A nassolástól minden fogyni vágyó menekül, pedig a csipszen és a csokis kekszen kívül is vannak lehetőségek, olyan nassok, amelyeket még a legszigorúbb fogyókúrás étrendbe is beilleszthetünk. Nem is kell otthon sütni-főzni vagy elmenni a város másik végén található bioboltba, már online is rendelhetünk akár készre összeállított desszertcsomagokat. Lássuk, mit mikor érdemes vagy „szabad” nassolnunk.

Mit nassoljuk edzés előtt, edzés után?

A NASI HELYE A DIÉTÁBAN

Egy jól megtervezett étrendben helyet kell szorítani a nassolásnak is, bizonyos keretek között. Erre azért van szükség, mert ideig-óráig természetesen gond nélkül ki lehet bírni, hogy ne csábuljunk el egy kis sütire vagy kekszre, de hosszú távon nem biztos, hogy ez tartható. Első lépésként a diétánkat kell újradefiniálni: rendszerint, aki diétázik, az pár hétben-hónapban gondolkodik, majd a tervezett idő elteltével visszaáll a régi étrendre, és kezdheti is elölről az egészet, szépen megteremtve magának a jojóeffektust. Viszont, ha a diétára úgy tekintünk, mint egy életmódváltásra, egy életen át tartó reformálásra, akkor abba bizony bele kell építeni a nassolást is, hogy hosszú távon fenntartható maradhasson ez az életforma. Persze ilyenkor is lehet hol szorosabbra, hol pedig lazábbra fogni a gyeplőt, ehhez mérten pedig az is változik, hogy mi fér bele az étrendbe és mi nem.

EDZÉS ELŐTT

Bár sokan választják az éhgyomorra való edzést, valójában azért napszaktól függetlenül érdemes bekapni mozgás előtt pár falatot. Ugyanis a szervezetünk akár ájulással is reagálhat az ingadozó vércukorszintre. Mozgás előtt mindenképp figyeljünk arra, hogy a vércukrunk a megfelelő szinten legyen és tartsuk is ott, ne legyünk éhesek, töltsük fel a máj glikogénraktárait. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy magas szénhidrát-, közepes fehérje- és alacsony zsírtartalmú ételt kell magunkhoz venni, persze már 1–2,5 órával edzés előtt (az edzés típusától függően), hogy az energiánk ne az emésztésre koncentrálódjon az edzés helyett. Ha időhiány miatt csak bekapni tudunk valamit, ehetünk aszalt gyümölcsös snacket, zab- vagy energiaszeletet, szendvicset.

EDZÉS UTÁN

Jöjjön egy jó hír. A hiedelmekkel ellentétben edzés után igenis kell a szénhidrát, méghozzá sok! Konkrétan 1 g / testtömegkilogramm, ami egy 60 kilós nő esetében 60 gramm szénhidrátot jelent (ennyi található 250 gramm főtt barna rizsben). Ez a szénhidrát nem zsírként fog raktározódni a szervezetben. Edzés után ugyanis megkezdődik a regeneráció és az izom építése, így az elfogyasztott szénhidrátot visszatölti a szervezetünk. A szénhidrátok mellett a fehérjebevitelre is figyelni kell, természetesen.

SZÁLKÁSÍTÓ ÉTREND

Kicsit több matekozást igényel, ha valaki szálkásító étrenden van, mert ekkor nemcsak azt kell nézni, mit eszünk, hanem azt is, hogy mennyit. Például izomtömeg-növelés esetén gond nélkül megehetünk egy szelet mindenmentes energiaszeletet, de szálkásítás esetén lehet, hogy csak a felét majszolhatjuk el. Ebben a termékek hátoldalán található makrotápanyagösszetétel-táblázat lehet a segítségünkre, valamint egy toll és egy papír, amire feljegyezzük mindegyik étkezésünk tápanyagtartalmát. Kis gyakorlás után már grammra pontosan tudni fogjuk, melyik egészséges nasi fér bele az étrendünkbe – akár úgy is, hogy kihagyjuk az ebédhez szánt rizsköretet és helyette kesudiós zabkekszet vagy nyers sóskaramella-ízű falatkákat eszünk.

PIHENŐNAPON

Mivel fontos, hogy kétnaponként mindenképpen tartsunk egy pihenőnapot, ha esetleg valamilyen junkfood elfogyasztásán törnénk a fejünket, azt is érdemes erre a napra időzíteni. A kocsinkat is akkor töltjük fel a legjobb benzinnel, amikor igénybe akarjuk venni terepen. Épp így a szervezetünket is a lehető legjobb, minőségi étellel akkor töltsük fel, ha edzésről, mozgásról van szó, a pihenőnapon mehet bele egy kis „szemét” is.

10+1 szívvédő nasi

Nasi vacsi után

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink