A következő recept nagyon izgalmas, hiszen sem glutént, sem laktózt nem tartalmaz, és a végeredmény ugyanolyan isteni, könnyű fánk, mintha hagyományos alapanyagokból gyúrtuk volna! És ami a legjobb benne, hogy minimális cukrot tartalmaz.

Farsangi túrófánk: mindenmentes igazi csoda

Jó ha tudod, hogy egy étel akkor lehet gluténmentes, ha 1 kg-ban maximum 20 mg glutént tartalmaz. Most mutatunk egy fantasztikus receptet, ráadásul ez a túrófánk nem csak glutén, de laktózmentes is, ráadásul igen kevés cukrot tartalmaz. A cöliákia egy öröklődő betegség, élethosszon át tartott gluténmentes diétát igényel. Gluténérzékenységben a gluténtartalmú alapanyagokat nem képes feldolgozni a szervezet, amely hosszú távon a vékonybélbolyhok pusztulását okozza, felszívódási és emésztőszervrendszeri problémák kíséretében. Szerencsére már sok gluténmentes termék és isteni recept is megkönnyíti a betegek életét.

 

Hozzávalók a fánkhoz:

  • 25 dkg laktózmentes túró
  • 10 dkg gluténmentes zabpehelyliszt
  • 10 dkg barna rizsliszt
  • 1db tojás
  • 2 ek laktózmentes tejföl
  • 1 tk gluténmentes sütőpor
  • 1 csom vaníliás porcukor
  • 1 db citrom héja és leve
  • olaj a sütéshez
  • baracklekvár

Elkészítés

A glutén- és laktózmentes házi túrófánk elkészítéséhez egy tálban törd össze egy villával a túrót, add hozzá a reszelt citromhéjat, citromlevet, egy csipet sót, a vaníliás cukrot, a liszteket, a sütőport, a tojást és végül a tejfölt. Jó alaposan keverd össze. Közben egy serpenyőben forrósítsd fel az olajat, és óvatosan, kanál segítségével, szaggass egyforma adagokat a tésztából. A túrófánkok mindkét oldalát, pár perc alatt süsd meg. Az elkészült fánkokat szedd papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradék lecsöpöghessen róluk. A legfinomabb, ha házi cukormentes baracklekvárt készítesz hozzá, de egy cukormentes csokoládészósszal is isteni lehet.

Ha szeretnél még több mentes receptet megismerni, kattints a Mindmegette oldalára.

TUDTAD?

A gluténmentes étrend alacsonyabb rosttartalmú lehet, ezért fontos, hogy az étrendben bőven szerepeljenek az egyébként természetesen gluténmentes zöldségfélék, gyümölcsök, hüvelyesek, olajos magvak (például lenmag), illetve érdemes a gluténmentes házi pékárut és süteményeket dúsítani rostokkal, például almarosttal vagy útifűmaghéjjal.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink