Oldal kiválasztása
A herpesz több területen is megjelenhet a testen, ám az egyik legkellemetlenebb, amikor intim helyen jelentkezik. Így tudod megkülönböztetni egyéb panaszoktól és problémáktól! A szakorvos válaszo

Herpesz intim helyen, mit kezdjünk vele?

Gyakori vírusfertőzés

Az intim fertőzéseket több szempont szerint, több csoportba is sorolhatjuk. Az egyik csoportosítása a fertőzéseknek, az, hogy pontosan milyen kórokozó is váltja ki a problémát- ekkor bakteriális, vírusos és gombás fertőzésekről beszélhetünk. A másik csoportosítás az, hogy nemi úton, vagy szexuális érintkezés hiányában történt meg a fertőzés.

A nemi herpeszt a herpes simplex (főleg a II-es típus) nevű vírus okozza, melynek során apró, gyulladt hólyagok jelennek meg főleg a nemi szerven, végbélnyílás környékén, gát tájékán vagy a belső combokon. Nemi érintkezéssel vihető át. Sajnos, ha egyszer már bekerült a szervezetbe a vírus, ott is marad, ezért a kezelése tüneti terápia lehet, melyre elsősorban a fellángolási időszakokban van szükség.

Fájdalmas hólyagok jelzik a vírust

A vírussal való fertőződés jele első alkalommal általában égő, viszkető hólyagok megjelenése, melyek helyén hámhiányos, akár fekélyes területek maradnak. A környező nyirokcsomók megduzzadnak, sőt, hőemelkedés, láz is felléphet. Amennyiben a fertőzés a húgycsövet is érinti, fájdalmassá válik a vizelés. Érdemes tudni, hogy a fellángolási időszakban a tünetek igen csekélyek is lehetnek (sőt, olykor az első alkalommal is )- ilyenkor történik a partnerek fertőzésének nagy része.

Hogyan lehet kivédeni?

A fertőzést úgy lehet kivédeni, ha nem létesítünk szexuális kapcsolatot olyannal, akinek genitális herpesze van az aktív szakaszban (erre gyakran semmilyen jel nem utal). Bár az óvszer használata bizonyos fokú védelmet jelent, ám mivel ez csak a hímvesszőt borítja, így nem fedi le az összes olyan területet, ahonnan bejuthat a vírus. Ezen kívül fontos, hogy az orális szexet is hanyagolja, ha ajakherpesze van, ugyanis így is megtörténhet a fertőzés (ebben az esetben hepres simplex I típus a vírus). Bár már kísérleteznek megelőző injekcióval, ám egyelőre nincs forgalomban ellene vakcina.

Honnan tudom, hogy fertőzött/fertőző vagyok?

A vírussal való fertőzés diagnózisát aktív szakaszban a tünetekből fel lehet állítani. Ám sajnos ezek nem mindig jelentkeznek, vagy nagyon csekély mértékben, így van, hogy az érintett fel sem figyel rá. Ha felmerül a gyanú, úgy kenetvétellel, esetleg vérvizsgálattal lehet megállapítani.

Hogyan kezelhető?

Mivel kiölni nem lehet a vírust, így csakis tüneti kezelés jöhet számításba. A sós ülőfürdőn és láz/fájdalomcsillapítón kívül vírusölő gyógyszert ír fel az orvos, mellyel nem csak a kellemetlen tünetek csökkenthetők, de a fellángolási időszakok gyakorisága is- mondja Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Ez is érdekelhet!

Hozzászólások

5 tipp, hogy a munkahelyeden se rontsd el a diétádat
A folyamatos stressz és rohanás mellett nehéz elérni, illetve megtartani a kívánt testsúlyt… Ám korántsem lehetetlen!
Koleszterin és lúgosítás - A dietetikustól kérdezték
A 7 legjobb életmódtanács, amit egy dietetikustól kaphatsz
Akár fogyni szeretnénk, akár az egészséges táplálkozás a cél, sokszor nehéz eldönteni, hogy a divatos diéták, és baráti jó tanácsok közül melyiknek hihetünk, és melyik humbug.
Nem megy az alvás? 7 gyógytea, hogy nyugodt legyen az éjszaka
Hulla fáradt, ám amikor az ágyban becsukja a szemét, az ide-oda cikkázó gondolatok nem hagyják nyugodni? A legtöbb esetben ez a stresszes életmódnak köszönhető, ám erre is van hatásos megoldás.
5 vacsoraszabály, amit be kell tartanod, ha diétázol!
Megfelelő időzítéssel és mennyiségekkel ez az étkezés is része lehet a diétádnak, íme 5 jó tanács, hogyan!
20 karcsúsító, fehérjedús élelmiszer
Atkins doktornak igaza volt abban, hogy ha valaki fogyni szeretne és a leadott súlyt meg akarja tartani, akkor bizony fehérjedús ételeket kell fogyasztania.
21 napos testi, lelki megtisztulás program
Minden mindennel összefügg. A környezet komoly hatással van a test és a lélek működésére egyaránt. 21 nap alatt tegyen rendet az életében, tisztuljon meg testileg, lelkileg egyaránt!
5 alapvető vitamin és ásványi anyag, amire a nőknek szükségük van
Így lehet biztos abban hogy elegendő vitamint és ásványi anyagot juttat a szervezetébe.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.