A nyári időszak a legkiválóbb alkalom arra, hogy elsajátítsuk az egészséges táplálkozás alapjait. De nem árt ilyenkor is ésszel és tudatosan belevágni az életmódváltásba.

Így lesz tökéletes a nyári diétád


Az egészséges táplálkozás alapját soha nem a tiltás, hanem az élelmiszerek helyes megválasztása és azok megfelelő arányokban való fogyasztása jelenti. Persze nem azt mondjuk, hogy a nyaralás alatt mondjunk le a csábító finomságokról lángos, fagyi, gofri de a jó közérzetünk érdekében mától gondolkodjunk felelősebben, és étkezzünk egészségesebben.


Étkezzünk a szezonnak megfelelően


Bár
sokan csupán egy újabb „hóbortnak” tartják, érdemes lehetőleg olyan zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, amelyeknek éppen szezonjuk van. Így mindig magas tápértékű, vitaminban gazdag ételekhez juthatunk hozzá, alacsonyabb áron. Ráadásul nyáron számtalan friss finomság közül válogathatunk: zöldbab, görögdinnye, szilva, barack, újburgonya, cseresznye, meggy.


A megfelelő hidratálás elengedhetetlen


Nem titok, hogy évszaktól függetlenül fontos a vízfogyasztás. A szervezet folyadékháztartását
érdemes a nap első felében feltölteni, hiszen ekkor működik a vese a legintenzívebben. A legjobb, ha az ébredés utáni első 10 órában óránként átlagosan egy pohárnak megfelelő (2,5 dl) folyadékot veszünk magunkhoz. Természetesen a fennmaradó időben se feledkezzünk meg a vízivásról.


Válasszunk halakat, könnyű húsokat


A nyári hónapokban a nehezebb vörös húsok helyett fogyasszunk több
zsírszegény, fehér húst: pulykát, csirkét, valamint halakat. Sütve, kis olajon elkészítve, vagy grillezve nem terhelik meg a szervezetet, rostban gazdag salátával fogyasztva hozzájárulnak az egészség megőrzéshez, a bélrendszer megfelelő működéséhez, felgyorsítják az anyagcserét és megkönnyítik a fogyást.


Tegyük félre a cukrot


A cukorbevitel csökkentése szintén jótékony hatású lehet, hiszen a normál testtömeg megtartása
mellett, elengedhetetlen egészségünk megőrzése szempontjából is. Sütemények helyett asztalunkra kerüljön friss idény gyümölcs. Ha lehet, cukor helyett használjunk mézet, természetes édesítőszereket (nyírfacukrot, sztíviát), és igyunk inkább természetes gyümölcs és zöldségleveket.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hogyan ehetünk birsalmát, ha diétázunk?
Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.
A legjobb trükkök, amivel megerősítheted a gyerek immunrendszerét
Nagyon fontos, hogy a hűvösebb hónapokra alaposan és tudatosan állítsuk össze a gyerekeink étrendjét, hogy megerősítsük az immunrendszerüket.
Ez az ősz legjobb zsírfaló itala, éjszaka segíti a fogyást
Maradj formában ősszel is. A legjobb, ha mindig frissen készíted el és minden nap iszol belőle egy keveset. Hidd el a látványos hatás nem marad el.
Hihetetlen, milyen egészséges! Nagyanyáink titkos alapanyaga: Jászvaj
Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.
3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!
Palvin Barbi 31 évesen is bombaformában, kiderült a titka
Október 8-án ünnepli születésnapját hazánk népszerű modellje, Palvin Barbara, akiből már többen próbálták kiszedni a szépségtrükkjeit, és bomba alakjának titkát.
Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.
Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!

Ajánlataink