Most, hogy lassan itt van a grillezések ideje, érdemes egy-két új variációt megismerni, amelyek később akár a konyhában készült frissensültek remek kísérői lehetnek.
Elkészítés:
Az igazán finom tzatziki titka a natúr, zsíros görög joghurt, amit felhasználás előtt egy szűrőbe téve 2-3 óra alatt alaposan csepegtess le! A zöldség hozzávalókat nagy lyukú reszelőn reszeld le, és csak elkészítéskor sózd meg, mert különben nagyon puhává válik.
1. Cékla tzatziki
Hozzávalók:
- 2 közepes nyers cékla
- 5 ek. natúr görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál extra szűz olívaolaj
- só,bors
- opcionális: 1/2 citrom leve, 1 teáskanál vörösborecet, petrezselyem vagy kapor
2. Retek tzatziki
Hozzávalók:
- 1 csipet só és fél tk. fehér bors
- 2 ek. koriander
- 2 csomó hónapos retek
- 3-3,5 dl lecsepegtetett görög joghurt
- 1 tk. fehér borecet
3. Karalábé tzatziki
Hozzávalók:
- 20 dkg karalábé
- 1 teáskanál só
- 15 dkg görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma reszelve vagy kinyomva
- 1 púpozott teáskanál mustár
- pár csepp citromlé
- pár tekerésnyi frissen őrölt bors