A farsang a nagy evés-ivás időszaka, nem épp a kímélő fogásokról szól. De akkor sem kell elkeseredni, ha épp diétázunk. Mutatunk néhány remek fogást.

Farsang és diéta: ezekkel az ételekkel dobd fel a téli napot

Hagyományosan a farsang az óriási mulatságok, bálok, utcai felvonulások időszaka. Ilyenkor olyan hagyományokra épülő népünnepélyekkel búcsúztatják a telet, mint a mohácsi busójárás vagy a velencei karnevál. Évszázadok óta itt Magyarországon akkor igazi az ünnep, ha közben roskadoznak az asztalok a szemet gyönyörködtető, ínycsiklandozó falatoktól. Nem maradhatnak el a gyönyörűen elkészített húsok, a téli levesek és természetesen a fánkok sem. Vízkereszttől hamvazószerdáig tradícionális farsangi receptek tucatjaiból válogathatunk, melyek garantáltan nem diétásak. Ugyanakkor egy-két trükkel és egy kis odafigyeléssel, akár kímélő, de mégis hagyományosnak mondható farsangi ételeket készíthetünk. Összeszedtük néhány jó receptet.

A busójárás a mohácsiak hagyományos farsangi, télűző-tavaszváró népszokása Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség.

A busójárás a mohácsi sokácok hagyománya, az egyik legismertebb téltemető népszokás. Bár eredetét a törökök kiűzésével is összekapcsolják, a szokást a balkáni eredetű sokácok valószínűleg már úgy hozták magukkal betelepülésükkor, és az itt teljesedett ki mai formájára. A mohácsi busójárás 2009 óta szerepel az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján. Idén sajnos elmarad a messze földön híres ünnep, de virtuálisan is velük tarthatunk, hogy elűzzük a telet. A Facebookon és az Instagramon filterek segítségével te is ölthetsz most busó maszkot.

Korhely leves lencsével

A benne található lassú erjesztésszel készült savanyú káposzta igazi vitaminbomba egy mulatozó, italozgató ember számára. A leves nyugtatja a gyomrot és csillapítja a fejfájást is, így került be a farsangi menüsorokba. Az igazi korhelylevesben a káposzta mellett hús, kolbász és szalonna található, de vegetáriánusok gombával is készíthetik. A legjobb benne az, hogy nem tartalmaz nagy adag szénhidrátot, így egy nem túl szigorú fogyókúrába még belefér.

Fotó: shutterstock

Hozzávalók:

  • 50 dkg füstölt sertéscsülök
  • 10 dkg gyulai kolbász
  • 30 dkg lencse
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 80 dkg savanyú káposzta (vecsési fehérboros amit nem kell kimosni)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 5 dl tejföl
  • 5 dkg liszt
  • 1 teáskanál mustár
  • babérlevél
  • só, bors

ELKÉSZÍTÉS:

1. A füstölt csülköt hideg vízben tedd fel főni, pár szem fekete borssal, 1 hagymával, és 1-2 gerezd fokhagymával. Időközben a lencsét áztasd be.

2. A másik hagymát dinszteld meg, szórd meg paprikával és öntsd fel kevés vízzel.

3. Erre kerül a savanyú káposzta. Ha a csülök félpuha, vedd ki a főzőléből, csontozd ki és a húst darabold fel. A kolbászt karikázd és add a káposztához.

4. Tedd bele a lencsét, babért, és 1 gerezd zúzott fokhagymát. A főzőlevet kicsit felöntheted, de ne legyen több, mint fél liter.

5. Végül, ha minden megpuhult, akkor a tejfölt a liszttel, mustárral keverd ki és habard be vele a levest.

Diéta és Fitnesz tipp:

Ha nem akarod liszttel habarni, akkor főzz bele egy nagy fej zellert, és a végén vedd ki, ezt turmixold össze a tejföllel, majd öntsd vissza a levesbe. Ettől is kellemes, krémes állagot kapsz.

Sült kacsacomb, fehérboros tökkel

Fotó: shutterstock

A kacsához

  • Fejenként 1 közepes kacsacomb
  • 3 gerezd fokhagyma egy combhoz
  • só, bors és majoranna

A fehérboros sütőtökhöz

  • 15 dkg sütőtök fejenként
  • 4 dkg vaj
  • 1 dl fehérbor (száraz)

ELKÉSZÍTÉS:

Sózd meg a szárazra törölt kacsacombot, és kend rá a zúzott fokhagymát. Rakd a bőrös felével lefelé egy serpenyőbe és 8-10 percig süsd zsiradék nélkül, majd fordítsd meg, és 4-5 perc alatt a másik felét is pirítsd alaposan át. Ezután tedd egy olyan edénybe, amit a sütőbe is betolhatsz, fűszerezd meg a húst, és önts alá kevés vizet. Lefedve 180 fokon 1,5 órán keresztül párold. Végül vedd le a tetőt és 20-25 perc alatt süsd ropogósra. A sütőtökös körethez vágd nagyobb kockákra a hámozott sütőtököt. Pirítsd meg vajban, öntsd fel a fehérborral, majd párold puhára.

Ha a hagyományos farsangi fánkot szeretnéd elkészíteni diétás verzióban, íme a recept.

Hagyományos farsangi fánk. Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink