Úgy érzi, másoknak mindig sokkal könnyebb dolguk van, és míg ön állandóan csak küzd, a sikeres emberek látszólag könnyedén valósítják meg minden céljukat?

Nekem miért nem sikerül semmi?

Sikerorientáltság és kudarckerülés

Léteznek emberek, akiket nehéz folyamatoknál is az motivál, hogy elérjék a kitűzött célt, minden probléma csak fokozza az erőfeszítéseiket, és nem érzik soha, hogy szeretnék feladni. Őket nevezzük sikerorientált személyiségeknek, akik kritikus szituációkban is optimistán gondolkodva haladnak előre, nem szoronganak feleslegesen az esetleges kudarc miatt, és ha meg is torpannak, az inkább az erőgyűjtés időszaka, mintsem a lemondásé. A sikerorientált emberek nem bánják, hogy erőfeszítéseket kell tenniük, de a legfontosabb számukra a siker. Munkahelyi környezetben ők azok, akik olyan feladatokat vállalnak, amelyekben – erőfeszítések árán ugyan, de – látható siker rejlik.

A kudarckerülő emberek mintha mindennek az ellenkezőjét tennék. Mindent szorongva csinálnak, egyetlen fő motiváció létezik számukra, és ez a nagy bukás, a kudarc elkerülése. Ők azok, akik viszonylag hamar feladják, nem mozgósítanak valódi erőfeszítéseket, mert képtelenek hinni önmagukban. Ez az attitűd láthatóan a negatív énkép és önértékelés következménye, ami azt jelenti, hogy hihetetlennek látszik számukra bármilyen siker elérése. Nagyon sokan élnek ilyen érzelmi állapotban. És nem nehéz meglátnunk: ilyenkor az a legnagyobb baj, hogy az élet örömtelen folyamattá válik, a „túlélés” a fő megoldó képlet. Annak ellenére, hogy a karaktervonásaink nagy része tudattalan érzelmi mechanizmusok által vezérelt, mégis lehetséges a változtatás.

Ehhez azonban szemléletváltásra is szükség van, és bátorságra, mellyel új alapokra lehet helyezni sok mindent.

Az önértékeléséről is árulkodhat a kommunikációs stílusa

 

A tanult tehetetlenség

Kurt Seligman professzor volt az, aki felfedezte a tanult tehetetlenséget. Híres kísérletében bebizonyította, hogy ha bolhákat rakunk egy dobozba, azok igyekeznek azonnal menekülni a helyzetből. Azonban mikor üveglappal lefedték a doboz tetejét, akkor feladták egy idő után, és nem próbáltak már kiugrálni. Mindez azt bizonyította, hogy a megoldhatatlannak látszó helyzetekben a harc után a feladás következik, vagyis lezajlik egy tanulási folyamat: a „nincs értelme” végeredménnyel. Ez az emberek életében sincs másként. Akinek sok a kudarc az életében, és állandóan azt éli át, hogy nem tud változtatni a helyzetén, nincsenek eszközei, sem stratégiái a változtatáshoz, egy idő után feladja. Vagyis megadja magát a helyzetnek, történjen, aminek történnie kell.

A sikerélmény tehát nagyon fontos feltétele annak az érzelmi folyamatnak, amelyben képesek vagyunk önmagunknak elhinni, hogy mégis lehet változtatni.

Nehezebb a helyzet, ha a folyamatos stressz érzését valójában önbizalomhiány és önértékelési problémák tartják fenn, amelyek következtében az illető nehezen mozog emberek között vagy bizonytalan a céljai elérésében.

A tanult optimizmus

Amikor valaki nehéz élethelyzetben van, gyakran képtelen másra gondolni, mint a nehézségekre, amelyek előtte állnak. Ebben az állapotban azonban általában a menekülés és a feladás jelenik meg, nem pedig a helyzet megoldásának a motivációja. A stressz tűrése mindenkinél eltérő, mert függ a személyiség érzelmi kapacitásától, az önértékeléstől, az önbizalomtól és az énerőtől.

Az énerő nem egyenlő az erős ember fogalmával.

Ez olyan pszichológiai fogalom, mely az egónak egy fontos képességét jelöli. Ennek segítségével uralja és tartja optimális egyensúlyban a külső elvárások és belső késztetések közötti feszültséget, tehát nem engedi az azonnali kielégülés irányába haladni a személyt, és féken tartja a szorongásokat.

Az élet a miénk!

Az életben az átélt rossz élmények érzelmi emléke tartósabbnak tűnhet mindennél. Van, aki ezeket az élményeket szinte „konzerválja”. Azonban a pozitív emlékek sokkal hasznosabbak, mert növelik az énerőt, a kitartást és a helyzet megoldásához szükséges motivációt.

Az élet a miénk. És olyan lesz, amilyenné alakítjuk.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.