Ébredés után gyakran rohansz, csak bedobsz egy kávét, és nem eszel semmit reggelire, nem foglalkozol magaddal? Mutatjuk, milyen apróságokat érdemes megtenni.

Ha gyorsan szeretnél fogyni így indíts minden reggel

Manapság szinte minden dietetikus egyetért abban, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Hiszen ez egy jó kezdet, és a későbbi órákban is segít abban, hogy legyőzd a farkasétvágyat vagy akár az édesség utáni vágyat is. Egy jól kitalált reggelinek számtalan előnye lehet, különösen, ha teljes kiőrlésű gabonát, sovány tejtermékeket, egészséges zsírokat, gyümölcsöket, zöldségeket, tehát sok fehérjét és rostot tartalmaz. De ezen kívül is érdemes néhány egyszerű alapszabályt betartani. Lássuk, mit javasol a mindmegette.hu.

1. Indítsd vízzel a napot

Mivel a víz a szervezet minden területének megfelelő működésében szerepet játszik, a vízivás (és általában a kellő hidratáltság) segíthet a fogyásban is. Az ébredés után visszapótolt víz elősegítheti az egészséges anyagcserét és emésztést.

2. Szánj időt a mozgásra

A reggeli testmozgás segít beindítani az anyagcserét, valamint javítja a hangulatot. Az ébredés utáni fizikai aktivitás emellett növeli az energiaszintet a nap további részében is. A friss levegőn és napfényben végzett mozgás a legideálisabb, de egy 5-10 perces könnyed átmozgató jóga is pozitív hatással van a fogyásra.

3. Fogyassz fehérjében gazdag reggelit

Az első étkezésnek két fontos tápanyagot kell tartalmaznia: fehérjét és rostot. Mindkettő a jóllakottság növelését szolgálja, emellett stabilan tartja a vércukorszintet a délelőtt folyamán, így elkerülhetjük a falási rohamokat és a túlevést.

zabkása

Fotó: Shutterstock

Példa a fehérjedús reggelire: zabkása görög joghurttal, gyümölcsökkel vagy tojás teljes kiőrlésű pirítóssal, friss zöldségekkel.

4. Tervezd meg a napi menüt

Ha reggelente néhány percet az étkezések megtervezésére szánunk, és előre tudjuk, mit fogunk enni a nap folyamán, kisebb eséllyel választunk egészségtelen ételeket. A tervezés abban is segíthet, hogy minden, a szervezet számára szükséges tápanyag szerepeljen a menüben. Minden étkezés tartalmazzon fehérjét (csirkét, halat, tofut vagy hüvelyeseket), lassan felszívódó szénhidrátot (teljes kiőrlésű gabonát, zöldséget) és egészséges zsírokat (olívaolajat, avokádót, magvakat). Így laktató és tápláló ételeket fogyaszthatunk változatosan.

Extra tipp: Ha tehetjük, akár egy hétre előre is megtervezhetjük a menüt, így időt, energiát és pénzt is spórolunk.

5. Gyakorold a tudatos jelenlétet

A mindfulness gyakorlása egyre elterjedtebb napjainkban. Érdemes is beiktatni a reggeli rutinba például egy rövid meditációt vagy légzőgyakorlatot, így csökkentve a stresszt. Ez ugyanis a sikeres fogyókúra egyik kulcsfontosságú eleme, amit több kutatás is egyértelműen igazol. A tudatosjelentét-gyakorlatok közé tartozik a naplóírás, a nyújtás, de akár egy séta is – mindenki kiválaszthatja a hozzá leginkább illőt.

6. Kerüld a cukros italokat

A hozzáadott cukrot tartalmazó italok hirtelen megemelik a vércukorszintet, ami rövid idő után ugyanolyan hirtelen le is esik. Az ingadozás az energiaszintet is negatívan befolyásolja, és állandó éhségérzetet okoz, amelynek következményeképpen még több magas hozzáadott cukrot tartalmazó, kalóriadús ételt fogyasztunk. Ez hosszú távon elhízáshoz vezet. Ha mindenképpen édesre vágyunk, beiktathatjuk az étrendünkbe a nassolást, de csak a megfelelő időpontban, ahogy a dietetikus javasolja.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 zseniális étel sütőtökből, ha diétázol
A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt ha fogyni szeretnél egy szuper alapanyag.
Természetes módszerek nőknek vérnyomás csökkentésére
A változó kor számos kellemetlen tünettel jár, mint a hangulatingadozás, hőhullám, álmatlanság. De vajon mi köze a vérnyomásunkhoz?
Mire jó az orvosi masszázs? A kéz gyógyító ereje
Az orvosi masszázsként is emlegetett fizioterápiás módszer a mozgásszervi betegségek kezelésére, önállóan vagy gyógytorna kiegészítéseként, de a megelőzés tekintetében is fontos lehet. Eláruljuk, hogy pontosan milyen problémáknál érdemes szakembert felkeresni.
Jógázz a felhők felett!
A jóga egyik szépsége, hogy szó szerint bárhol végezhetjük.
Íme az ősz kedvenc diétás vacsorája: marhahúsos karfiolpite
Számos remek karfiolos recept után most egy újabb szuper ötlet! Így kápráztasd el a családodat ezzel az ínycsiklandó étellel!
Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.
Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.
Mónika fitt nagyi akart lenni: 4 hónap alatt 18 kilót fogytam
Borda Mónika évtizedekig el sem tudta képzelni, hogy sportolásba kezdjen. Életmódváltása után, 55 évesen kezdett el futni. Azóta minden hétköznap hajnalban megtesz 10 km-t, hétvégén pedig a dupláját.

Ajánlataink