Nem véletlenül áraszt el az élelmiszeripar cukorral olyan termékeket is, amikről elsőre nem is gondolnánk, hogy tartalmazzák ezt a nem túl egészséges édesítő anyagot.

Így tedd édesebbé a gluténmentes étrendet

Felvágottak, májkrémek, müzlik… ha nem vásárolunk tudatosan, arra figyelve, hogy minél kevesebb hozzáadott cukrot fogyasszunk, akkor sokat árthatunk a szervezetünknek. A cukor és az édes íz vonz minket, kívánjuk, teljesen rá lehet szokni, ezzel pedig tisztában vannak az élelmiszeripar szereplői. Nem véletlen tehát, ha az ebéd után Ön is él-hal egy falat csokoládéért vagy bármi nassolnivalóért.

Fotó majomkenyer.hu

Szerencsére, ha gluténmentes étrendről beszélünk, akkor is választhatunk olyan egészségesebb alapanyagokat, amik megadják az édesség élményét a cukor egészségkárosító hatása nélkül. Nem kell tehát lemondanunk a négy alapíz egyikéről gluténmentes édességek esetén sem.

Gyors áttekintés: mit nem ehet, aki gluténérzékeny

Nagymamáink konyhájának alapanyagai között az egyik dobogós helyet kétségkívül a liszt kapta. Ha végigvesszük a magyar sütemények, főzelékek, levesek elkészítési módját, akkor szinte mindben találunk búzalisztet, csak a mennyiség változik. A rántáshoz még csak egy-két kanálnyi, a süteményekhez, lepényekhez, kenyerekhez viszont már jóval több lisztet használtak. A főzelékek, levesek rántással való sűrítése alap eljárásnak számított a magyar konyhában. Ma ezt a különböző érzékenységek miatt kezdjük újragondolni.

A gluténmentes étrendet folytatók számára tilos a búzaliszt (teljes kiőrlésű, finom, durum, rétes, graham, tönkölybúza), zabliszt, árpaliszt, rozsliszt. Ezek helyett ma már szerencsére sokféle liszt közül választhatunk, például: rizsliszt, kölesliszt, kukoricaliszt, mandulaliszt, tökmagliszt, csicseriborsóliszt.

Ha köretekben gondolkodunk, akkor a gluténérzékenyek számára tiltott az árpa, rozs, bulgur, kuszkusz, zab és a rozs is. Tehát az ezekből készült tészták sem jöhetnek szóba. Ezek helyett a különböző rizsek és a belőlük készült tészták jelenthetnek alternatívát: rizstészta, hajdiatészta, üvegtészta. Csak hogy néhányat említsünk.

Szerencsére a különböző zöldségek, gyümölcsök, halak, tojás, tőkehúsok bátran fogyaszthatók a gluténmentes diétát követők számára is. A feldolgozott hús- és tejtermékek tekintetében viszont már körültekintőbben kell eljárnunk, minden esetben nézzük meg alaposan az összetevők listáját. Egyes joghurtokba például kerülhetnek kekszdarabok ízesítés gyanánt, és ez csak egy példa a sok közül.

Ne csak gluténmentes legyen, hanem egészséges is!

Ahogy a bevezetőben is írtuk, a gluténmentes termékek mellett arra is érdemes odafigyelnünk, hogy lehetőleg ne tartalmazzon sok cukrot vagy akár legyen cukormentes az az édesség, amit megveszünk. Köztudott, hogy a cukor milyen sok, Magyarországon széles tömeget érintő betegség kiváltó oka lehet. A cukorbetegségtől kezdve az elhízáson át az érrendszeri betegségekig. A túlzásba vitt cukorfogyasztás a mozgásszegény életmóddal párosítva veszélyes kombináció.

A cukor helyett számos olyan gyümölcs használható a süteményekben édesítésre, amikről nem is gondolnánk, hogy ilyen tulajdonsággal is rendelkeznek. Ezek közé tartozik például a datolya és a kókusz is. Ha már a gyümölcsöknél tartunk, egy-egy otthon elkészítette süteménynél arra is figyelhetünk, hogy lehetőleg idénygyümölccsel dolgozzunk. Ha télen is epertortára vágyunk, akkor érdemes nyáron friss epret lefagyasztani.

Ha visszafogjuk a cukorfogyasztást, rájöhetünk arra, hogy mennyiféle íz mellett mentünk el, mert nem hagyta őket érvényesülni a mindent elfedő cukor. Próbaképpen az egyik bevált receptünket készítsük feleannyi cukorral, vagy teljesen hagyjuk el a cukrot, és pótoljuk egy egészségesebb alternatívával. Meglepő lehet az eredmény.

Gluténmentes és egészséges édesség a boltból? Lehetséges!

Sajnos nincs mindig időnk vagy energiánk ahhoz, hogy otthon magunk készítsünk édességet, bár a saját konyhánkban biztosak lehetünk az alapanyagok minőségében, tisztaságában.

Szerencsére a különböző érzékenységeknek, diétáknak megfelelően egyre több olyan bolt, webáruház nyílik, ahol kedvünkre, biztonságosan vásárolhatunk. Az egészséges és finom termékekre remek példák a gluténmentes és vegán édességek a Majomkenyértől. A Majomkenyér egy teljes egészében magyar innováció, amely a cukormentes, gluténmentes és vegán étrendedhez kínál jobbnál-jobb minőségű kekszeket, bonbonokat, sőt, még szaloncukrokat is.

Tudatosítsuk az étkezési szokásainkat!

Ha már a lisztnél nagyanyáink konyháit emlegettük, akkor az étkezési szokások terén van mit újra felfedeznünk az előző generációk gyakorlataiból. Ehhez talán még régebbre is érdemes visszamennünk. Ma szinte minden nap eszünk egy falat édességet az ebéd után, elugrunk egy süteményre vagy nyáron jégkrémre, fagyira. A évtizedekkel ezelőtt például nem hogy édesség, de hús sem került hétköznap az asztalra, nem nassoltak annyit az emberek, mint manapság. Ezt talán érdemes lenne újra magunkévá tenni.

A gluténmentes étrend vagy bármilyen érzékenység tudatosabb étkezésre vezethet minket. Ha elkezdünk utánanézni annak, hogy mit, mikor és hogyan érdemes fogyasztani, akkor elindulhatunk egy egészségesebb életmód kialakításának útján. Erre ma egyre inkább szükség van. A gluténmentes étkezést tehát ne gátnak vagy nehézségnek éljük meg, hanem egy lehetőségnek arra, hogy változtassunk. Ki tudja, ez a változás talán nemcsak nekünk, de a környezetünknek is előnyére válhat.

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink