Mutatunk pár szuperegészséges élelmiszert, amelyeket érdemes minél gyakrabban az étrendünkbe csempészni. A még biztosabb hatás érdekében olyan recepteket ismertetünk, amelyekben mindegyik élelmiszer kapott egy párt, amivel kiegészítve még egészségesebb ételeket készíthetünk.

Vitaminbombák párban

Csicseriborsó- és paradicsomsaláta

Nem csak humusz formájában érdemes fogyasztanunk a csicseriborsót. Ez a hüvelyes növény rendkívül gazdag rostban, zsírban, de tartalmaz cinket is. Ha összepárosítjuk a C-vitaminban, antioxidánsokban bővelkedő paradicsommal, igazi energiabomba lesz. Keverjük össze a felvágott paradicsomot félcsészényi csicseriborsóval (tehetünk hozzá kígyóuborkát is), tökéletes, vitaminban gazdag, tápláló köretet kapunk. Elkészíthetjük előző este is a másnapi ebédhez, hűtőben tárolva pár óra alatt alaposan összeérnek az ízek.

Sertés brokkolival, shiitake gombával

A marhahús mellett a sertés is az egészséges, kiegyensúlyozott étrend része. Nagyszerű cinkforrás (bár kétségtelenül kevesebb van benne, mint a marhahúsban), ha pedig a shiitake gombával egészítjük ki, nem csak izgalmas, savanykásabb ízvilágot kapunk, de értékes ásványi anyagokhoz is jutunk. Ennek a gombafélének alacsony a kalóriatartalma, de gazdag A-, B-, B12- és D-vitaminban. A brokkoli fontos C-vitaminforrás, egy félcsészényiben 42 mg található, ez egy felnőtt ember napi C-vitamin-szükségletének a 70 százaléka.

Grillezett csirke mangószalszával

Aki diétába, életmódváltásba kezd, hamar megunja a csirke-saláta kombót. Itt egy újabb ajánlat, amely feldobja az unalmasnak tűnő recepteket: egészítsük ki a csirkét egy kis mangóval! Egy csészényi érett mangó 60 mg C-vitamint tartalmaz (ez egy felnőtt ember napi C-vitaminszükséglete). Vágjuk kockára a mangót, keverjünk hozzá a szintén kockára vágott paradicsomot, némi aprított lila hagymát, kis koriander- vagy petrezselyemzöldet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, öntsük le egy lime vagy egy citrom, illetve egy narancs levével. Hagyjuk kicsit hűtőben összeérni az ízeket, majd tálaljuk csirkével, esetleg salátával. Különösen ajánlott megfázásos időszakban.

Currys karfiol kesudióval, avokádóval

Még hogy íztelen a vega konyha! Ez az egytálétel bizonyítja, milyen sokféleképpen készíthetünk tartalmas harapnivalót, ami akár egy lazább főétkezésként is megállja a helyét. A karfiol immunerősítő, vitaminokban gazdag zöldség, ha curryvel főzzük, izgalmas ételt kapunk. Szórjuk meg kesudióval – ami gazdag cinkforrás, egészségesebbé tesz, szebbé varázsolja a hajat, a bőrt és a körmöket –, vágjunk fel hozzá egy érett avokádót vagy tegyünk mellé brokkolit, és kész is az ebéd.

Eper- és spenótsaláta

Kalóriában szegény, tápanyagban gazdag étel. A spenót segít a vashiány megszüntetésében, ha pedig eperrel együtt fogyasztjuk, még jobb a hatás, hiszen az apró piros gyümölcs (mindjárt szezonja van!) igen gazdag C-vitaminban, ami segíti a vas felszívódását. A kettő együtt növeli a vörösvérsejtek számát, amelyek feladata a vérben az oxigén szállítása. A recept egyszerű: vágjon pár szem epret friss spenótlevelekre, locsolja meg kevés balzsamecettel és morzsoljon rá feta sajtot.

Ezeket már olvastad?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink