Az ünnepek után sokan eltelítődnek a sok húsétellel és sonkával, így jól jön egy kis könnyítés a gyomornak. Ehhez remek segítség lehet a flexitáriánus étrend, amit, ha kipróbálsz, akár később életforma is lehet, hiszen rendkívül egészséges.

Ez a legjobb diéta a húsvéti nagy trakta után, imádni fogod!

A rengeteg finomságnak nehéz ellenállni az ünnepek alatt, napokkal később pedig nehéz szembesülni a felszaladt kilókkal. Te is megfogadtad, hogy néhány napig most bizony nem eszel húst? Akkor ezt a rugalmas megoldást, a flexitariánus étrendet neked találták ki. Ismerd meg közelebbről is egy kicsit.

Flexitariánus

A kifejezés két szó kom­bi­nációja: a fle­xi­bilis, azaz rugalmas, és a vegetáriánus, azaz növényi étrenden élő (állati fehérjéket csak tejtermékek, tojás és legfeljebb tenger gyümölcsei, hal formájában fogyasztó) embert jelölő kifejezés. Így tehát a flexitariánus rugalmas vegetáriánust jelent, és igazából nem is diéta, sokkal inkább életmód. És hogy miként született meg ez az új táplálkozási szokás? Egyszerűen szükség volt egy kifejezésre azokra, akik tudatosan állítják össze az étrendjüket (főként zöldségeket, gyümölcsöket, gabonákat esznek), tenni akarnak a Föld jövőjéért, de a jó minőségű állati eredetű táplálékról sem mondanak le – írja a hot! magazin.

Szigorú tiltások nélkül

Dawn Jackson Blatner, A flexitariánus című könyv szerzője szerint úgy kell tekinteni erre az étrendre, mint egy olyan, a növényi alapú étrendek előnyeit és alapvetéseit magában foglaló vegetáriánus-féle diétára, ami tartalmaz némi állati eredetű fehérjét. A chicagói étrendguru szerint ez a diéta inkább egy olyan megközelítésen alapul, ami nem tiltja szigorúan a húsfogyasztást, hanem aktívan támogatja a csökkentését. Tehát az étrendben – ahogy a vegetáriánusoknál és a kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztó vegánoknál – itt is főszerepet kap például a tofu, a quinoa, a bulgur és természetesen a zöldségek és a gyümölcsök, csak kicsit rugalmasabban veszik a húsfogyasztási tilalmat. A rugalmasság azonban nem önkényes, és arra is ad javaslatot, hogy mennyi húst kell fogyasztaniuk az életmód követőinek.

Húsmentes napok

Ha kedvet kaptál, hogy kipróbáld a flexitariánus diétát, érdemes követned Blatner útmutatásait. Kez­detként heti két napon ne fogyassz húst, a fennmaradó öt napon pedig ne egyél többet 740 grammnál. Ez ilyenkor húsvét után jól is fog esni, mert biztos, hogy te is sok-sok finomságot kóstoltál. (Egy tenyérnyi nagyságú hússzelet kb. 120-170 gramm súlyú.) Ha sikerült megszoknod a heti két nap húsmentességet, akár folytathatod is ezt az életmódot. Próbáld emelni a húsmentes napok számát négy, majd akár öt napra. Négy húsmentes nappal próbálkozó haladóként a maradék három napon ne egyél többet fél kiló húsnál, míg „profiként” a két húsos napon nem fogyaszthatsz 250 grammnál több húsárut.

Mintaétraend:

reggeli, fáradtság, egészséges, flexitáriánus

Fotó: Shutterstock

Reggeli: Tükörtojás 2 tojásból, 1 fahéjas alma

Ebéd: Mozzarellával, humusszal töltött tortilla fokhagymás párolt brokkolival

Uzsonna: Natúr görög joghurt áfonyával

Vacsora: Csirkés rizses tál

Főzz meg egy adag jázminrizst vagy barna rizst. Közben egy nagyobb serpenyőben piríts meg fél apróra vágott zöldpaprikát és 1 kisebb fej vöröshagymát. Adj hozzá egy csíkokra vágott csirkemellfilét, 1 csésze kukoricát, 1 csésze borsót, 1 teáskanálnyi szárított bazsalikomot, 1 teáskanálnyi zsályát, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot. Fedő nélkül főzd 5 percig közepes lángon. Végül keverd hozzá a megfőtt rizst.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Vaníliás keto keksz, készítsd el otthon gyorsan
Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a magas zsírbevitellel operáló ketogén diéta. Lássunk most egy remek desszertet, mely ezt az elvet követi és pillanatok alatt el is készül.
Marianna 26 kilót fogyott: „Újra érzem, hogy nő vagyok”
Fontos, hogy a gyerekek, kamaszok milyen környezetben nőnek fel, és milyen nőképet látnak maguk előtt. Marianna (50) ebből a szempontból is gondos anya, aki még a fogyásnál is ügyelt arra, hogy jó példát mutasson.
Hogyan ehetünk birsalmát, ha diétázunk?
Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.
A legjobb trükkök, amivel megerősítheted a gyerek immunrendszerét
Nagyon fontos, hogy a hűvösebb hónapokra alaposan és tudatosan állítsuk össze a gyerekeink étrendjét, hogy megerősítsük az immunrendszerüket.
Ez az ősz legjobb zsírfaló itala, éjszaka segíti a fogyást
Maradj formában ősszel is. A legjobb, ha mindig frissen készíted el és minden nap iszol belőle egy keveset. Hidd el a látványos hatás nem marad el.
Hihetetlen, milyen egészséges! Nagyanyáink titkos alapanyaga: Jászvaj
Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.
3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!
Palvin Barbi 31 évesen is bombaformában, kiderült a titka
Október 8-án ünnepli születésnapját hazánk népszerű modellje, Palvin Barbara, akiből már többen próbálták kiszedni a szépségtrükkjeit, és bomba alakjának titkát.

Ajánlataink