A fánk a farsang elmaradhatatlan finomsága, amiről szerencsére akkor sem kell lemondanuk, ha diétázunk. A túró ugyanis egy igazi Jolly-Joker. Zabpehellyel keverve egészséges, alacsony kalória- és szénhidráttartalmú farsangi fánkot készíthetünk belőle pillanatok alatt.

Liszt helyett túró, így lesz isteni a farsangi fánk

A vízkereszttől, azaz január 6-tól, hamvazószerdáig tartó időszak – ami mozgó ünnep, és idén február 17-re esik – a vigadozás, mulatozás, evés-ivás, bálozás, karneválozás ideje, amit viszont majd a 40 napig tartó böjt követ. A bálok és jelmezes karneválok, a busójárás a mohácsiak hagyományos farsangi, télűző-tavaszváró utcai felvonulása idén ugyan elmaradnak, de otthon, családi körben nyugodtan főzhetünk, süthetünk jókat. Ezt a diétás fánkot pedig még akkor is elkészíthetjük, ha szeretnénk egy kicsit jobban odafigyelni a vonalainkra.

A busójárás a mohácsiak hagyományos farsangi, télűző-tavaszváró népszokása Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség.

Túrós farsangi fánk

Hozzávalók:

  • 250 g túró
  • 100 g zabpehelyliszt
  • 2 db tojás
  • 10 g stevia vagy eritrit
  • 5 g sütőpor
  • olaj a sütéshez
  • cukormentes lekvár vagy bármilyen szósz a kész fánkokhoz
  • reszelt citrom héja
  • néhány csepp rumaroma

ELKÉSZÍTÉS:

A tojást és a túrót keverd össze, majd öntsd hozzá az édesítőszert és a sütőport, alaposan keverd el, és csak ezt követően add hozzá a zabpehelylisztet. Végül nincs más dolgod, mint egyforma méretűre formázni a kis fánkjaidat, majd bő olajban szépen kisütni őket. Cukormentes lekvárral vagy pudinggal is isteni.

A magyar túrónak nincs párja

A magyar rögös túrót sokan szuperélelmiszerként is emlegetik, hiszen rendkívül egészséges és szerencsére számtalan isteni étel alapanyaga. Miközben alacsony a kalória- és zsírtartalma (tíz dekagrammjában mindössze 147 kcal és 7 gramm zsír található), fehérjetartalma magas (14-18 gramm).

Ha szeretnél egészségesen étkezni, jó ha mindig tartasz otthon egy-egy zacskóval a hűtőben, hiszen nem véletlenül lett a sportolók körében is rendkívül kedvelt élelmiszer. Vitamintartalma és ásványi anyag tartalma is figyelemre méltó. A B-vitaminok közül a legjelentősebb mennyiségben B12-vitamint tartalmaz, amely a fehérjék és a szénhidrátok anyagcseréjében, illetve a vörösvértestek képződésében játszik fontos szerepet, gazdag továbbá B1- és B2-vitaminban, de vasat, káliumot, kalciumot, cinket, foszfort és mangánt is tartalmaz.

Miért eszünk farsangkor fánkot?

A téli ünnepkör ezen isteni desszertjéhez több hiedelem is kapcsolódik. Régen mágikus erőt tulajdonítottak ennek a finomságnak, úgy tartották, ha a böjti időszak előtt fánkot sütnek és fogyasztanak, akkor a tavaszi vihar nem viszi le a házuk tetejét.

Ráadásul több száz éve a háztűznézés időszaka is éppen farsangra esett, amikor is a kérőket a lányos háznál fánkkal kínálták. A babona szerint, ha egy fiatal lány megfelezte a fánkot az érkező fiúval, az egyet jelentett azzal, hogy viszonozza szerelmét. Ehhez kapcsolódik egyébként a szalagos fánk legendája is, mivel a fánk közepén körbefutó szalag a jegygyűrűt jelképezi. Szokás volt a fánkba pénzérmét is rejteni, aminek megtalálója váratlan gazdagságot remélhetett a következő esztendőre.

A klasszikus szalagos farsangi fánk Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség.

Hogy lett a farsang Magyarországon is ünnep?

Állítólag Magyarországon Mátyás király idejében lett híres a farsangi mulatság az álarcokkal, és a fánk is; amikor is felesége, Beatrix, az itáliai karneválok révén kedvelte meg ezt az ünnepet, és hozta „divatba” nálunk is ezt a desszertet. S hogy később ez az édes tészta hogyan lett a mulatságok elmaradhatatlan kelléke? Arra egészen prózai magyarázat van. A karácsonyi és a nagyböjti időszak között tartott farsang nem csak a vidám programoknak, hanem egyben a lakodalmak és a disznóvágásoknak az ideje is volt. És ez meghatározta az étrendet: töltött káposzta, hurka, kolbász és kocsonya került leggyakrabban a falusi asztalokra. Így rengeteg diszózsír volt a házakban, amiben jó fánkot lehetett sütni. A viszonylag olcsó és tápláló édesség pedig jó energiaforrás volt a hamvazószerdán kezdődő böjti időszakra is. Ezért a fánk fogyasztását még a farsangi mulatságokat sokáig tiltó papság is támogatta.

EZ IS ÉRDEKELHET

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.