A legtöbb diétás próbálkozás nem azért végződik kudarccal, mert hiányzik a kellő akaraterő. Olyan dolgok is képesek befolyásolni az éhséget, amikre nem is gondolnánk! De mégis, mik ezek, és mit tehetünk ellenük?

Ezért hízunk fél év alatt 3 kilót „észrevétlenül”!

Nem tudjuk, milyen a valós éhségérzet

„Addig nem állsz fel az asztaltól, amíg meg nem ettél mindent!” – szinte mindenkinek ismerős ez a mondat a gyermekkorából. Kicsiként sokszor ennünk kellett még akkor is, ha valójában nem voltunk éhesek, ezért nem tudtuk megtanulni felnőttkorunkra, hogy milyen a valódi éhségérzet és jóllakottság érzete – mondja dr. Forgács Attila klinikai szakpszichológus, gasztropszichológus.

Milyen tényezők befolyásolhatják az éhségérzetet?

Az idő

Néha megfeledkezünk az óránk vizslatásáról, és észre sem vesszük, hogy elröppent az ebédszünet. Ekkor hirtelen észbe kapunk, és rögtön elkezd korogni a gyomrunk, pedig addig nem éreztük, hogy éhesek lennénk.

Mit tehetünk?

Ne azért kezdjünk el enni, mert „ennyi az idő, és ilyenkor már enni szoktam”, hanem figyeljünk a testünk jelzésére, és próbáljuk meg felismerni a valós éhségérzet megjelenését.

A mennyiség

Néha képesek vagyunk addig enni, amíg a tányérunk tele van – figyelmen kívül hagyva azt, hogy már régen elfogyasztottuk a megfelelő mennyiségű ételt. Egy érdekes kísérletben megfigyelték, hogy teljesen mindegy, hogy ½ vagy 2,5 liter levest eszünk meg, a jóllakottság érzete csak akkor jelentkezik, ha a tányérunk üres.

Mit tehetünk?

Válasszunk eggyel kisebb tányért a megszokottnál! Mert minél nagyobb tányérba tesszük ugyanazt az ételt, annál kevesebbnek tűnik, ezért annál többet fogunk enni belőle. Míg kisebb tányéron ugyanolyan mennyiségű étel többnek tűnik, így kevesebbet eszünk belőle. Ilyen trükk által 20 százalékkal tudjuk csökkenteni az evés mértékét, mert hamarabb érezzük majd telinek a hasunkat, és később is fogunk megéhezni.

A csomagolás

Nem csak a tányér, de az étel csomagolásának a mérete is befolyásolhatja az éhségérzet fokát! Ha kisebb a csomagolás – például chipsek, nasik –, jelentősen kevesebbet eszünk az adott ételből, mivel többnek tűnik, mint a nagy zacskóban.

Mit tehetünk?

Ne hagyjuk befolyásolni az agyunkat a „Most 25 százalék ingyen” felirattal! Ilyenkor ugyanis többet fogunk enni a zacskóból, mint amúgy tennénk, és máris sikerült elfogyasztanunk azokat a pluszkalóriákat, amelyek végül az elhízáshoz vezetnek.

A diéták

A fogyókúrák és a diéták legnagyobb hátulütője, hogy hajlamosak vagyunk megjutalmazni magunkat azért, mert kitartóak vagyunk. Ha legközelebb bevásárolni megy, figyelje meg, hogy mit tesz a kosarába: zöldséget, gyümölcsöt, light sajtot, light margarint, light ezt és light azt. A kasszához menet pedig betesz még valamit: egy kis kekszet, túró rudit, krémjoghurtot vagy bármi mást, mert úgy érzi, a kitartó munkája miatt megérdemli. A light dolgokból egyébként is hajlamosak vagyunk kétszer többet fogyasztani, mint az „egészségtelenebbnek” tartott változatokból. Így tulajdonképpen több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mintha a sima termékből ettünk volna átlagos mennyiséget.

Mit tehetünk?

Gondoljuk át újra az életmódunkat: a diéta vagy a kiegyensúlyozott étkezés nem egy teljesítendő, nehéz feladat vagy egyfajta kötelesség, aminek a teljesítése után jutalom jár! Persze elfogyaszthatunk néha egy-egy csokit, kekszet, Túró Rudit, de csak azért, mert light, ne faljunk fel belőle nagyobb mennyiséget!

Így hízunk el!

Az elhízás nem egyik napról a másikra történik: nem fekszünk le csinosan és riadunk fel hajnalban arra, hogy hirtelen túlsúlyosak lettünk! A legtöbben az ünnepeket – főleg a karácsonyt – okolják az elhízásukért, pedig nem ez a pár nap kilengés okozza a problémát. Az az idő számít, ami két karácsony között telik el!

Ha naponta 100 kalóriával túlesszük magunkat, az fél év alatt 3, egy év alatt pedig 6 kilogramm súlyfelesleget fog okozni!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink