A fogás egyik főszereplője, a zabpehely lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, tehát hosszú időre eltelít. A recept cukrot nem, mindössze 2 evőkanál, azaz személyenként csupán ½ evőkanál mézet tartalmaz, emellett a zabkásával töltött sült alma édességét maga az alma, valamint a natúr (tehát nem cukrozott!) aszalt áfonya adja. 1 adagban nagyjából 300-310 kcal van. Az kalóriatartalmát csökkentheted, ha a mézet lecseréled energiamentes folyékony édesítőre, sztíviára, eritritre.
Ha a zabkását jobban szereted víz helyett tejben főzni, akkor ennél a receptnél a víz felét helyettesítsd nyugodtan sovány tejjel vagy növényi itallal.
Zabkásával töltött sült alma
Hozzávalók (4 személyre):
160 g zabpehely
3 csésze víz
2 ek méz
1 evőkanál őrölt fahéj
4 nagyobb, sütéshez való alma
2 ek aszalt áfonya
2 ek aprított dió
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy közepes főzőedényben főzzük meg a zabpelyhet a vízben (vagy a víz és a tej keverékében), főzés közben keverjük hozzá a mézet és a fahéjat.
2. Az almák tetejét vágjuk le, kanalazzuk ki a húsukat. A gyümölcshúst aprítsuk fel és keverjük a zabkásához, majd ezzel töltsük meg az almákat. A töltött gyümölcsöket helyezzük egy jénai tálba, majd süssük készre körülbelül 30 perc alatt.
3. Az elkészült almákat tálaljuk aszalt áfonyával és felaprított, ízlés szerint szárazon megpirított dióval megszórva.
Elkészítési idő: 40 perc
DF-tipp:
A fahéj helyett mézeskalács fűszerkeverékkel is ízesítheted a zabkását, de vaníliával vagy narancslével is nagyon finom. Az aszalt áfonya helyett apróra vágott natúr aszalt barackot vagy mazsolát is használhatsz.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Kedvencünk, a banán – 7 receptötlet a mindennapokra
- Fahéjas csiga
- Alakkímélő desszert: almás pite töltelék
- 11 zabpelyhes süti