Rendszeresen igyekszünk cáfolni, magyarázni, megdönteni ilyen-olyan elterjedt vagy ismertté vált elméleteket. Ezúttal néhány fogyókúrás tévhitnek jártunk utána.

Hizlaló diétamítoszok – Nem minden fogyaszt, ami „diétás”

1. Mítosz: Este 8 után nem szabad enni

Valóság: Nem az a fontos mikor, hanem az, hogy mit és mennyit eszik

A valós testsúlyt nemcsak egy konkrét étkezés, hanem az egész nap elfogyasztott ételek mennyisége és minősége befolyásolja. Az tény, hogy az este elfogyasztott ételeket a szervezet lassabban dolgozza fel és emészti meg, de ez nem egyenlő azzal, hogy este már semmit ne együnk. A legjobb, ha az egész napos visszafogott és ésszerű étkezést egy könnyű, 200250 kalóriás vacsorával zárjuk. Fontos, hogy az esti étek könnyű legyen, mert a zsírban és szénhidrátban gazdag ételek álmatlanságot okozhatnak. egy fehérjében dús könnyű vacsora serkenti az emésztést és nyugodt alvást biztosít.

 

2. Mítosz: Válasszuk a lightot!

Valóság: A „light” jelölésű élelmiszer csak akkor jobb, ha nem helyettesítik benne semmivel a kivont cukrot, zsírt vagy szénhidrátot

Szerencsére ma már egyre több esetben a light valóban egyszerűen csak könnyebb, egészségesebb verziója egy adott ételnek. Azonban nem árt az óvatosság. Sok esetben a megspórolt zsír-, cukor- vagy szénhidráttartalmat valami mással helyettesítik. Így hiába zsírszegény egy termék, ha eredeti ízét és állagát hozzáadott cukorral vagy édesítőszerrel pótolják, illetve hiába cukormentes, ha egészségre ártalmas édesítőszert tartalmaz. Mielőtt boldogan a kosarába rámolná a hangzatos nevekkel illetett termékeket, minden esetben alaposan tanulmányozza át a címkét. Ha nem talál benne semmi gyanúsat, akkor vigye haza bátran.

3. Mítosz: Az egészséges ételek mérték nélkül fogyaszthatók

Valóság: Még az egészséges ételek is tartalmaznak kalóriát, zsírt és szénhidrátot.

A lényeg a mértékletesség Az „egészséges” minősítés nem jelenti azt, hogy az adott élelmiszer kalóriaszegény. Például a teljes kiőrlésű termékek, az olajos magvak, az avokádó, a tejtermékek egészségesek ugyan, de nem éppen kalóriától mentesek. Mérték nélkül még gyümölcsöket sem lehet fogyasztani, hiszen azoknak a cukortartalma nagyon magas. egyedül a nyers zöldségekre tekinthetünk úgy, mint szinte kalóriamentes ételekre. Minden egyéb élelmiszer tekintetében a mértékletességet kell szem előtt tartanunk. Még az egészséges ételekből is csak kontrollált mennyiséget fogyasszunk. Ha szükséges, számoljuk a diétánkhoz szükséges napi kalóriamennyiséget és ehhez mérten állítsuk össze a napi menüt.

4. Mítosz: A vegetáriánus életmód fogyaszt

Valóság: A húsmentesség nem egyenlő a kalóriamentességgel

Legyünk őszinték, az almás pitében sincs hús, mégis hizlal. A húsmentes életmód még nem jelent egyet a diétás életmóddal. Ha hús helyett pékárut, tésztát, cukrot, édességet eszünk, akkor bizony többet ártunk a hús megvonásával, mint amennyit használunk. A húst helyettesítsük minőségi fehérjével, gombával, hüvelyesekkel, tofuval, és igyekezzünk minél több zöldségfélét fogyasztani.

5. Mítosz: A cukormentes üdítő helyettesíti a vizet

Valóság: A vizet semmi nem helyettesíti

6. Mítosz: Zsírégető tablettákkal, teákkal gyorsítható a fogyás

Valóság: Egészséges étrend és rendszeres mozgás nélkül nincs fogyás, még teákkal vagy „csodakapszulákkal” sem.

Amikor nagy lendülettel elkezdünk ilyen-olyan étrend-kiegészítőket szedni, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy többet is ehetünk mellettük. Csakhogy ez óriási tévedés. Egyetlen tea, kapszula vagy csodaszer sem helyettesítheti az egészséges és változatos táplálkozást. Az étrend-kiegészítők csak akkor lehetnek hatékonyak, ha mellettük egészséges életmódot folytatunk.

A fogyást serkentő készítmények nevében is szerepel, csak „kiegészítő” adalékok, anyagok az egészséges életvitelhez. Ha a kiegészítők között válogat, igyekezzen minél több természetes összetevőt tartalmazó készítményt választani.

Diéták és mítoszok. Mi a valóság?

Mítoszok és tények a balkezesekről

9 mítosz a fogamzásgátló tablettákról

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink