A hosszú távú, ésszerű kalóriatartalmú diétákkal semmi nem vetekedhet. Ám lássuk be, vannak olyan helyzetek, amikor villámgyors segítségre van szükség. Minden nő életében előfordul, hogy egy fontos esemény előtt csak napokkal veszi észre, hogy szorít a ruha vagy a nadrág, mint ahogy nyáron az sem ritka, hogy a nyaralás előtti napokon fedezzük fel, hogy túlságosan feszes a bikini

Last minute diéták – olcsón, hatékonyan

Ilyenkor bizony sürgős segítségre van szükség. Három-négy napos villámkúrával akár 2-3 kilót is leadhatunk. Tartsuk azonban szem előtt, hogy a leadott súlynak mintegy a fele nem valódi fogyás. A villámkúrák egyik legfontosabb szerepe, hogy megszabadítsák a szervezetet a felgyűlt méreg- és salakanyagoktól, és távozzon a sok felgyülemlett víz. Ezek együttesen akár 2-3 kilót is kitehetnek, s amikor ez a sok felesleg, amely addig feszülést, puffadást, dagadást okozott, eltávozik, felsejlenek a valós vonalak. Természetesen már ez is nagy segítség, hiszen a test és a szervezet megkönnyebbül, a has lelapul, a kéz- és lábdagadás megszűnik. Gyakorta ennyi elég ahhoz, hogy a szoknya derékban ne szorítson, s a bikinibe se kelljen annyira behúzni a hasat. Íme, néhány extra gyors diétás program, amelynek hatására napok alatt formába lendülhet.

3 napos zöldség- és gyümölcskúra

Sok tennivaló nincsen. Csak vásároljon 1 kilogramm lédús gyümölcsöt és fél kilogramm nyers zöldséget. A gyümölcsben lehet egy fürt szőlő, tetszés szerint alma, citrusfélék, bogyós gyümölcsök, barackfélék. Naponta egy banán is belefér. Ezenkívül vásároljon cukkinit, sárgarépát, zellert, paprikát, paradicsomot, kígyóuborkát. Facsarjon frissen zöldség- és gyümölcslevet, ezzel indítsa a reggelt. A délelőtt folyamán fogyassza a banánt és a szőlőt. Ennek a két gyümölcsnek a kombinációja laktat, cukortartalmuk pedig elegendő energiát és erőt biztosít a napi teendőkhöz. A nap folyamán rágcsálja el a zöldség- és gyümölcsféléket. Az első napon semmi mást nem ehet a zöldségeken és a gyümölcsökön kívül. A második napon 3 szelet extrudált kenyérrel egészítheti ki a menüt, a harmadik napon pedig napi 3 joghurtot is beiktathat az étrendjébe.
Ezt a kúrát nem ajánljuk azoknak, akiknek savtúltengésük van vagy éppen nem kedvelik túlzottan a friss, nyers élelmiszereket. A három nap alatt rengeteg felgyülemlett folyadék, salak- és méreganyag távozik a szervezetből, tökéletes tisztító, méregtelenítő program is. A legjobb, ha nem fogyaszt ezeken a napokon kávét sem, helyette igyon minél több gyógyteát és ásványvizet. Próbálja ki a frissítő zöld teát vagy készítsen limonádét citromból, ásványvízből és mentalevélből.

Gyorsított almaecetkúra

A 4 napos program alapja az almaecet. Az almaecet remek zsírbontó és emésztésserkentő hatású szer. Ráadásul teltségérzetet kelt. Már a régi falusi asszonyok is alkalmazták, ha le akarták adni a túlsúlyukat.

1. nap
Mindennapi reggeli: igyon meg 2-3 deciliter ásványvizet, amelyben elkevert 1 evőkanál almaecetet.
Mindennapi tízórai: rágcsáljon el 1 almát. Ez a nap legkeményebb része, de szükséges ahhoz, hogy beinduljon a zsírbontás.
Ebéd: 1 szelet grillezett csirkemell párolt zöldségekkel.
Vacsora: 1 szelet extrudált kenyér 10 dkg grillezett cukkinivel.
2. nap
Ebéd: grillcsirke melle kovászos uborkával.
Vacsora: 1 szelet extrudált kenyér párolt brokkolirózsákkal.
3. nap
Ebéd: párolt halfilé sült zöldségekkel.
Vacsora: 3 dl natúrjoghurt vagy kaukázusi kefir 1 darab paprikával vagy kígyóuborkával.
4. nap
Ebéd: grillezett pulykamellfilé párolt sárgarépával és párolt zöldborsóval.
Vacsora: 1 szelet extrudált kenyér tonhallal és lilahagymával.
Étkezések között almát rágcsáljon. A napi folyadékmennyiség legalább 2 liter legyen, fogyasztható kávé is, de szigorúan édesítőszerrel, lehetőleg tej és tejszín nélkül. Feltétlenül igyon meg naponta legalább egy csésze zöld vagy borsmentateát, amely frissítő hatással rendelkezik és segíti az anyagcsere működését.

3 napos rizskúra

A rizskúra során naponta 15 dkg barna vagy vadrizst kell beosztanunk, amelyhez mindennap valamilyen egészséges étel társul.

Reggel főzzük le a napi adagot. Minden reggel a reggelihez vegyünk el egy evőkanálnyit. Ezt a kevéske rizst elkeverhetjük mézzel és aszalt gyümölcsökkel, esetleg belekeverhetjük egy pohárnyi natúrjoghurtba vagy kefirbe, attól függően, hogy édesen vagy sósan kívánjuk reggel. A reggeli mellé fogyasszunk el legalább 3 deciliternyi gyógyteát.

Az ebéd a megmaradt rizs 2/3 része legyen. Fogyaszthatunk hozzá kevés párolt zöldséget, elkeverhetjük friss gyümölcsökkel vagy ropogós, nyers zöldségfélékkel, retekkel, sárgarépával, cukkinivel, esetleg kígyóuborkával. De ehetjük a rizst nagy adag zöld salátával vagy paradicsomsalátával is. A nyers salátaféle kellemesen eltelíti a gyomrot. Minél ropogósabb, annál jobb, hiszen minél tovább kell rágnunk az ételt, annál jelentősebb lesz a teltségérzet is.

Vacsorára természetesen fogyasszuk el a maradék rizst, lehetőleg friss zöldséggel, de ha erre már nem fűlik a fogunk, keverjük össze kefirrel és esetleg egy kis aszalt gyümölccsel.

A folyadékfogyasztásnak ebben a kúrában is fontos szerepe van. Kizárólag tea és ásványvíz javasolt, esetleg citromos víz. Próbáljuk kerülni a kávéfogyasztást, vagy ha erről nem tudunk lemondani, szigorúan csak feketekávét igyunk!
A rizs az egyik legjobb vér- és szervtisztító. Hatására a zsír és a felesleges folyadék még a szervek közül is távozik, tisztítja a vért, élénkebb lesz a véráramlás a sejtek, a szervek között.

Monodiétás napok

Az egyoldalú táplálkozás szinte minden esetben fogyást idéz elő. Nem mindegy persze, hogy mennyi idő alatt és milyen étellel sikerül ezt elérni. Például, ha napokig csak csokit és süteményt eszünk, nyilván nehezebben indul be a fogyás, mint almával vagy joghurttal. Ebben a módszerben a négy nap során mindennap másféle ételt ajánlott enni, de egy adott napon csakis egy típust. A mennyiség is valamelyest korlátozott, de hát, napi hat főtt tojás után talán már nem is kívánjuk annyira a hetediket.

Főttburgonya-nap: a burgonya kiválóan laktat, magas a C-vitamin-tartalma, káliumtartalmából adódóan vízhajtó hatású. Osszunk be a napi főétkezésekre két nagyobb szem, a köztes étkezésekre pedig egy kisebb szem burgonyát. Főzzük meg sós vízben, és ezt fogyasszuk egész nap. Tízóraira és uzsonnára is, kísérő nélkül. A reggeli burgonyához elfogyaszthatunk egy kis pohár kefirt vagy tejsavót. Délben ehetünk hozzá egy darab paradicsomot és pár karika kígyóuborkát, vacsorára pedig nagy fej zöld salátával egészíthetjük ki.
nap

burgonya, főtt burgonya, krumpli

Fotó: shutterstock

1-1,5 kg eper a napi menü. Ha a gyümölcssav nagyon bántaná a gyomrunkat, rágcsáljunk mellé étkezésenként egy darab extrudált kenyeret. Ebéd mellé megengedett akár két darab is, de azért ügyeljünk a mennyiségre. Ha napi négy szeletnél több extrudált kenyérfélét ropogtatunk az eperhez, az gátolja a vízhajtó, na és persze a zsírégető, fogyasztó hatást.

Joghurtnap: Reggelire, ebédre és vacsorára fogyasszunk egy nagy pohár joghurtot. Tízóraira és uzsonnára a kispoharas verziót együk. Lehetőleg alacsony zsírtartalmút válasszunk, ne a kekszes, csokoládés már-már pudingszerű változatokat. Annyi csalás azért megengedett, hogy a tízóraira vagy uzsonnára fogyasztandó lehet tartalmasabb fajta. Ebédre és vacsorára egy szelet extrudált kenyér vagy puffasztott rizs fogyasztható mellé.

Tojásnap, vagyis ezen a napon 6 darab főtt tojást szabad elfogyasztani. Délben és vacsorára engedélyezett mellé nagy adag zöld saláta olívaolajos öntettel, de az extrudált kenyeres engedmények sem tehetők meg. Szigorúan csak a tojás fogyasztható, némi friss zöld körettel.

Figyelem! Ezek a villámkúrák nem véletlenül ennyire rövidek. Ne végezze a diétákat a javasolt 3-4 napon túl, akkor ugyanis ártalmasak az egészségre, károsak a szervezetre. A megszabott pár nap után fokozatosan iktasson be az étrendjébe könnyű ételeket, például grillezett halat, húst, könnyű salátákat, teljes kiőrlésű kenyérféléket. Ne térjen vissza hirtelen a korábbi étrendjéhez, mert az gyomorbántalmakhoz vezethet!

Ezek a kúrák nagyon alacsony energiatartalmúak, amelyek mellett nem ajánlott az intenzív sport. Kevés séta, kerékpározás, esetleg úszás belefér, de csak annyit mozogjon, hogy ne terhelje nagyon a szervezetét. Ha erős szívdobogást, szédülést vagy izzadást érez, azonnal pihenjen le. Ilyen esetekre tartson magánál szőlőcukrot, s szédülés, hirtelen verejtékezés során szopogasson el belőle egy-két darabot vagy rágcsáljon el egy extrudált kenyeret, vagy egyen puffasztott rizst egy kis szelet sajttal.

5 nyári salátabomba, ami beleillik a diétába

Bevág, szorít, elcsúszik – Hogyan válasszunk melltartót?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink