Előfordulhat, hogy úgy érzi, megfelelően táplálkozik, de étkezés után túl gyorsan éhes lesz újra, a fölös kilóktól nem tud szabadul, és egyre többször érzi magát fáradtnak. Felhívjuk a figyelmet néhány területre, ahol egy kis változtatással jobb eredményt érhet el.

Veszélyzónák a diétában – Ezeket rontják el a legtöbben

Túl kevés protein

Ha evés után rendszeresen éhesnek érzi magát, és tudna még enni, akkor valószínűleg túl kevés fehérjét fogyaszt. Adjon még egy-egy egységnyi fehérjét az étkezéséhez. A fehérjék gyorsabban és hatékonyabban laktatnak, mint a zsírok vagy a szénhidrátok. Ne higgye azonban, hogy mostantól óriási szelet húsokat kell fogyasztania, ha jól akar lakni. Némi sovány sajt vagy sovány hús, esetleg egy darab tojás tökéletesen elegendő a teltségérzet kialakulásához.

Megoldás: Az ebédre elfogyasztott salátába daraboljon bele egy főtt tojást vagy 5 dkg sovány sajtot. Ebéd után egyen meg egy pohár natúr joghurtot.

Túl sok gyümölcslé

Ne igya gyümölcsléként, hanem egye a gyümölcsöket. A gyümölcsléből sokkal hamarabb felszívódik a cukor, időt sem hagyva, hogy bármilyen támogatást nyújtson az szervezetnek. Ráadásul egy pohár gyümölcslé után sokkal hamarabb támad az éhségérzet, mintha megenne egy-két friss gyümölcsöt. A gyümölcsléből ugyanis kimaradnak a fontos rostok, amelyek a teltségérzetet biztosítják. Így a vércukorszint is hamarabb lezuhan. A diéta alatt egyen sok gyümölcsöt, hiszen a rágás is elősegíti a jó emésztést és a jóllakottságot. Inni azonban többnyire tiszta vizet vagy teát igyon.

Megoldás: Kezdje a reggelt gyümölcssalátával. Tegyen a délelőtti vagy a reggeli joghurtjába friss gyümölcsöt. Adjon a zöldségekből készített salátához is egy pár szelet almát vagy narancsot. Nagyon pikánssá teszi az ízharmóniát!

Evés után  fogyasztja a folyadékot, nem  előtte

Egy felmérés szerint azok, akik a főétkezések előtt levest esznek, kétszer annyi súlyt képesek ugyanannyi idő alatt leadni, mint azok, akik nem esznek levest. Ennek több oka is van. Egyrészt, a leves telít, laktat, így a második fogásból már kevesebbet tudunk enni. Másrészt, ha nem eszünk levest, a főétkezés után biztosan ledöntünk egy jó pohár vizet vagy más folyadékot. Így azonban szinte kimossuk a szervezetből a szilárd táplálékot, gyorsítjuk a felszívódást, s a szilárd táplálék kevesebb ideig tartózkodik a szervezetben, mintha levessel együtt fogyasztanánk. És hamarabb leszünk éhesek.

Veszélyzónák a diétában

Megoldás: Ebéd előtt fogyasszon el egy csésze levest rántás vagy habarás nélkül. Készíthet zöldségalaplevet, s azt kortyolhatja el evés előtt. Készítsen hamis krémleveseket. Pároljon meg brokkolit vagy cukkinit kevés vízben, ízesítse borssal, kevés sóval, fokhagymával, majd ha megfőtt, turmixolja össze. Főétkezés előtt kortyoljon el az így készült krémlevesekből egy csészényit.

Nagy adagokat nassol

A főétkezések között persze érdemes beiktatni egy-egy kisebb, köztes étkezést, vagy más néven nasst, snacket. Sokan azonban nem ismerik a mértéket. A délelőtti gyümölcs nem azt jelenti, hogy meg lehet enni egy banánt, aztán még egy almát is, majd utána lecsusszanhat még egy körte is. Délután nem javasolt egyszerre megenni egy pohár joghurtot meg több darab kekszet. A mértékletesség snackek esetében éppolyan fontos, mint a főétkezések terén. Igyekezzünk laktató, de nem túl magas kalóriaértékű nassokat választani napközben. Egy-egy harapnivaló ne haladja meg a 150-200 kalóriát.

Megoldás: Délelőttönként szigorúan egy darab gyümölcsöt rágcsáljon el legfeljebb 4 dkg sajttal. Bogyós gyümölcsökből egy maréknyinál többet ne egyen. Kekszféleségekből két darabnál többet ne egyen. Joghurt mellé maximum egy darab gyümölcsöt, egyféle zöldséget vagy egy darab kekszet fogyasszon el.

 

Habzsi-dőzsi: 7 mód, hogy ne hízzon a nyaralás alatt

A 9 legjobb nyári hűsítőital

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink