A hűvös, nyirkos idővel a meghűléses betegségek időszaka is beköszönt. A nátha és az influenza elleni védekezést nem lehet elég korán kezdeni, készülj fel a hideg napokra már most. Az immunerősítés egyik meghatározó alappillére a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, de néhány életmódbeli változtatással is sokat tehetsz azért, hogy a lehető legegészségesebben vészeld át a telet.

Immunerősítés a téli hideg előtt

Gondolkodj pozitívan!

A pozitív gondolkodás megvéd a betegségektől. Sheldon Cohen pszichológiaprofeszszor kutatásaiból kiderül, hogy azok az emberek, akik boldogtalannak, szomorúnak és nyugtalannak érezték magukat, kb. háromszor nagyobb valószínűséggel lettek betegek, mint azok, akik mentálisan jól érezték magukat. Úgy tűnik, hogy az optimizmus csökkenti a stresszhormonok, így a mellékvesék által kibocsátott kortizol szintjét, továbbá csökkenti a betegségek iránti érzékenységet úgy, hogy mérsékli a szimpatikus idegrendszer aktivitását, illetve stimulálja a paraszimpatikus idegrendszert.

Mozogj rendszeresen!

A jó általános egészségi állapot fenntartása érdekében fontos a mindennapos mozgás, hiszen az állóképesség fejlettsége hat leginkább az egészségi állapotra. A fáradtsággal szembeni ellenálló-képesség, valamint a gyors regenerálódásra való képesség több szervrendszerünkkel is összefügg, például a szívvel és a keringési rendszerrel, a légzőrendszerrel, valamint az anyagcsere-folyamatokkal. Ha ezek jól működnek, akkor az állóképesség is jó, ami megfelelő alapot biztosít az immunrendszer jó működéséhez.

Erősíts probiotikumokkal!

A probiotikumok azok a „jótékony” baktériumok, amelyek segítik az emésztést, védik a szervezetet a káros baktériumok ellen – azaz erősítik az immunrendszert. Ha a jó baktériumok vannak többségben, kiszorítják a betegségeket okozókat, felélik a táplálékot, és nem engednek nekik életteret. A jótékony baktériumok jelen vannak a bélrendszerben, de megtalálhatóak élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben is. Segítik az emésztést, javítják az általános egészségi állapotot, hatékonyan csökkentik a fertőzések előfordulását.

Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt!

Ősszel még sok finom gyümölcs és zöldség közül válogathatsz. Az élénk színű zöldségek és gyümölcsök erősítik az immunrendszert. Ahhoz, hogy a szervezeted védekezőrendszerét csúcsformába hozd, fogyassz belőlük naponta legalább öt alkalommal.

Adj esélyt a gyógynövényeknek!

A természet patikájából számos olyan gyógynövényt választhatsz, amely erősíti a szervezet védekezőképességét, támogatja saját védelmi és öngyógyító rendszerének hatékony működését és ellátja vírus- és baktériumölő anyagokkal is. A leggyakrabban használt immunerősítők: a fokhagyma, a bíbor kasvirág (echinacea), az aloe vera és a csipkebogyó.

Pótold a D-vitamint!

Az alacsony D-vitamin-szint sérülékennyé teszi a szervezetet a fertőzésekkel szemben. A D-vitamin ugyanis a szervezetben igen sok funkciót ellátó hormon, hiánya immunhiányos állapotot idéz elő, fogékonnyá tesz a fertőzésekre, fokozza az autoimmun betegségek kockázatát.

Moss kezet!

A kézmosás fontosságát nem győzzük elégszer hangoztatni. Egy 2008-as vizsgálat megállapította, hogy a kézmosás sokkal hatékonyabban csökkenti a fertőzések kialakulásának esélyét, mint a gyógyszerek. Azt, hogy mikor kell kezet mosni, nagyjából mindenki tudja (reméljük), ám az, hogy a kézmosás időtartama is fontos, már kevésbé ismert. Az alapos kéztisztításhoz 30 másodperc szükséges: egy gyors öblítés után kb. 20 másodpercig szappanos dörzsölés következik, majd jöhet az újabb alapos öblítés.

3 kettlebell alapgyakorlat

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.