Nincs annál egyszerűbb, mint a nyáron diétázni. Sokkal kevesebb ételt kívánunk, viszont több folyadékra van szüksége a szervezetünknek, ami hamarabb a telítettség érzetét kelti.

7 könnyű, diétás leves nyárra

A friss zöldségekből remek leveseket készíthetünk, melyek egészségesek, laktatóak, és biztosítják a szervezet számára a megfelelő mennyiségű folyadékot. Naponta háromszor étkezhetünk ebből kétszer diétás levest. Ráadásul még a nassolásról sem kell teljesen lemondanunk. Hét napon keresztül kövessük az alábbi mintaétrendet:

A REGGELI

Reggelente az alábbi variációk közül válogathatunk:

  • 1,5 dl zsírszegény joghurt 10 dkg friss gyümölccsel fogyasztva.
  • Vegyes saláta 25 dkg friss gyümölcsből, 1 evőkanál aprított mandulával megszórva.
  • Rántotta 2 tojásból, enyhén megsózva.

EBÉD ÉS VACSORA

  • 1 adag fogyókúrás leves. Csak annyit együnk, hogy jóllakjunk. Ne melegítsük fel az egész fazéknyi mennyiséget, hanem csupán annyit, amennyit egyszerre meg tudunk enni.

Fontos! Mindig melegen fogyasszuk, és sose kóstolgassuk csak úgy hidegen a fazékból. A meleg étel ugyanis jobban csillapítja az étvágyat, ráadásul a telítettség érzés is tovább tart.

NASSOLNIVALÓK

Naponta kétfélét engedélyezhetünk magunknak a következő listáról:

  • 10 dkg szőlő
  • 1 nagy kivi
  • 2 nyers sárgarépa, főtt tojás
  • 1 dkg mandula
  • 5 dkg félzsíros túró
  • 3 dkg camembert sajt

A levesek

1. Sütőtökös csirkeleves

2 szál újhagymát és 15 dkg sárgarépát felkarikázzuk, az 50 dkg sütőtök húsát és a 40 dkg csirkemellfilét kis darabokra, egy cukkinit hasábokra vágjuk. Egy fokhagymát finomra felaprítjuk. 25 dkg brokkolit rózsákra szedjük, vastag szárait felszeleteljük. 20 dkg paradicsom húsát felkockázzuk. A felforrósított olajban az új- és a fokhagymát megpároljuk. A levessel felöntjük, és felforraljuk. Hozzáadjuk a húst, a tököt és a babérlevelet, majd fedő alatt, közepes hőfokon kb. 12 percig főzzük. Beleszórjuk a zöldségeket, és további 5 percig főzzük. Sóval, borssal fűszerezzük. Petrezselyemzölddel díszíthetjük.

2. Brokkoli-sárgarépa-leves

fogyókúrás vacsora brokkoli leves

Brokkolikrémleves
Fotó: Shutterstock

6 dkg rizst pároljunk meg sós vízben, majd tegyük félre. Szeleteljünk föl 30 dkg megtisztított sárgarépát, pároljuk meg 2 teáskanál olajon. Öntsük fel 6 dl zöldségerőlevessel (kockából is készülhet), majd adjunk hozzá 1 zacskó (45 dkg) mirelit brokkolit. Fedő alatt főzzük meg, ízlés szerint reszelt szerecsendióval is fűszerezhetjük. Végül tegyük bele a rizst. Esetleg kevés gépsonkával gazdagíthatjuk.

3. Savanyúkáposzta-leves
Tisztítsunk meg és daraboljunk fel 25 dkg burgonyát és 30 dkg piros húsú kaliforniai paprikát. Pároljuk meg 1 evőkanál olajon, hintsük meg pirospaprikával, majd adjunk hozzá 30 dkg kicsavart savanyúkáposztát. Öntsd fel 5 dl zöldségerőlevessel (kockából is készülhet), végül főzzük puhára. Paprika- vagy paradicsompürével ízesítheted. Esetleg 1 teáskanál tejföllel ízesíthetjük még.

4. Paradicsomos bableves
1 fej hagymát és 2 gerezd fokhagymát pároljunk meg 1 teáskanál olajban. Adjunk hozzá 1 kis felszeletelt cukkínit. 2 perc párolás után adjunk hozzá 1 kis doboz (40 dkg), hideg vízzel leöblített konzerv fehérbabot és 1 kis doboz (40 dkg) hámozott paradicsomot a levével együtt. Öntsd fel 2 dl zöldségerőlevessel (kockából is készülhet). Friss bazsalkikomlevéllel, reszelt parmezánnal gazdagíthatjuk.

paradicsomleves fogyókúrás menü

Paradicsomleve babbal s
Fotó: Shutterstock

5. Borsóleves
2 teáskanál olajon pároljunk meg 4 szál, zöldjével együtt felkarikázott újhagymát. Adjunk hozzá 2 közepes, kockára vágott burgonyát. Pirítsuk meg, majd hintsük meg 1 teáskanál curry fűszerkeverékkel. Adjunk hozzá 8 dkg sárgaborsót, és öntsük fel 6 dl zöldségerőlevessel (kockából is készülhet). 20 perc alatt főzzük puhára. Sóval, borssal, Tabasco-mártással, friss tormával, gyömbérrel ízesíthetjük.

6. Káposzta leves

3 darab közepes hagymát, 1 darab zöldpaprikát, 2 darab sárgarépát, 1 darab zellergumót vagy 3 szál friss zellerlevelet, 1 fél fej édeskáposztát apróra vágva, 1 darab leveskockát,
petrezselymet, bazsalikomot apróra vágva, 1 kis konzerv paradicsompürét nagy fazékba tesszünk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Sóval, borssal, curryvel ízesítjük.
10 percig hirtelen forraljuk, majd csökkentve a lángot, 20–30 percig lassú tűzön puhára főzzük.

7. Ázsiai zöldséges tésztaleves

thai csirkeleves

Thai csirkeleves
Fotó: Bánkuti Béla/Diéta és Fitnesz

2 szál sárgarépát, 2 zöldpaprikát és 1 nagy fej hagymát vágjunk csíkokra és pároljuk meg 2 teáskanál olajon. Öntsük fel 5 dl zöldségerőlevessel (kockából is készülhet), és főzzük nyolc percig. Borssal ízesíthetjük. 1 zacskó vietnami vagy kínai zacskós levesből vegyük ki a rizstésztát, és tegyük a levesbe. Főzzük további 2 percig. Tálaljuk 1 evőkanál petrezselyemmel, szezámmaggal megszórva.

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink