A memóriánkra számtalan esetben szükségünk van a hétköznapokban. Ha cserbenhagy az emlékezőképességünk, az egyrészről természetes folyamat, ám néhány esetben a stressz, a dohányzás és a nem elegendő „agytorna” a hanyatlás oka.

5 egyszerű módszer a memória javításához

1. Rendszeres testedzés

A memória és a testedzés gyakorisága között szoros összefüggés figyelhető meg. Már napi 30 perc séta után sokkal hatékonyabban tudunk koncentrálni, és akik rendszeresen, legalább egy héten háromszor sportolnak, a rövid távú memória javulását tapasztalhatják. Nemcsak az memória, hanem a reakcióidő és a komplex információk feldolgozásának képessége is javul. Ennek oka a tüdőbe áramló nagy mennyiségű oxigén, ami az agyi funkciókat is javítja.

 

2. Optimalizáld a testsúlyod!

Ha a testtömegindexed 25 alatti, az nemcsak azt jelenti, hogy a normál testsúlytartományba tartozol, hanem azt is, hogy nagyobb valószínűséggel emlékszel a cselekedeteidre. A túlsúlyosoknál ugyanis a zsír lerakódik az erekbe, amelyek ezáltal beszűkülnek, ez pedig hatással lehet az agyműködésre is. A másik feltételezhető ok, hogy a felesleges zsír több olyan vegyi anyagot termel, amelyek aztán megzavarják a sejtek működését.

A testsúly csökkentésével tehát javítható a memória!

 

A testsúly és a memória kapcsolata

 

3. Nézegess festményeket!

Tudtad, hogy egy festmény tanulmányozása olyan hatással van az agyára, mint tíz perc mozgás? Az agy ugyanis érzékeli, felismeri a mintákat, formákat és vonalakat, majd újra elkezdeni lebontani az új és eltérő elemeket. Ez az aktív gondolkodás segít megállítani az emlékezőképesség természetes, lassú romlását.

 

4. Nyelvtanulás

Tapasztalatok szerint már maga a tanulás is serkenti az agyműködést, de a megtanult idegen nyelv használata is javítja a memóriát. Ezért, ha beszélni nem is tudsz mindennap, olvass külföldi újságokat vagy nézz idegen nyelvű filmeket.

Emellett az olyan „retró klasszikusok” is sokat segíthetnek a memória javításában, mint a keresztrejtvény vagy a kirakós.

 

5. Megfelelő étrend

A kutatások szerint többek között az ómega-3 zsírsavban (halak, diófélék, olajos magvak), magnéziumban (zöld leveles zöldségek), B12-vitaminban (tejtermékek, tojás, máj) gazdag ételek fogyasztása, valamint általánosságban a friss zöldségek, gyümölcsök rendszeres fogyasztása javíthatja a kognitív funkciókat. Amit viszont a memória hanyatlásának csökkentése érdekében feltétlenül kerülni, de legalábbis minimalizálni kell, az az alkoholfogyasztás!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink