Ha sok a munka, ha nagy a fizikai terhelés, elfáradunk, pihenni kell. De mi van akkor, ha a pihenés nem ér semmit? Ha telnek a napok és a hetek, és állandóan fáradtak vagyunk? Akkor bizony utána kell járni, mi okozza ezt az állapotot.

Eleget pihen, mégis fáradt? Ez történik a szervezetében!

Ha betegség okozza

Az elhúzódó, nem múló fáradtság intő tünet, hogy valami gond van. Mindenképpen forduljunk orvosunkhoz, hogy mihamarabb kiderüljön, mi van a háttérben. Ilyen esetekben felmerülhet a cukorbetegség, a pajzsmirigy-rendellenesség, esetleg szívbetegség vagy depresszió gyanúja is. Mindegyik betegség extra fáradtságérzettel jár. laborvizsgálattal az első kettő hamar tisztázható. cukorbetegség esetén a cukor a véráramban marad, nem jut el a sejtekhez, pedig úgy tűnhet, eleget eszünk. Ha a pajzsmirigy nem funkcionál rendesen, azaz alulműködik, akkor felborul az anyagcsere sebessége, a fogyás minden erőfeszítés ellenére sem sikerül, viszont ólmos fáradtságtól szenvedünk.

Ha hat hónapnál hosszabb ideje tart, akkor krónikus fáradtság szindrómáról beszélhetünk. A felépülés hosszas, életmódváltással jár, de nem reménytelen. orvosi tanulmányok szerint lappangó húgyúti fertőzés is okozhatja a nagy fáradtságot. Ha antibiotikummal kikezelik, a fáradtság azonnal eltűnik. ezek mellett az étel-intolerancia, például a gluténérzékenység is okozhat álmosságot, energiátlanságot. Ha ezek közül egyik probléma sem áll fenn, de a kókadozás nem javul, akkor az életmódunkban kell néhány dolgot megváltoztatni.

Egyen másképp, igyon többet

Az étkezéssel sokat javíthatunk az állapotunkon, de a megfelelő hidratáltság elérése már határozottan frissebbé tesz. emeljük meg a vízfogyasztást, és figyeljük meg, energikusabbak vagyunk-e. Ahhoz, hogy ne az emésztés vigye el az összes energiánkat, érdemes a szénhidrátok fogyasztását átgondolni, a glutént csökkenteni és teljes őrlésű gabonát fogyasztani, a cukrot pedig teljesen mellőzni. Sose hagyjuk ki a reggelit és a főétkezéseket.

Nincs erőm mozdulni

Érthető, ha hullafáradtan nincs kedvünk edzeni. de nézzük a jó oldalát, a mozgás azonnali energiát ad, a szervezetben a vérkeringés megindul, oxigénhez és tápanyagokhoz jutnak az izmok és a sejtek. Kutatások azt mutatták, hogy aki hetente 3 × 20 percet edzett hat héten keresztül, már nem érezte magát olyan kimerültnek, mint korábban. A legjobb és leghatékonyabb gyógyír!

Vasgyúró leszek

Ha vashiány alakul ki a szervezetünkben, az is okozhat bágyadtságot, koncentrálási nehézségeket. Vérvizsgálattal kiderül, és ha szükséges, az orvos felírja a vasat. de táplálkozással is növelhetjük a vasbevitelt, együnk több sovány marhahúst, babot, tofut, tojást, sötétzöld leveles zöldségeket, diót. emeljük meg a c-vitamin bevitelét is, mert az segíti a vas felszívódását.

Mindenre képes vagyok

Nem baj, ha ezt hisszük, de a maximalizmus veszélyes csapda. Az irreálisan magas célok kergetése sok energiát igényel, és kimeríti az embert. Az állandó elégedetlenség, az öröm hiánya lehetetlenné teszi, hogy töltekezzünk a sikerekből.

Csak bekapok egy hamburgert

Ha rendszeresen gyorsételeket, hamburgert, pizzát, tésztát, sült krumplit fogyaszt, az nem tesz jót a vércukorszintnek. Ezek a szénhidrátban gazdag ételek magas glikémiás indexszel rendelkeznek, a vércukrot evés után azonnal megemelik. Majd amikor leesik az érték, jelentkezik az energiahiány és a fáradtság.

Állandó szorongás

Ha folyamatosan szorongunk, az minden energiát és erőt elvisz. Ha szorongunk a munkánk, a kapcsolatunk, a családunk, a gyerekeink miatt, akkor az állandó stressz eleinte csak kimerít, de előbb-utóbb meg is betegíthet. Ha nem birkózunk meg az aggasztó érzetekkel, gondolatokkal, forduljunk szakemberhez.

A téli fáradtság

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink