A köhögés néhány embernél felerősíti az egyébként is jelen lévő derékfájdalmat, másoknál csupán köhögéskor jelentkezik a kínzó érzés. De van e összefüggés a köhögés és a derékfájdalom között? A szakorvos válaszol! 

Miért fáj a derekunk, ha köhögünk?

„A köhögés sok embernél egy enyhe előrehajlást vált ki, ez a pozíció pedig nyomást eredményezhet deréktájon, enyhén elmozdíthatja a csigolyákat is – mindez
felerősítheti a derékfájást. Ezen a nyilvánvaló okon kívül azonban komolyabb okok is vezethetnek a fájdalom fokozódásához” – mondja Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, sebész, fájdalomspecialist, a neurálterápi – és HKO / TCM szakorvos

Derékfájdalom köhögéskor – ezek a leggyakoribb okok

  • Izomhúzódás, rándulás

Néha a hirtelen és erős köhögés váratlan nyomást helyez a hátra, ami ideiglenes sérülést okozhat, mint például az izomhúzódás. Az emiatt kialakuló fájdalom erősödhet bizonyos pozíciókban és mozdulatoknál, így köhögéskor, tüsszentéskor is. Ezen kívül jelentkezhet még izomfeszülés vagy éppen izomgyengeség, valamint merevség is az alsó háti szakaszon.

  • Porckorongsérv

A csigolyák közti porckorongok tulajdonképpen párnázatként, ütközés csillapítóként funkcionálnak, azonban számos ok miatt átszakadhatnak, a porckorongban lévő anyag
elvándorolhat és kialakulhat a porckorongsérv. Az European Spine Journak cikke szerint azoknak az isiásszal küzdő személyeknek, akiknek a lábfájdalma köhögésre erősödik, valószínűleg porckorongsérv okozza a panaszait. Az isiász ugyanis az ülőideg irritációja vagy nyomás alá helyeződése miatt alakul ki, a porckorongsérv pedig szintén nyomhatja az ülőideget. Mindenképpen ki kell vizsgálni a beteget, ha a fájdalmon kívül zsibbadást érez a derekában, egyik vagy mindkét lába fáj, komoly esetben esetleg vizelettartási nehézségei is jelentkeznek – nem feltétlenül csak köhögéskor.

gerinc fájdalom

Fotó: Shuttersock

  • Gerinccsatorna szűkület

Ahogy idősödünk, a gerinccsatorna szűkülni kezd, ami extra nyomást helyez a gerincvelőre és az idegekre, és ez a probléma igen gyakran az alsó háti szakaszt, a derekat érinti. Sokan azt tapasztalják, hogy a fájdalom erősödik leüléskor vagy előre hajoláskor, illetve akár köhögéskor is. Emellett olyan tünetek is előfordulhatnak, mint a lábak elgyengülése, a zsibbadás a derékban, a fenékben vagy a lábakban, illetve éles, a lábak felé sugárzó fájdalom. Súlyos esetben a bél- és húgyhólyag problémák is jelentkezhetnek, illetve a szexuális funkció is sérülhet. Bár létezik veleszületett gerinccsatorna szűkület is, leggyakrabban azonban az 50 feletti populáció találkozik a betegséggel.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

„Ha a köhögéskor jelentkező fájdalom nem múlik, ha a derék több napja, esetleg hetek óta fáj, és a fájdalom nem múlik, sőt fokozódik, ha lábzsibbadás, érzéskiesés, inkontinencia jelentkezik, mindenképpen orvoshoz kell fordulni – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont szakorvosa. – Természetesen az is kivizsgálást igényel, ha a
köhögéskor jelentkező hátfájdalmat fogyás, nehézlégzés, kimerültség, vér felköhögése is kíséri, hiszen ezek a tünetek a tüdő érintettségére utalhatnak. Mindazonáltal ha
mozgásszervi ok áll a háttérben, elsősorban a pontos diagnózist kell felállítani, majd egyrészt a fájdalmat csillapítani, másrészt az okot kezelni. Mindkét cél eléréséhez rendelkezésre áll számos hatékony módszer, a helyi gyulladáscsökkentő injekciótól a természetes hatóanyagú orvosi kollagén injekciókúráig és a neurálterápiáig, az orvosi akupunktúrától a funkcionális gyógytornáig.”

Ezek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink