetén ugyanis nő a stressz, valamint az éhségérzetért felelős hormon szintje. Ráadásul a szervezet a fáradtságát valamivel kompenzálni akarja, ezért van az, hogy fáradtan szénhidrátért kiált. Hiszen valamiből pótolnia kell az elvesztett energiáit.

Néhány jó tanács álmatlanság ellen

Kevesebb koffein: Míg a reggeli kávéval nincs semmi baj, sőt kifejezetten jót tesz az idegrendszernek, addig a délutáni órákban már próbálja meg kerülni a koffeint. Így alvásidőig csökkentheti a vérnyomását, lelassulhat a vérkeringése, és az idegrendszerét sem terheli felesleges adalékanyagokkal.

Árnyékoljon: Ha nappali világosságban lépne ki a munkahelye ajtaján, vegyen napszemüveget. Mikor éppen leengedhetne, megnyugodhatna, lelassulhatna a szívverése, akkor a fényes napsütés azt az üzenetet küldi az agyának: ébresztő! Ha napszemüveget visel, akkor a szervezete annak rendje-módja szerint az alkonyi fényekhez alkalmazkodik, és esze ágában sincs újra megébredni.

Olvasson: Fél órával a tervezett alvásidő előtt már ne nézzen tévét, ne videózzon vagy számítógépezzen. Inkább az éjjeli lámpa fényénél olvasson egy kicsit. Az olvasás anélkül segít az elalvásban, hogy felzaklatná az idegrendszerét – ahogyan azt a televízió teszi.

Elhízás, túlsúly – mit tehetünk ellene?

Hízás extra kalóriák nélkül

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink