A nyelvi fantáziánk nem ismer határokat, amikor a menstruációról beszélünk, ám a vicces és elgondolkodtató kifejezések nagy száma éppen arra utal, hogy még mindig nem tudjuk megfelelően kezelni. A téves információ pedig komoly problémákhoz vezethet.

Miért fontos, hogy ne kezeljük tabuként a menstruációt?

A szakemberek szerint a menstruáció témájában fontos minden lépés, amely a tabusítás ellen hat, például ha a reklámban nem kék folyadékot csepegtetnek a betétre. Miért? Mert amiről hallgatunk, azt elfogadjuk, szükségszerű, elviselendő rosszként tekintünk rá – akár a fájdalmakkal, görcsökkel együtt –, és talán nem fordulunk majd időben orvoshoz betegség esetén.

menstruáció

Fotó: Shutterstock

– Én is tapasztalom, hogy női társaságban, különösen, ha generációs különbségek vannak a jelenlévők között, egyfajta tartózkodás figyelhető meg a témával kapcsolatban – mondja dr. Kiss Dóra, a Swiss Clinic szülész-nőgyógyász szakorvosa. – A menstruáció a nőiség első megnyilvánulása. Régen úgy fogalmaztak, hogy a kislányból nagylány lesz. Dédanyáink, nagymamáink idejében ezt a változást valamiféle nimbusz, ugyanakkor titkolózás övezte, sok hiedelem fűződött a fogamzáshoz, valamint a szüléshez. A félelmek miatt nem is beszéltek arról, hogy innentől kezdve lényegében termékennyé válik a nő.

 

Minek nevezzelek?

Piros betűs napok, Vörös Hadsereg, Bloody Mary, Vörös-tenger, Vámpír, Ketchup-hét, Mikulás – többek között ezek a kifejezések szerepelnek egy 2015-ös nemzetközi kutatás eredményeit összefoglaló tanulmányban. A szakemberek 190 országban vizsgálták meg, hogy milyen szavakat használunk leggyakrabban a menstruációra.

 

Anyai minták

A havonta jelentkező vérzés kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel jár, és ezek gyakran nem csak fizikai eredetűek.

– Amennyiben az édesanya nem tudja átörökíteni, átadni a nőiséget, a nőies viselkedést, nem képes a saját testéről beszélni, az a gyermeknél is kommunikációs nehézséget okozhat. Ilyenkor a kislányok nem mernek beszélni a panaszaikról sem. Ha azt látják, hogy nagy fájdalommal, görcsökkel, ingerültséggel járnak ezek a napok, nekik is nagyobb eséllyel lesznek komolyabb tüneteik, hiszen eleve ezt várják – magyarázza a szakember. – A menstruáció a nőiség ősi jelképe, nem csoda, hogy a két dolog megélése szorosan összefügg. Gyakran merülnek fel a havivérzéshez köthető problémák párkapcsolati gondok miatt is, és ez életkortól függetlenül igaz.

 

Túlterheltség vagy stressz is okozhatja

A rendszertelen, a normálisnál hosszabb ideig tartó, a túl gyakori vagy túl ritka, esetleg nagyon fájdalmas vagy szokatlanul erőteljes vérzés intő jel – és fontos, hogy betegség esetén időben orvoshoz forduljunk.

– Sokféle oka lehet, ha az addig rendszeres ciklus megváltozik, akár a túlterheltség vagy az állandósult stressz is kiválthatja – mondja dr. Kiss Dóra. – Amennyiben három hónapon túl fennmaradnak a tünetek, mindenképpen ki kell vizsgálni, nincs-e a háttérben szervi vagy hormonális probléma. Ezek kizárása után indulhatunk el a lelki feldolgozás irányában.

És persze a komoly fájdalmakkal sem kell együtt élni!

– A fájdalomérzékelésünk egyéni, van, aki jobban tűri, mások kevésbé. De mindig kellő komolysággal kell kezelni azt a nőt, akit a mindennapi életvitelében akadályoznak a ciklus során jelentkező panaszok!

 

Nem tilos a sport

2016-ban Fu Yuanhui kínai úszónő nagy visszhangot kiváltó nyilatkozatot tett a riói olimpián, amikor részben a menstruációval magyarázta a vártnál gyengébb teljesítményét. Az élsportolók általában inkább úgy alakítják a ciklusukat, hogy ne zavarja meg őket a fontosabb versenyeken, hiszen ez mégiscsak egy „más állapot”.

– Ilyenkor kevésbé vagyunk terhelhetők, a hangulatunk ingadozó, és fáradékonyabbnak érezzük magunkat – sorolja a nőgyógyász. – Ezzel együtt, ha valaki rendszeresen sportol, bátran folytathatja ilyenkor is. Persze érdemes kicsit visszafogni magunkat, mondjuk a szokásos tíz kilométer futás helyett elégedjünk meg hattal. A jóga, a speciális női jóga, az Aviva-torna sokat segíthet görcsök és a ciklus rendszertelensége esetén. Azonban vannak olyan gyakorlatok, amelyek egyáltalán nem ajánlottak, például kerüljük a fordított testhelyzetet. Az úszásnál vegyük figyelembe, hogy a medencékben ilyenkor könnyebben összeszedhetünk fertőzéseket, mivel a menstruáció idején a hüvelyhám sérülékenyebb, és a hüvely normál flórájának védekezőképessége gyengül.

A ciklus során bekövetkező hormonális változások nem csak a vérzéses napokon adnak hírt magukról. Már a megelőző időszakban alacsonyabb lehet a teljesítőképesség, ezt főként a PMS (premenstruációs szindróma) tüneteit mutató nők tapasztalják.

 

Ismerd meg magad!

Ha az édesanya arra ösztönzi a lányát, hogy menstruációs naptárt vezessen, a fiatal nő jobb viszonyba kerül saját testével, és természetes lesz számára, hogy nyomon követi a szervezetében végbemenő változásokat.

– A naptár vezetése több szempontból is hasznos. A későbbiekben az orvosnak sok információval szolgálhat, de a babavállalás megtervezésében szintén segíthet. Érdemes feljegyezni a hangulati és a fizikai tüneteket is – hangsúlyozza a szakember.

Az igen kellemetlen premenstruációs szindróma kezeléséhez ugyancsak kulcsfontosságú a fokozott odafigyelés és az önismeret.

 

Erre figyelj a táplálkozásban!

A cukor, illetve a cukrot tartalmazó péksütemények, a csokoládé, a koffeines italok, sőt a glutén és a tejfehérje is növelheti a hormonális ingadozásokat, vagyis ezek mennyiségét tanácsos ilyenkor minimálisra csökkenteni az étrendben.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.