Szakértőnkhöz érkezett a kérdés: olvasónk kisbabát szeretne, de a súlyfeleslege miatt az orvosa fogyókúrát javasolt. Nézzük, mit tanácsol Kovács Judit dietetikus!

„Babát tervezünk, de előtte fogyni szeretnék... Mit tartsak szem előtt?”

Fogyás terhesség előtt: mire kell odafigyelni, milyen általános tanácsok vannak, mit tartalmazzon az étrend?

„31 évesen babát tervezünk, de az orvosom azt javasolta, fogyjak le a teherbeesés előtt. Körülbelül 15 kg súlyfeleslegem van. Első körben a szénhidrátot csökkentettem, nem eszem fehér lisztet, cukrot. Ennek hatására 1 hónap alatt fogytam 5 kilót. Sportolok is, de nem érzem magam jól a bőrömben. Állandóan fáradt vagyok, kedvetlen. Hogyan lesz ebből olyan állapot, hogy ideális legyen a testsúlyom a teherbeesésre? Ráadásul úgy érzem, felesleges az egész, hiszen a terhesség alatt biztosan visszahízok…” – írta olvasónk.

 

A problémát az egyszerű szénhidrátok jelentik

A fogyás mindenképpen jó túlsúly esetén, hiszen a pluszkilók csökkenthetik a termékenységet és fokozhatják a várandósság alatti komplikációk kialakulásának esélyét. Az ideális fogyás mértéke heti 0,5-1 kg. Ezt meghaladó fogyás már megterheli a szervezetet, ami nem egészséges. Valószínűleg ezért nem jó a közérzete. A szénhidrátfogyasztás túlzott megszorítása is erőtlenséget, kedvetlenséget okoz. Emiatt azt javaslom, ne szorítsa vissza ennyire, hiszen nem a szénhidrátok összessége jelent problémát, hanem az egyszerű szénhidrátok, mint a cukor. De nyugodtan ehet szénhidrátban gazdag barna rizst, száraz hüvelyeseket, zabpelyhet, teljes kiőrlésű péktermékeket.

 

Általános javaslatok

Érdemes napi 5 étkezésre elosztania az elfogyasztani kívánt ételmennyiséget. Mindennap igyon meg legalább 2-2,5 liter vizet, hiszen a kevés folyadék hozzájárulhat a túlsúly kialakulásához, ráadásul a petesejt megtapadását is gátolhatja. Kezdjen el étkezési naplót írni! Legyen naponta 5-6 étkezése, de mindegyik kis adag. A főételből is elég lehet egy kistányérnyi. A mennyiségek tökéletes megítéléséhez szükség lehet egy személyes dietetikai tanácsadásra. Próbáljon több zöldséget és gyümölcsöt enni, és csökkentse heti 1-2 alkalomra a péksütemények, illetve az édességek fogyasztását. Ezek nem tiltottak, de mindenképpen korlátozza a mennyiségüket. Ilyen gyakoriság nem fog ártani a fogyás sikerének. Az esti étkezések nem túl egészségesek, hiszen eltelítik a gyomrot, a szervezet éjszaka emészt, nem regenerál. Ráadásul jobban is raktározódhatnak ezek az étkezések, hiszen utána már nincs jelentős energiafelhasználás. Próbáljon este 7 óra után már nem enni vagy csak nagyon keveset. Hamar lemehet az a pár kiló!

 

Terhesség alatti súlygyarapodás

A várandósság természetesen súlygyarapodással jár, de ennek nagy része a baba, a méhlepény és a magzatvíz, ami a szülés alkalmával már le is megy. Egy másik része az a zsírtartalék, amit azért halmoz fel a szervezet, hogy abból majd a szoptatást fedezni tudja. Tehát a várandósság alatti súlygyarapodás valójában a szüléskor vagy utána el is tűnik. Ha pedig mégsem, akkor a gyermek utáni rohangálás segíteni fog, hogy leadja a „maradék” pluszkilókat.

 

Ez is érdekelhet:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink