A farsang a nagy evés-ivás időszaka, nem épp a kímélő fogásokról szól. De akkor sem kell elkeseredni, ha épp diétázunk. Mutatunk néhány remek fogást.

Farsang és diéta: ezekkel az ételekkel dobd fel a téli napot

Hagyományosan a farsang az óriási mulatságok, bálok, utcai felvonulások időszaka. Ilyenkor olyan hagyományokra épülő népünnepélyekkel búcsúztatják a telet, mint a mohácsi busójárás vagy a velencei karnevál. Évszázadok óta itt Magyarországon akkor igazi az ünnep, ha közben roskadoznak az asztalok a szemet gyönyörködtető, ínycsiklandozó falatoktól. Nem maradhatnak el a gyönyörűen elkészített húsok, a téli levesek és természetesen a fánkok sem. Vízkereszttől hamvazószerdáig tradícionális farsangi receptek tucatjaiból válogathatunk, melyek garantáltan nem diétásak. Ugyanakkor egy-két trükkel és egy kis odafigyeléssel, akár kímélő, de mégis hagyományosnak mondható farsangi ételeket készíthetünk. Összeszedtük néhány jó receptet.

A busójárás a mohácsiak hagyományos farsangi, télűző-tavaszváró népszokása Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség.

A busójárás a mohácsi sokácok hagyománya, az egyik legismertebb téltemető népszokás. Bár eredetét a törökök kiűzésével is összekapcsolják, a szokást a balkáni eredetű sokácok valószínűleg már úgy hozták magukkal betelepülésükkor, és az itt teljesedett ki mai formájára. A mohácsi busójárás 2009 óta szerepel az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján. Idén sajnos elmarad a messze földön híres ünnep, de virtuálisan is velük tarthatunk, hogy elűzzük a telet. A Facebookon és az Instagramon filterek segítségével te is ölthetsz most busó maszkot.

Korhely leves lencsével

A benne található lassú erjesztésszel készült savanyú káposzta igazi vitaminbomba egy mulatozó, italozgató ember számára. A leves nyugtatja a gyomrot és csillapítja a fejfájást is, így került be a farsangi menüsorokba. Az igazi korhelylevesben a káposzta mellett hús, kolbász és szalonna található, de vegetáriánusok gombával is készíthetik. A legjobb benne az, hogy nem tartalmaz nagy adag szénhidrátot, így egy nem túl szigorú fogyókúrába még belefér.

Fotó: shutterstock

Hozzávalók:

  • 50 dkg füstölt sertéscsülök
  • 10 dkg gyulai kolbász
  • 30 dkg lencse
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 80 dkg savanyú káposzta (vecsési fehérboros amit nem kell kimosni)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 5 dl tejföl
  • 5 dkg liszt
  • 1 teáskanál mustár
  • babérlevél
  • só, bors

ELKÉSZÍTÉS:

1. A füstölt csülköt hideg vízben tedd fel főni, pár szem fekete borssal, 1 hagymával, és 1-2 gerezd fokhagymával. Időközben a lencsét áztasd be.

2. A másik hagymát dinszteld meg, szórd meg paprikával és öntsd fel kevés vízzel.

3. Erre kerül a savanyú káposzta. Ha a csülök félpuha, vedd ki a főzőléből, csontozd ki és a húst darabold fel. A kolbászt karikázd és add a káposztához.

4. Tedd bele a lencsét, babért, és 1 gerezd zúzott fokhagymát. A főzőlevet kicsit felöntheted, de ne legyen több, mint fél liter.

5. Végül, ha minden megpuhult, akkor a tejfölt a liszttel, mustárral keverd ki és habard be vele a levest.

Diéta és Fitnesz tipp:

Ha nem akarod liszttel habarni, akkor főzz bele egy nagy fej zellert, és a végén vedd ki, ezt turmixold össze a tejföllel, majd öntsd vissza a levesbe. Ettől is kellemes, krémes állagot kapsz.

Sült kacsacomb, fehérboros tökkel

Fotó: shutterstock

A kacsához

  • Fejenként 1 közepes kacsacomb
  • 3 gerezd fokhagyma egy combhoz
  • só, bors és majoranna

A fehérboros sütőtökhöz

  • 15 dkg sütőtök fejenként
  • 4 dkg vaj
  • 1 dl fehérbor (száraz)

ELKÉSZÍTÉS:

Sózd meg a szárazra törölt kacsacombot, és kend rá a zúzott fokhagymát. Rakd a bőrös felével lefelé egy serpenyőbe és 8-10 percig süsd zsiradék nélkül, majd fordítsd meg, és 4-5 perc alatt a másik felét is pirítsd alaposan át. Ezután tedd egy olyan edénybe, amit a sütőbe is betolhatsz, fűszerezd meg a húst, és önts alá kevés vizet. Lefedve 180 fokon 1,5 órán keresztül párold. Végül vedd le a tetőt és 20-25 perc alatt süsd ropogósra. A sütőtökös körethez vágd nagyobb kockákra a hámozott sütőtököt. Pirítsd meg vajban, öntsd fel a fehérborral, majd párold puhára.

Ha a hagyományos farsangi fánkot szeretnéd elkészíteni diétás verzióban, íme a recept.

Hagyományos farsangi fánk. Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink