Kimerültség, idegesség, álmatlanság? Jó hír, hogy mindegyik problémára létezik hatásos gyógynövény!

Megfázásra, álmatlanságra, idegességre – íme a leghatásosabb gyógyteák

GYÖMBÉR-NARANCS TEA: FOKOZZA A VITALITÁST

Gyakran vacogsz, az ujjaid pedig hidegek? A gyömbérben található anyagok átmelegítik a tested, a narancs pedig az anyagcserédet optimalizálja.

Adagolás: Forrázz le 1 csésze meleg vízzel 1/2 teáskanál reszelt gyömbért, majd szűrd le. A narancsteához forrázz le 4 evőkanál fekete teát és 1 db jól megmosott narancs héját 1 liter vízzel. Hagyd állni 5 percig, majd szűrd le, és adj hozzá 4 evőkanál narancslevet. Végül keverd össze a kétféle teát. Naponta 1-2 csészével igyál meg belőle.

CITROMFŰTEA: HANGULATJAVÍTÓ

Ha állandóan feszült, ingerült és kimerült vagy, igyál rendszeresen citromfűteát. A növény kedvező hatással van a hormonháztartásra, kiegyensúlyozza a pajzsmirigyműködést. (Pajzsmirigy-elégtelenség esetén nem javasolt a fogyasztása!)

Adagolás: 2 teáskanál citromfűből készíts teát 2,5 dl forró vízzel.

ROOIBOS TEA: MEGFIATALÍT

A Dél-Afrikából származó tea kiváló frissítő és szomjoltó. Emellett igazi szépségelixír is, hiszen a benne lévő C-vitamin és ásványi anyagok (réz, vas, kalcium és magnézium) csillogó hajat és erős körmöket varázsolnak.

Adagolás: Mivel nincs benne koffein, így bármikor fogyaszthatod.

ROZMARINGTEA: HAT A VÉRKERINGÉSRE

A XIX. századi német természetgyógyász, Kneipp, vérkeringés-fokozó tulajdonságai miatt a kedvenc gyógynövényei közé sorolta. Ennek köszönhetően egyébként még a hajnövekedésre is hatással van.

Adagolás: Forrázz le 1 teáskanálnyi rozmaringot 1 csésze vízzel.

HÁRSFATEA: A JÓ ALVÁSÉRT

Meghűléses betegségek esetén remek izzasztószer, köhögéscsillapításra is kiválóan alkalmas. Köptető, nyákoldó hatású.

Adagolás: Forrázz le 2 dl forró vízzel 2 teáskanál szárított hársfavirágot. 10 perc elteltével szűrd le.

ZSÁLYATEA: FOGÍNYGYULLADÁSRA

A száj-, a fogíny- és a toroknyálkahártya gyulladásának kezelésére alkalmas.

Adagolás: Forrázz le 1 csésze forrásban lévő vízzel 2 teáskanál szárított vagy friss zsályalevelet, majd 10 perc múlva szűrd le. Naponta 2-3 csészényit érdemes fogyasztani belőle. Lehűtve toroköblögetésre is alkalmazható.

BORSMENTATEA: AZ UNIVERZÁLIS SEGÍTŐ

A borsmenta friss aromája elűzi a szájszagot. Akkor is hatásos, ha köhögés kínoz, hiszen tágítja a hörgőket, és nyugtatja a légcsövet. Ezenfelül görcsoldó hatása is van, így puffadás esetén megszünteti a problémát. Sőt, sokan még fejfájás esetén is ezt isszák!

Adagolás: Naponta 3-4 csészével.

A legtöbb gyógynövény hatóanyaga a forrázás révén oldódik ki. A szárított herbát forró, de nem lobogó vízzel öntsük le, hagyjuk állni a megadott ideig, majd szűrjük le, és lehetőleg frissen fogyasszuk. Egyes gyógynövények nem szeretik a forrázást, ilyen például a gyömbér vagy a majoránna. Ezeket inkább meleg vízzel javasolt leönteni. A gyógyteákat száraz, sötét helyen kell tárolni. A legalkalmasabb erre egy jól záródó doboz.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink