Sok esetben azért nem tart ki a fogyni vágyó az új étrendje mellett, mert a drasztikus kalóriamegvonás miatt rossz lesz a közérzete. Dietetikus szakértőnk, Kovács Judit tanácsai segíthetnek elkerülni ezt a problémát.

„Fogyni akarok, de mikor csökkentem az ételadagokat, szédülni kezdek...”

Belevágsz a diétába, igyekszel a korábbi nagy adagokhoz képest jóval kisebb mennyiségeket enni, de gyakran rosszul leszel, szédülsz… Ismerős helyzet? Nagy valószínűséggel az ilyen esetekben az a probléma, hogy a fogyni vágyó túlságosan lecsökkentette az ételmennyiséget, és ezzel együtt a szénhidrátbevitelt is. A szénhidrát ahhoz szükséges, hogy elég energiát kapjon a szervezet a napi elvégzendő feladatokhoz, de a hangulatunkat is erősen befolyásolja. A túl alacsony energiabevitel miatt fáradékonyabbnak és rosszkedvűnek érezheted magad.

Miért érdemes táplálkozási naplót írni?

Érdemes összeírnod, hogy mit eszel és iszol egy nap. Az étkezési naplóból pedig már jobban átlátható az étkezés egésze, a szokások. Ha fogyni szeretnél, és segítségre van szükséged, akkor a naplóval keress fel egy dietetikust, aki személyre szabott segítséget tud nyújtani. De te is sokféle tanulságot levonhatsz a naplóból! Például össze tudod számolni, hogy elég folyadékot iszol-e, vagy hogy mennyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz egy nap.

Mire figyelj?

Ajánlott szem előtt tartania, hogy naponta legalább öt étkezést tarts, úgy elosztva, hogy három óránként mindenképpen legyen egy étkezés. Ez azért fontos, mert így nem fogod magad nagyon kiéheztetni, és nem esel túlzásba a következő étkezés során az adagokkal. Érdemes olyan alapanyagokat választani, amiknek nagy a rosttartalma, mert jobban telítenek, és ezért kevesebb is elég belőlük. Ilyen például a barna rizs, a teljes kiőrlésű kenyér, zabkása stb.. Ezek egészségesek, mértékkel fogyasztva támogatják a fogyást, viszont elegendő szénhidráttal látják el a szervezetet. Esetleg igyál meg minden reggel egy pohár jó minőségű zöld teát, ami segíti az elhasznált kalória mennyiséget növelni és nagyon egészséges is.

Étrendi minta

Reggelire fogyaszthatsz zabkását gyümölcsökkel és néhány szem olajos maggal (a mennyiségre oda kell figyelni, mert a magvak energiatartalma elég magas!). Tízóraira jöhet egy marék gyümölcs, majd ebédre egy csésze könnyű leves, utána barna rizzsel készült rakott brokkoli, grillezett csirkével. Délutánra zsírszegény tejtermék útifűmaghéjjal és gyümölccsel, majd vacsorára főtt tojás teljes kiőrlésű kenyérrel és zöldségekkel. Fontos, hogy ez természetesen csak egy minta! Nem jó, ha minden nap ezt eszi a fogyókúrázó, hiszen lényeges, hogy minél változatosabb legyen az étrendje. A nassolnivalókról sem kell lemondani, de mértékkel fogyaszd őket, például hetente egy-kétszer. Amit mindig hangsúlyozok, az a folyadékfogyasztás kérdése, hiszen nagyban meghatározza az egészségi állapotunkat és a súlyunkat egyaránt! Naponta 2-3 liter folyadékot tehát érdemes elfogyasztani.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink