HOZZÁVALÓK (kb. 10-12 db-hoz)
- 550 g aludttej
- 75 g apró szemű zabpehely
- 2 db tojás
- 1 csipet só
Prézli:
- kb. 1 bögre morzsa, vagy pirított darált dió
- 5 dkg vaj
Öntet:
- tejföl vagy cukormentes almaszósz
- diétás édesítő ízlés szerint
Így készül:
Az aludttejet keverjük össze a zabpehellyel és sóval, főzzük sűrűsödésig. A tojásokat verjük fel villával, mintha rántottát készítenénk. Vegyük le a tűzről a felfőzött alapot, és keverjük bele kézi habverővel a tojásokat. Ekkor tegyük vissza az edényt a tűzre, még 1-2 percig főzzük folyamatos kevergetés mellett. Ezután vegyük le a tűzről, és hagyjuk az edényben hűlni. Amikor már szobahőmérsékletű, tegyük a hűtőbe, hogy teljesen kihűljön. A panírmorzsát pirítsuk le kevés vajon egy serpenyőben. A gombócalapot vegyük ki a hűtőből. A felső, bebőrösödött réteget vegyük le a tetejéről. Egy kanál (legjobb a fagyikanál) segítségével mérjük ki a gombócokat, ezeket vizes kézzel még egy kicsit tovább formázhatjuk. Sorra mindet hempergessük meg panírban, és már tálalhatjuk is. Édesítőszerrel kikevert tejföllel meglocsolva isteni, de az almaszósz is passzol hozzá.
Az aludttej szobahőmérsékleten, külső beavatkozás nélkül a tejsavbaktériumok hatására megalvadó nyers tej, házi, magas zsírtartalmú tejből a legfinomabb. Kutatások szerint az aludttej segíti az idegek regenerálódását. De nem csak az idegekre van kitűnő hatással! Aludttej fogyasztásával regenerálhatjuk a tápcsatorna természetes baktériumflóráját, hiszen a jó minőségű aludttej tej jótékony és egészséges baktériumok gyűjteménye, probiotikus baktériumokat tartalmaz, melyek vitaminokat termelnek és védik a szervezetet a kórokozó baktériumokkal szemben.
EZ IS ÉRDEKELHET
- Glutén- és laktózmentes narancsos-kókuszos blondie
- Joghurtos-mazsolás kuglóf
- 5 gyors diétás finomság januárra