Töretlen népszerűségnek örvend a paleo diéta. Sikere nem csak abban rejlik, hogy valóban hatékonyan olvasztja le a felesleges kilókat, de abban is, hogy bizonyos betegségek tüneteit – mint például az allergia – jó hatásfokkal enyhíti.

Kipróbálnád a paleot? Így vágj bele!

A valódi, szigorú paleo diétát azonban elég nehéz betartani. Nem csak azért, mert sok élelmiszert, alapanyagot csak bio- vagy kifejezetten paleoboltokban lehet megvásárolni. De azért is, mert nagyon nehéz a mai világban mindig friss, teljesen adalékanyag-mentes élelmiszerhez hozzájutni. Az egyik napról a másikra való váltás a paleo diétára is nehézkes lenne. Éppen ezért, mielőtt teljesen átadnánk magunkat a paleo életmódnak, kezdjük egy könnyedebb, ha úgy tetszik, light verzióval.

Milyen a valódi paleo?

Egyszerű: a paleo étrend nem tartalmaz cukrot, gabonákat, tejet és hüvelyeseket. A paleohívők szerint ilyen az ősi étrend. Elvégre annak idején, amikor híre-hamva sem volt lisztnek, malmoknak, az ősember nem jutott gabonához. A cukor még néhány évtizeddel ezelőttig is luxusnak számított, a finomított cukorban semmi nincs, ami természetes lenne.

A tej és a hüvelyesek sem képezték az ősember menüjének részét, ezek is a későbbi, a modern kor vívmányai. Így azonban a mai ember szemében eléggé leszűkülnek az étkezési lehetőségei. Hús, zöldség – azokból sem minden –, és gyakorlatilag bezárult a kör.

Paleo light

  • Kezdjük a kúrát kicsit kevésbé szigorúan. Érthető, hogy a módszer a gabonaféléket a glutén miatt hagyja ki az étrendből, a bulgur azonban nem tartalmaz glutént, így az fogyasztható. sokaknak nehezére esik lemondani a kenyérféleségekről, ezért naponta egy-két szelet teljes kiőrlésű kenyeret bátran engedélyezhetünk magunknak. A zöldségek közül próbáljuk kerülni a hüvelyeseket, de a burgonyáról egyelőre ne mondjunk le.
  • Magas keményítő- és káliumtartalma miatt jót tesz a szívnek és az idegrendszernek egyaránt, de a szervezet elsavasodását is segíthet megakadályozni. A legtöbbet a tejtermékek közül érdemes kerülni. Nem csak laktóz-, de zsírtartalmuk miatt is. A kemény- vagy félkeménysajtokon kívül azonban alkalmanként egy natúr joghurtot bátran megehetünk.
  • Friss gyümölcsökkel vagy zöldségekkel fogyasztva remek étvágycsökkentő. Valóban kerüljünk azonban mindent, ami finomított cukrot, illetve adalékanyagokat tartalmaz. Ez a mindennapi gyakorlatban elég nehéz, hiszen szalámi- és felvágottféleségeken nőttünk fel, májkrémet eszünk virslivel és szénsavas üdítőkkel öblítjük le. Mindezeket most kerüljük, elsősorban az üdítőket, szörpöket, mesterséges gyümölcsleveket. Igyunk tiszta vizet, amelyet ízesíthetünk citrommal vagy lime-mal. Facsarjunk narancslevet és öntsük fel ásványvízzel. Kell ennél jobb és frissebb gyümölcslé?
  • Kerüljük a konzerveket, a félkész ételeket, a zacskós leveseket. Ha nem sikerül hozzájutni friss zöldség- vagy gyümölcsféléhez, akkor keressünk valamit a fagyasztószekrényekben. A mélyhűtött zöldségek jó alapanyagai lehetnek leveseknek vagy köreteknek. Ha nincs friss, még mindig a fagyasztott a legjobb, mert például a zöldségeket a leszedés és tisztítás után azonnal lefagyasztják, így őrzik meg a lehető legtöbb rostot és vitamint.
  • A tésztafélékről próbáljunk lemondani, de tartsuk meg étrendünkben a barna rizst. Kiváló vér- és májtisztító hatással rendelkezik, magas a rosttartalma és hosszú időn át tartó teltségérzetet biztosít.

Így soha ne diétázzon! 3 nagy hiba

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!
Felejtsd el a tésztát, így lesz tavasszal könnyebb a diéta!
Így még biztosan nem ettél káposztát! Töltsd meg mindenféle vitaminos finomsággal és tekerd fel úgy, mint egy burritot!

Ajánlataink